Barion Pixel

Kutya divat és felszerelés

Keresés
Close this search box.

Otthoni kutyaápolás kisokos

A kutyák az életünk gyökeres részévé váltak, családtagként kezeljük őket. Velük alszunk, utazunk, éljük meg mindennapjainkat. Ápolásuk és épségük is a mi felelősségünk. Egészségükkel kapcsolatban az állatorvoshoz fordulunk, ápolásukat pedig kutyakozmetikus szakemberek gondjaira bízzuk. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy két kozmetika között is érdemes otthon karban tartani kedvencünk bundáját és egyéb egészségügyileg fontos apróbb kozmetikai ellátásokkal biztosítani számára a jó közérzetet.

Bartakovics Dorisz vagyok, és Budapesten a 11. kerületben vezetem kutyakozmetikámat sok-sok évnyi tapasztalattal a hátam mögött. Összeszedtem nektek néhány pontban az otthon elvégezhető alap kozmetikai műveleteket, segítségképpen a megfelelő ápoltság érdekében.

Fürdetés és fültisztítás

Mind a kettő nagyon fontos és elengedhetetlen az otthoni kutyaápoláskor, azonban ezeket a témaköröket a sok hozzánk érkező kérdés miatt, érdemesnek láttuk hosszabban kifejteni, így külön cikkekben vettük végig a a fürdetést és a fültisztítást. „A kutyák fürdetése 6 pontban” című olvasmányunkban leírtuk nektek lépésről lépésre az otthoni fürdetés alapjait, míg a másik cikkünkben végigvettük, hogy hogyan tisztítsd ki a kutyád fülét.

Kutya kozmetikázása, fürdetése

Fésülés és bontás

Ezt tartom az egyik legfontosabb otthon végezhető műveletnek. Annak érdekében, hogy a szőrzet ne gubancolódjon össze, érdemes naponta átfésülni kutyánkat. Ez főleg a hosszabb szőrzetű kutyák esetében tartom fontosnak. A rövidszőrzetű ebeket is érdemes néhány naponta átfésülni, erre a legkiválóbb eszközök, az aljszőrszedők, a Zooro kefék, valamint a gumikefék.

Hosszabb bundánál ajánlatos előbb jó alaposan átkefélni az ebet teljes testén, vigyázva a hónalj és a hasi tájékon, mivel ott vékonyabb a bőr. Fontos ugyancsak óvatosan bánni a füllel, érdemes több apróbb mozdulattal bontogatni, szálirányba merőlegesen a fül szélekre. Miután átkeféltük kutyánkat, a bontó fésű segítségével tudjuk felkutatni a maradék kis csomókat. Ha a szőr tövénél ujjaink közé csípjük a gubancosabb tincseket, megkönnyíti a kifésülést, és kedvencünknek sem lesz annyira kellemetlen a művelet.

A balesetek elkerülése érdekében az ollóval való kivágást, bontást inkább bízzuk szakemberre, egy pillanat alatt megvan a baj, ha hirtelen megugrik a kutya. A napi fésülködés egészségügyi okokból is fontos, mivel ez egy jó alapos átvizsgálása kutyánk bőrének, mivel így felfedezhetjük a nem kívánt élősködök meglétét, úgymint a kullancs vagy a bolha.

Szemtisztítás

Sajnos rövidebb orrú kutyusoknak hajlamos eldugulni a könnycsatornájuk. Alapesetben a könny az orrlyukon át távozna, de mivel a könnycsatornában elakad, visszafelé kezd el folyni a szemgödörből és barnás színűre festi a szőrzetet. Ha hosszabb a szem körül a szőr, akkor megragadhat benne ez a váladék. Szélsőséges esetekben a bőrt fellazítva gennyes sebeket okazhat a szemzugban. Erősen bőrredőzött orrú kutyák esetében, pedig bepállhat a bőr, ugyancsak egészségügyi problémákat okozva ezzel.

Az ilyen problémával rendelkező kutyusok gazdijainak szoktam ajánlani a napi kétszeri szemtisztítást, az erre a célra kifejlesztett szemtisztító szerekkel. Esetleges átfertőzések megelőzése érdekében külön vattával tisztítsuk a szemeket, egy vattakoronggal csak az egyik szemet töröljük át!

Mancs és popsi ápolás

A lakásban tartott kutyusok esetében napi szintűnek mondható a mancs mosása. Van, aki csak sima vízzel és van, aki higított, samponos vízzel mossa lábait kutyájának. Mindkettő megoldás teljesen jó lehet, a samponos mosásnál azonban figyelni kell, hogy jó alaposan kilegyen öblítve a szőrzet a bent ragadt sampon viszketést vagy ekcémát okozhat. Érdemes mosás után törülközővel jó alaposan megtörölni a lábujjak között is, esetleg hajszárítóval megszárítani, mivel ebben a nedves, nem jól szellőző testtájékon könnyen elszaporodhat a bőrgomba.  

Fordítsunk kellő figyelmet a fenéktájék tisztán tartására is. Könnyedén meglehet tisztítani állatoknak kifejlesztett nedves törlőkendővel, vagy hígított samponos vízzel.

Otthoni kutyaápolás kisokos

Karomvágás

Tapasztalatom szerint ettől tartanak leginkább a gazdik. Bizonytalanok abban mennyit vághatnak a karomból. Valóban néha nehéz eldönteni, hogy meddig vágható vissza a karom. Fehér karom esetében lehet látni, hogy honnan kezdődik az úgynevezett élőrész, fekete karom esetében viszont vakon tapogatózunk, és a kutya jelzéseit megfigyelve, apránként vágjuk a karmát. Ha túl közel jutunk az érhez, azt már jelezni fogja. Ha nem bízunk tudásunkban érdemes inkább szakemberhez fordulni ez ügyben. Onnan látjuk, hogy kutyánknak szüksége van karomvágásra, ha egyenes talajra állítva azt figyeljük meg, hogy karmai leérnek a földre.

Kérdések az otthoni kutyaápolással kapcsolatban

Igyekeztem minden fontos otthon elvégezhető kozmetikai műveletben segítséget nyújtani. Remélem hasznosnak találtátok cikkemet. Amennyiben kérdésetek lenne, a Zseboroszlán kutyakozmetika oldalán találjátok meg a kapcsolatfelvételhez szükséges információkat.

Dorisz

Vélemény?

Scroll to Top
VÁRJ MÉG! EZ A TIÉD!

10%
KEDVEZMÉNY

Mielőtt elmennél tőlünk, lepd meg a kedvencedet egy kis ajándékkal. Fogadj el egy kedvezményes kupont, amelyet egyszer tudsz beváltani oldalunkon, az akciós termékeken kívül bármire.

A kuponkód:

hellopetpark