Barion Pixel

Rehabilitáció kutyáknak – a problémás ebek mentsvára

A mai világban rengeteg kutya van menhelyen és a legtöbb még nem is járt ezen intézmények rácsain kívül. Ebből adódóan nem tudnak megfelelően kommunikálni vagy játszani az emberekkel és fajtársaikkal. Szerencsére van megoldás, hogy ők is be tudjanak illeszkedni a társadalomba, és valakinek a szerethető kiskedvencévé váljanak. Az Élj Már Dog Rehab csapata, ilyen viselkedés problémás kutyákat hoznak ki menhelyekről vagy vesznek át szervezetektől. A feladatuk, hogy ezeket a kutyusokat rehabilitálják és gazdit találjanak nekik, hiszen ők is csak az emberi felelőtlenség áldozatai lettek.

Hogyan is működik a rehabilitációs alapítvány? Mikortól lehet őket örökbe fogadni? Megkértük Tóth Ancsát, az alapítvány egyik alapítóját, hogy válaszoljon kérdéseinkre, és meséljen nekünk a rehabilitáció menetéről.

Élj Már Dog Rehab

Mi a célja a rehabilitációs alapítványnak?

Az alapítványunk különböző szervezetektől, egyesületektől, menhelyekről és gyepmesteri telepektől vesz át kutyákat viselkedési rendellenességek miatt. Legtöbbször ezek az ebek, már az altatásra várnak, mivel soha nem foglalkozott velük senki, és ezáltal igencsak problémássá váltak. Ezután egy hosszabb folyamat jön, amikor is rehabilitáljuk őket, napi szinten foglalkozunk velük, hogy a viselkedési problémájukat levetkőzhessék, és mielőbb egy új gazdihoz kerülhessenek. 

Ezek a kutyusok különleges bánásmódot és felügyeletet igényelnek, így egy-egy kutya nem is való mindenkinek. A feladatunk továbbá, hogy kiválasszuk a megfelelő gazdit minden állat számára, akivel stabil marad a viselkedése. Egy-egy kutyára több jelentkező is akad, de legtöbbször csupán 1 gazdi való az adott ebhez, a jelleme miatt. Ha nem a megfelelő emberhez jutna el, akkor akár 1-2 hónapon belül vissza is kerülne hozzánk, mert az örökbefogadó egyszerűen nem bírja kordában tartani a kutyát. Vannak olyanok például, akikhez nagyon erős kézre van szükség, nekik kifejezetten erős jellemű gazdát is kell találnunk, hiszen a kutya egy hosszú távú felelősség, amit vállalnunk kell, ha magunkhoz vesszük őket.

Milyen viselkedési problémás kutyákkal foglalkozik az Élj Már Dog Rehab Alapítvány?

A legtöbb kutya, ami hozzánk kerül, idegrendszerileg instabil vagy agresszív és könnyen támadhat emberre vagy kutyára. Ezek után a nagyon gyakori probléma a félénkség. Ez sajnos igen sokszor agresszióval is társulhat.

A fent soroltakon kívül kezelünk túlzott szeparációs stresszben és kényszeres betegségben szenvedő ebeket, és mindenféle pszichés problémákat is.

Néhány példát tudok is említeni nektek. Volt már olyan kutyánk, aki egyfolytában kőrözött vagy éppen kényszeres labdamán volt, de érkezett hozzánk olyan kutya is, aki köveket dobált kényszeresen magának, sőt legnagyobb szórakozása a féltégla dobálgatás volt. Neki ínyig kopott az összes foga emiatt a kényszeres pótcselekvés miatt. Ezek a példák is jól mutatják, hogy ha elhanyagolnak egy kutyát, ennyire rossz állapotba is kerülhet.

Mivel segítitek a kutyák szociális fejlődését?

A rehabilitáció során egy szabályrendszert állítunk fel a kutyusoknak, és önkontrollt alakítunk ki náluk. Itt nincsenek feladatok, mint a kutyaiskolában és nem használunk semmilyen eszközt, még jutalomfalatokat sem. Neveljük a kutyát, szituációs gyakorlatokon keresztül. Jó viselkedés esetén pozitív megerősítést kap, míg rossz viselkedés esetén természetesen negatív válasz lesz a végkifejlet.

Mikortól fogadhatóak örökbe a kutyusok?

Ha már biztonsággal kezelhető és sem önmagára, sem a gazdájára, sem pedig a környezetére nem veszélyes. Ha a probléma nem szűnne meg teljesen, és elengednénk a mancsukat idő előtt, az könnyen károkat okozhat. Ezt természetesen senki sem szeretné, nem lenne jó semelyik félnek sem. Nagyon fontos, hogy ne ijedjen meg, ne féljen a környezetben és a nagyvilágban.

Élj Már Dog Rehab

Nálunk szerződés szerinti utánkövetés is van, jellemtől függően akár heti rendszerességgel is. A gazdiknak vissza kell járniuk hozzánk, így tudjuk biztosítani a kutyus hosszú távú jólétét. Ilyenkor látjuk, ha valami negatív változás vagy gond van vele. Ha mindent rendben találunk, akkor lehet csökkenteni a visszajárások gyakoriságát, hetiről havi rendszerességre. Tudomásunk van az összes nálunk rehabilitált kutyáról, figyelemmel követjük a sorsukat a jövőben is.

A mi célunk, hogy az eb egy megfelelő gazdit találjon és nála is maradjon, így igyekszünk minden segítséget megadni nekik az örökbefogadás után is. Probléma esetén hívni kell minket és a kutya chipjébe bele is van írva az alapítvány neve és telefonszáma.

Hogyan lehet jelentkezni az örökbefogadásra?

Az érdeklődök megtekinthetik az örökbefogadható vagy rehabilitáció alatt álló kutyákat az Élj Már Dog Rehab facebook oldalán. Itt tudják felvenni velünk a kapcsolatot. Fontos tudni, hogy örökbefogadáshoz első körben mindenképp kérünk egy bemutatkozást a jelentkezőtől. Nálunk nincs lehetetlen, nincs olyan, hogy esélytelen!

Amennyiben érdekel a rehabilitációs alapítvány, megnéznéd a kutyusokat vagy tervezel örökbefogadni, akkor tekintsd meg az Élj Már Dog Rehab facebook oldalát.

Van már kutyusod, de szeretnéd javítani a kapcsolatodat vele, vagy tanítani? Olvasd el cikkünket a DogIsland kutyaiskoláról, ami szintén Tóth Ancsa vezetése alatt müködik és egy interjú keretében elmeséli az iskola alapvető tudnivalóit.

Vélemény?

Scroll to Top
VÁRJ MÉG! EZ A TIÉD!

10%
KEDVEZMÉNY

Mielőtt elmennél tőlünk, lepd meg a kedvencedet egy kis ajándékkal. Fogadj el egy kedvezményes kupont, amelyet egyszer tudsz beváltani oldalunkon, az akciós termékeken kívül bármire.

A kuponkód:

hellopetpark