Barion Pixel

Toklász a kutyában: A nyár egyik nagy veszélyforrása

Toklász a kutyában: A nyár egyik nagy veszélyforrása.

Az egérárpa nevű növény termése, ismertebb nevén a toklász, a nyár egyik legnagyobb veszélyforrása. A legtöbb gazdi nem is sejti, mekkora gondokat okozhat, ez a búzakalászra emlékeztető gyom, ami szinte mindenhol megtalálható. Cikkünkben összeszedtük, hogy milyen problémákat eredményezhet, mit csináljunk, ha már megtörtént a baj, és mit tehetünk a megelőzés érdekében.

Hol és mikor talákozhatunk a toklásszal?

A rossz hír sajnos, hogy szinte mindenhol. A kertünkben, mezőkön, útszélen, árokparton és elhanyagolt városi területeken is fellelhető a toklász. A növény tavasszal indul virágzásnak, kezdetben puha, élénkzöld színű. Ekkor még semmilyen gondot nem okoz. Igazán veszélyessé nyáron válik, amikor a termése elszárad és leesik a helyéről.

Miért veszélyes az elszáradt toklász a kutyában?

Amikor elszáradt, a toklász keménnyé és nyílszerűvé válik, ami az alakja miatt nagyon könnyen a bőrbe fúródik. Az szálai érdes felületűek, amiket apró tüskék borítanak és teljesen egyirányba állnak. Ezáltal, ha beleakad a szőrbe vagy bőrbe, csak előre képes haladni, visszafelé nem. Ha a kisállat, megpróbálja kiszedni, a legtöbb esetben csak ront a helyzeten, mivel a felülete miatt csak még beljebb hatol, akár teljesen a bőr alá.

Toklász

Mely testrészeken okozhat komoly gondot?

Lábujjak között, tappancsban:

Nagyon gyakori, hogy a toklász a lábujjak közé vagy a tappancsba fúródik. Ha a kutyus sántít vagy folyamatosan nyalja a tappancsát, akkor gondoljunk erre és vizsgáljuk meg a lábait. Komoly esetben gyulladáshoz vezethet, ilyenkor azonnal keressünk fel egy állatorvost.

Fülben vagy dobhártyában:

Fülbe jutva sajnos egészen a dobhártyáig hatolhat, köszönhetően, hogy a kutyák hallójárata hosszan, L alakban megtört formájú. Ez elképesztően nagy fájdalommal járhat az ebnek. Ha azt látjuk, hogy fájlalja, rázza vagy vakarja a fülét, a fejét féloldalasan tartja akkor erős a gyanú, hogy toklász ment a hallójáratába. Mint az előbb, itt se próbálkozzunk házilag kivenni, hiszen csak ronthatunk a helyzeten. Keressünk fel egy állatorvost. A legtöbb esetben ilyenkor bódítás mellett távolítják el a beragadt növényt a fülből.

Orrban:

Sajnos az orrukba is fel tudják szippantani a toklászt. Ha ide kerül, akkor az állat intenzíven elkezd tüsszögni, illetve véres váladék is jöhet az orrán keresztül. A kutyák és macskák orrlyuka elég szűk, így könnyen nagy bajt okozhat. Ha huzamosabb ideig nem szedetjük ki, akkor komoly orrgyulladás is történhet.

Szemben:

Ha a szemeibe kerül a toklász, az szerencsére szintén könnyen észrevehető. Az állat könnyezik, dörzsöli a szemét, hunyorít vagy valószínűleg ki sem nyitja azt. Ilyenkor a szem felduzzad, bevörösödik.

Szájban:

Sajnos, ahogy szembe és orrba is fúródhat, úgy fogínybe, szájpadlásra is. Ekkor is észrevehető az eben, hogy nyugtalan, dörzsöli a száját, fájlalja és próbálkozik kiszedni magától.

Mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Ahogy írtuk már korábban is, ha a toklász már belefúródott az állatba, akkor azonnal keressünk fel egy állatorvost. Ne próbálkozzunk kivenni, mert a kialakításának köszönhetően még beljebb tolódhat és még nagyobb károkat idézhetünk elő. Sajnos ez egy ismert probléma, így az orvosok kellő szakértelemmel tudják kivenni a toklászt a kedvencünk testéből. A mélyre hatolt növényt nagy valószínűséggel csak sebészeti úton, bódításban lehet kiszedni az állatból.

Hogyan kerüljük el a bajt?

A saját kertünkben mindenképp irtsuk ki az egérárpát. Sétáltatáskor kerüljük a fertőzőtt területeket, illetve, ha látjuk út közben, akkor ne engedjük oda a kedvencünket.

Ezen kívül a megfelelő ápoltság is sokat segíthet a megelőzésben. Keressük fel a kutyakozmetikusunkat és vágassuk ki a tappancsai között, a szemeinél, a hónaljánál és a fülénél a szőrt, hogy megakadályozzuk a növény felakadását. Érdemes naponta legalább egyszer átnézni a testét, hogy meggyőződjünk róla, hogy nincs toklász a kutyában.

Ha már átnézzük a bőrét és szőrét, érdemes átnézni a bolhásság miatt is. Korábbi cikkünkben pedig összeszedtük, hogy hogyan védekezzünk a bolhák ellen.

Vélemény?

Scroll to Top
VÁRJ MÉG! EZ A TIÉD!

10%
KEDVEZMÉNY

Mielőtt elmennél tőlünk, lepd meg a kedvencedet egy kis ajándékkal. Fogadj el egy kedvezményes kupont, amelyet egyszer tudsz beváltani oldalunkon, az akciós termékeken kívül bármire.

A kuponkód:

hellopetpark