Barion Pixel

Mire jó a kutyakennel?

Miért jó a kutyakennel? Sokan nem tudják pontosan a válaszokat erre a kérdésre, és elég sok negatív sztereotípia is kering erről az eszközről. Pedig a kennel egy nagyon hasznos és jó dolog, amennyiben megfelelően van használva. A kutyakennel egyaránt hasznos lehet a kertben vagy a lakásban is. Megkülönböztethetünk szobakennelt, kertben használatos kennelt vagy utazásra szánt, összecsukhatós kenneleket.

Nézzük át, hogy mégis mi a haszna ezeknek a ketreceknek, és hogyan tudjuk jól használni.

Miért jó a kutyakennel?

Negatív sztereotípiák

A kennel vagy kutyabox egy sokak által használt eszköz, de mégis rengeteg emberben, sőt kutyagazdiban is ellenszenvet vált ki. Ők ugyanis úgy vélekednek, hogy a kennel az egyfajta börtön, ahova elzárod a kutyádat, valamint hogy az állatok ezt büntetésnek élik meg és megfosztod őket a szabadságuktól. Sajnálatos módon létezik olyan gazdi, aki ténylegesen ilyen célokra használja, de ők helytelenül cselekszenek, és ez semmi esetre sem elfogadott. A büntetésből kis helyre bezárást, természetesen mi sem támogatjuk, sőt ellenezzük.

A kutyakennel a rendeltetésszerű használat mellett és egy gondoskodó gazdival, nem egy börtön és nem okoz semmilyen lelki vagy testi fájdalmat a kutyának. Nézzük át, hogy mik is az érvek mellette, és hogy milyen esetekben lehet jó megoldás.

Miért jó a kutyakennel?

A Kutyakennel alapvetően akkor lesz egy jó eszköz, ha nem egy kényszer a kedvenceink számára. Ha megfigyeljük, hogy a kutyák természetüknél fogva szeretnek elbújni, vagy félrevonulni egy helyre, ami menedéket ad, ahol biztonságban érzik magukat. Ha nincs saját helyük, akkor keresnek olyan pontokat, ahol jól védve vannak, vagy esetleg ásnak maguknak egy gödröt. Ha jól használjuk a kennelt, akkor ilyen védelmi funkciókat láthat el számára. A kutyának ez lehet a menedéke, a búvóhelye. Az az ő területe, ahova bármikor elvonulhat, ahova betudja vinni a zsákmányát, a jutalomfalatát vagy a játékait. Ide félre tud vonulni, ha nyugalomra vágyik, itt megtalálja a tálkáit, és senki nem szól rá, ha összekoszol valamit.

Kutyakennel a lakásban

Fontos, hogy már az elején megtanítsuk neki, hogy az az ő birodalma. Így legközelebb, ha idegen jön hozzánk, vagy ha valamiért be kell zárnunk ide, akkor neki ez egyáltalán nem teher lesz, hanem a nyugalom szigete. Praktikus lehet még, ha olyan jön be a házba vagy a lakásba, aki fél a kutyáktól vagy jó megoldás lehet, ha utazni megyünk, és tudjuk magunkkal vinni a kennelt. Fajtától függően nagy segítség lehet az autóban is, vagy ha hosszabb időre letáborozunk valahol, és kirakjuk neki.

Vannak kutyák, akik rágcsálnak vagy randalíroznak a távollétünkben, amikor szabadon vannak hagyva. Erre is jó megoldás, mivel minimalizáljuk az esetleges baleseteket vagy, hogy a bútorokban tegyenek kárt. Ezek a kölyökkutyáknál gyakrabban előfordulhatnak, mint az idősebb társaiknál.

Láthatjuk, hogy eléggé sok előnye van, ha megfelelően használjuk, és az eb a saját kis birtokának tekinti. Általánosságban hagyjuk mindig nyitva, hogy bármikor bemehessen, tartsuk itt a játékait és kapjon nyugalmat, ha bevonul a ketrecbe. Emiatt később egy esetleges bezárás esetén is ezt fogja érezni. Így már mindjárt nem egy börtönnek tűnik, hanem egy helynek, ahova félre tud vonulni.

Természetesen, mint felelős gazdinak, nekünk kell gondoskodni róla. Mindig legyen friss víz kikészítve és mindenképp legyen a ketrecben árnyékos hely, ha a szabadban használjuk a kennelt.

Fontos kiemelni, hogy amint tudjuk, akkor nyissuk ki a ketrecet, hogy mozoghasson. Ne használjuk egész napra!

Hogyan szoktassuk a kennelbe a kutyát?

A kölyökkutya első napjai

Minden kutya más és más, így különböző lehet a szoktatás ideje is. Vannak ebek, akik szinte azonnal hozzászoknak a ketrechez, de a legtöbb esetben a lassú és türelmes hozzászoktatás válik be. Érdemes már kölyökkorban elkezdeni. Az első pár napban elég, ha kisebb időtartamokat tölt bent, de nagyon fontos, hogy mindig dicsérjük meg vagy jutalmazzuk. Érezze, hogy jól csinálja, hogy nincs mitől félnie.

Folyamatosan növeljük az időt, amit bent tölt. Rakjuk be a kiságyát, vagy valamit, amin feküdni szokott, és hagyjuk, hogy ott pihenjen. Mindig nyitott ajtóval tanítsuk, hogy ha sok neki, akkor bármikor ki tudjon jönni. Ne érezze kényszernek, mert akkor teljesen az ellenkezőjét válhatjuk ki belőle.

Egy idő után, magától is be fog menni, beviszi a játékait, és el is fog aludni bent. Adjunk neki vizet és éreztessük vele, hogy az az ő birodalma. Innentől már nem lesz vele gond, csak az elején kell nagyon türelmesnek és kitartónak lennünk.

Ha tetszett cikkünk és érdekes volt számodra, akkor olvasd el azt is, hogy miért fontos a kutyakozmetika a kiskedvenceinknek.

Vélemény?

Scroll to Top
VÁRJ MÉG! EZ A TIÉD!

10%
KEDVEZMÉNY

Mielőtt elmennél tőlünk, lepd meg a kedvencedet egy kis ajándékkal. Fogadj el egy kedvezményes kupont, amelyet egyszer tudsz beváltani oldalunkon, az akciós termékeken kívül bármire.

A kuponkód:

hellopetpark