Barion Pixel

Kutya divat és felszerelés

Keresés
Close this search box.

Szibériai husky – Fajtaismertető

A husky kutyák olyan értékes társai lehetnek az embernek, akik mindig készek játékra, sétára vagy bármilyen más tevékenységre. Egy igazi kalandor kutyafajta, amely a legjobban a hideg, hóval borított tájakon érzi jól magát. A husky-k általában nagyon intelligens, kedves és barátságos állatok, de nem mindenki számára megfelelőek. Ha ilyen kutyát tervezünk vásárolni vagy örökbe fogadni, fontos tudni, hogy milyen gondoskodást igényelnek, és hogy milyen tulajdonságokkal rendelkeznek. Ebben a cikkben bemutatjuk a husky-k főbb jellemzőit, valamint hogy, hogyan tudjuk őket boldogabbá tenni.

fekete Szibériai husky fekszik a szabadban

A husky típusai

A husky kutyák népszerű és szeretett társai az embereknek világszerte, de nem mindenki tudja, hogy létezik többféle típusa is. A legjobban a hideg, hóval borított tájakon érzik jól magukat, így elsősorban Észak-Amerikában és Észak-Európában honosak. Egyes országokban még jelenleg is szánhúzásra használják, míg máshol inkább csak házi kedvencekként tartják őket.

Az Alaszkai husky az egyik leggyakoribb típusa a fajtának, amelyet elsősorban a nordic ski és a szánhúzás versenysportokban használnak. Ez a fajta közepesen nagy, erős és izmos, és általában fehér, szürke, sötétkék vagy fekete színű. Az Alaszkai husky-k általában nagyon intelligensek, és könnyen taníthatók, de képesek a szökésre is, ha nincsenek megfelelően lefektetve a szabályok vagy nem tartatjuk be azokat.

A Szibériai husky egy másik népszerű típus, amelyet elsősorban a szánhúzásra használnak. Ezek az ebek közepes méretűek, és általában fehér, szürke, barna vagy sötétkék színűek. Nagyon éber és értelmes állatok, de nem olyan erősek és izmosak, mint az Alaszkai társaik.

Minden husky típus önálló és egyedi, és mindegyiknek megvannak a saját jellemzői és igényei. Viszont bármelyik típust is választjuk, fontos, hogy rendszeresen sétáljunk vele, és hogy biztosítsunk neki elég játékot és mozgást, hogy boldog és egészséges legyen.

Jelleme

Elmondható róluk, hogy nagyon intelligensek, önállóak, együttműködőek és általában nagyon jól alkalmazkodnak az új környezethez. Igencsak családbarátok és erősen kötődnek a családtagjaikhoz. Nagyon jól viselik a hideget, de a melegebb időben is jól tudják érezni magukat, amennyiben elegendő vízzel és árnyékkal rendelkeznek, de igyekezzünk őket inkább hűvösebb helyen tartani a meleg nyári napokon.

Jól kijönnek más kutyákkal és állatokkal is, viszont fontos, hogy megfelelően neveljük őket a közös együttlétre. Elengedhetetlen náluk a megfelelő szocializáltság. Általában nagyon jól alkalmazkodnak a család életéhez, de fontos, hogy rendszeresen sétáljunk velük és biztosítsunk nekik elegendő mozgást, hogy egészségesek és boldogok legyenek. Ha a Husky mellett tesszük le a voksunkat, fontos, hogy megértsük a fajta jellemzőit és igényeit, hogy legmegfelelőbben tudjunk róluk gondoskodni.

Akik kertes házban tartják a kutyájukat, annak különös módon fel kell készülniük. A huskyt szinte semmilyen kerítés nem állíthatja meg, és állandóan szökni próbál. Gondoskodnod kell arról, hogy ne tudjon kijutni a kerítés alatt se, mert ezek az állatok rendkívül ügyesek az ásásban is. Emellett még a magasságot is figyelembe kell venni, mivel ha alacsony a kerítés, megpróbálkozhat átmászni rajta.

Hogy megpróbáld csökkenteni a szökés kockázatát, ahhoz elegendő mozgási lehetőséget kell biztosítani számára.

Fontos tudni, hogy a husky nagyon társas lény, aki nem szereti az egyedüllétet, és ilyenkor hajlamos nagyon hangosan vonyítani, ugatni, sőt néha farkasüvöltést is hallat. Azonban hiába hangos, házőrzőnek nem nagyon alkalmas, mivel barátkozó típus, aki inkább örül, ha valaki a területére lép.

A hihetetlen mozgásigénye a lakásban tartott egyedekre is kiterjed. Ha nem mozgatjuk le, akkor képes széttépni bármit, ami szája közé kerül

Kölyök husky kutyák

A jellemző betegségei

A husky kutyák általában nagyon egészséges állatok, de mint minden más kutyafajta, ők is hajlamosak néhány betegségre. Fontos, hogy ismerjük a leggyakoribb betegségeit, hogy meg tudjuk őket előzni, és hogy időben tudjuk észlelni a tüneteket, ha mégis megbetegszenek.

Az egyik leggyakoribb betegség, amellyel a szembesülhetnek, az a hip dysplasia, vagyis csípőízületi diszplázia. A csípőízület normál fejlődése helyett a csontvégek és a porcok pontatlanul illeszkednek egymáshoz, ami fájdalmat és mozgáskorlátozottságot okozhat. A betegség a genetikai tényezőkön kívül gyakrabban előfordulhat, ha az állat túlsúlyos vagy túlzott terhelésnek van kitéve. Mielőtt egy husky mellett tesszük le a voksunkat, a tenyésztőtől mindenképpen kérjük negatív teszteredményt erre vonatkozóan.

Másik gyakori betegség a cink-reaktív dermatózis. Ilyenkor a cink nem tud normálisan felszívódni a belekben, amely bőr és szőr problémákat okozhat a kutyusoknál. Bár a betegséget gyógyítani nem lehet, viszont hatékonyan kezelhető. Ilyenkor az állat élete során végig gondoskodni kell a folyamatos cinkpótlásáról.

A husky-k hajlamosabbak a szemproblémákra is. Ilyenek például a glaukóma, ami a szem belső nyomásának emelkedése miatt alakul ki, és vaksághoz vezethet, vagy a szürkehályog, ami a szemlencse öregedésével járó látásromlást okozhat.

Bár a fentiek mind olyan betegségek, amelyekkel a husky-k szembesülhetnek, az általános állatorvosi ellenőrzések és a megfelelő gondoskodás segíthet megelőzni őket. Ha bármilyen tünetet észlelünk a kutyán, fontos, hogy azonnal forduljunk állatorvoshoz, hogy megfelelő kezelést kapjon.

Etetése

A husky-k hű társai az embereknek, ezért is fontos, hogy megfelelően tápláljuk őket, hogy boldogok, egészségesek és kiegyensúlyozottak legyenek. Nagyon jó étvággyal rendelkeznek, viszont emellett hízásra is hajlamosak, ami számos egészségügyi problémához vezethet.

A legjobb táplálási mód a kiegyensúlyozott étrend, amelyben jelen van a megfelelő mennyiségű fehérje, zsír és szénhidrát. A fehérje forrásai lehetnek a csirke, a hal, a marhahús és a bárányhús, míg a zsír forrásai lehetnek az olajok és a zsíros halak. A szénhidrátokat komplex formában kell adni, amelyeket a teljes kiőrlésű gabonák, úgymint a quinoa vagy a rizs adhatnak. Általában nem igénylik a túl sok állati fehérjét, így fontos, hogy ne tápláljuk őket túl az állati eredetű fehérjével. A túlzásba vitt állati fehérje bevitel fokozza a vesebetegségek kialakulásának esélyét, így fontos, hogy megfelelő mennyiségű növényi eredetű fehérjét is adagoljunk az étrendjükbe.

Elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű víz rendszeres adagolása is. A víz fontos szerepet játszik az általános egészségi állapotukban, és segít megelőzni a kiszáradást. Különösen figyeljünk rá, hogy megfelelő mennyiségű innivalót kapjon sportolás és edzés alkalmával.

Különösen figyeljünk az öregedő kutyák táplálására, mivel ilyenkor a kutyák anyagcsere-folyamatai lelassulnak, és gyakran nehezebben tudják fenntartani az ideális testsúlyt. Az öregedő husky-k számára a kiegyensúlyozott, de kevésbé zsíros étrend a legjobb. Fontos, hogy a táplálékukban megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi anyag legyen fellelhető. Az életkoruknak megfelelő helyes táplálás segít, hogy megelőzzük az egészségügyi problémákat, így kiegyensúlyozottak és egészségesek legyenek. Ha bármilyen kérdésünk van a kutyánk táplálásával kapcsolatban, forduljunk állatorvoshoz, hogy segítsen a megfelelő étrend kialakításában.

Szibériai husky kutyák több színben

Ápolása

A huskyk sűrű, dupla aljszőrzettel rendelkeznek, amely védi őket a hidegtől és a csapadéktól. A szőrzetének az ápolása rendkívül fontos, hiszen vedlési időszakban elhullajtja a bundájának a jelentős részét, mely könnyedén bentragadhat a szőrtöveknél, ami a bunda filcesedéséhez vezethet. Ezért érdemes heti szinten, alaposan átkefélni és kiszedni a felesleges szőrszálakat. Ehhez aljszőrszedő keféket vagy keményebb bontókeféket ajánlunk.

Fürdést sűrűn nem igénylő fajta. Évente 1-2 alkalommal elég jó alaposan megfürdetni és hosszadalmas munkával jó alaposan megszárítani, hiszen a szőrtövek között ragadt nedvesség könnyedén okozhat ekcémás bőr megbetegedést. A fürdetés alkalmával használhatunk kutyabalzsamot vagy szőrkondicionáló készítményeket a fényes és selymes bunda elérése érdekében.

A szibériai husky szőrzete nem igényli a nyírást, a kozmetikája kimerül a fentebb említett teendőkben.

Ha úgy érezzük, hogy a husky szőrzetének ápolása túl bonyolult vagy időigényes számunkra, érdemes lehet kutyakozmetikushoz vinni a kutyánkat. A kozmetikusok rendelkeznek a megfelelő eszközökkel és tapasztalattal, hogy ápolják és formázzák a husky szőrzetét.

Sportolás és a mozgásigény kielégítése

Nagyon energikusak és szeretnek mozogni, így a sportolás jelentős szerepet játszik életükben. A sportolás lehetőséget ad nekik a szabadban való mozgásra és a környezet megismerésére, valamint segít fenntartani az ideális testsúlyt és erősíteni az izomzatot. Emellett a szellemi és fizikai kihívásokra is remek megoldást nyújt, amelyek segítenek megelőzni a különböző compulsive (obszesszív) viselkedési problémákat.

Ez a fajta igen nagy mozgásigénnyel rendelkezik, imádnak sétálni és futni, így fontos, hogy rendszeresen sétáljunk velük, és hogy biztosítsunk nekik minél több játékot és mozgást. A husky-k szeretnek játszani a hóban és a vízben is, így ha lehetőségünk van rá, akkor szánkózni és úszni is vihetjük őket.

Végül, de nem utolsósorban, a sportolás lehetőséget ad kedvencünknek a szeretteivel való együttlétre és a közös élményekre, amelyek segítenek megerősíteni a kötődést.

Láthatjuk, hogy a Husky az nem való minden gazdinak, hiszen hatalmas felelősséggel és mozgásigénnyel jár. Ha inkább egy kisebb fajta kutyát választanál, akkor tekintsd meg a kistestű kutyák ismertetőjét oldalunkon.

Vélemény?

Scroll to Top
VÁRJ MÉG! EZ A TIÉD!

10%
KEDVEZMÉNY

Mielőtt elmennél tőlünk, lepd meg a kedvencedet egy kis ajándékkal. Fogadj el egy kedvezményes kupont, amelyet egyszer tudsz beváltani oldalunkon, az akciós termékeken kívül bármire.

A kuponkód:

hellopetpark