Kutya divat és felszerelés

Miért nyalogat a kutya?

A legtöbben természetesnek vesszük, ha a kutyusunk megnyalja a kezünket vagy lábunkat, és azt gondoljuk, hogy ez csak egy fajta kifejezése a szeretetnek, de valójában mit is jelent, miért nyalogat a kutya?

Szedjük össze, hogy mi is állhat a viselkedés hátterében.

Kölyökkori ösztön:

A nyalogatás egy természetes ösztön a kutyáknál. Kölyökkorukban az anyakutya így ápolja, tisztítja és szeretgeti a kölykeit. Ez felnőttkorukra is bennük marad, mint egy jó élmény, ezért ők is viszonozzák feléd ezt a fajta gondoskodást. Ez akár már néhány hetesen is kialakulhat bennük, és megfigyelhető, hogy a kiskutyák egymást is elkezdik nyalogatni, tisztítani.

Játékra hívás:

Miért nyalogat a kutyám

A nyalogatás könnyen lehet egy invitálás is játékra vagy szórakozásra. A gazdik általában nem kényesek a saját kutyájuk nyalogatására, sőt a legtöbben aranyosnak gondolják, így kutyusunk gyorsan megtanulja, hogy ezzel fel tudja hívni a figyelmet magára.

Gondoljunk csak bele, ha a saját kutyusunk megnyalja a kezünket, a legtöbben nevetünk, mosolygunk, esetleg meg is simogatjuk őket, tehát egy pozitív visszajelzéssel kapcsolja össze az állat. Ha pedig elérték a céljukat és velük foglalkozunk, azzal megerősítjük bennük ezt az érzést, és megtanulják, hogy a nyalogatással igazán a középpontba kerülhetnek.

Behódolás:

A kutyánk nyalogatása a behódolást is jelképezheti. Ha a kutyusunk elfogadott minket a gazdájának, és a rangsorban feljebb állónak, akkor is előfordulhat nyalogatás, mint a hódoltság kifejezése.

Ízek:

A bőrünk sokszor jobban verejtékezik, mint azt szeretnénk. A verejtéktől a bőrünk sóssá válik, amit kifejezetten szeretnek a kutyusok. Ezen kívül azt mindenki tudja, hogy a kutyáknak nagyon jó szaglásuk van. Elfelejtettünk kezet mosni evés után? A kutyánk biztos, hogy érezni fogja az illatát kezünkön, és a szemmel nem látható ételmaradékokat is szeretik lenyalogatni rólunk.

Miért lehet akkor, hogy kézmosás vagy zuhanyzás után is képesek a nyaldosásra? Ennek egyszerű az oka, mégpedig a víz. Szimplán, amikor kiszállunk a fürdőből, és épphogy csak megtörölközünk, akkor a testünk még nedves, amit házikedvencünk szívesen lenyalogat.

Gyógyítás:

Bizonyára sok gazdi észrevette, hogy ha szereztünk egy sebet vagy egy sérülést, a kutyus sokszor kezdi el nyalogatni. Ez is egyfajta gondoskodást jelent. Kutatók megállapították, hogy a kutya nyálában fertőzés csökkenését elősegítő anyagok találhatóak, korlátozni tudja a negatív hatású baktériumok terjedését, sőt gyorsítani is tudja a seb gyógyulását. Az anyakutyák is nyalogatják a sebesült kölykeiket, de az ebek a saját sérüléseiket is.

Szimplán szeretet:

Miért nyalogat a kutyám

A kutyák nem tudják annyiféle módon kifejezni az érzelmeiket, mint mi, emberek. Nekik csak pár dologra koncentrálódik a képességük, amelyeket meg tudunk könnyen tanulni. Ilyen például az ugatás, a farokcsóválás és természetesen a nyalogatás is.

Sokszor a legegyszerűbb válasz a kérdésre, hogy miért nyalogat a kutya, az hogy szeretnek bennünket és örülnek neki, hogy mellettük vagyunk.

A szeretetünk kifejezésére egy nagyon jó eszköz a kutyajáték, amely megtalálható sokféle formában is.

Ha tetszett a cikkünk és szoktad otthon fürdetni a kutyusodat, vagy szeretnéd megtudni, hogy mire érdemes figyelni, akkor olvasd el a kutyák otthoni fürdetéséről szóló cikkünket is: A kutya fürdetése 6 pontban.

Vélemény?

Scroll to Top
VÁRJ MÉG! EZ A TIÉD!

10%
KEDVEZMÉNY

Mielőtt elmennél tőlünk, lepd meg a kedvencedet egy kis ajándékkal. Fogadj el egy kedvezményes kupont, amelyet egyszer tudsz beváltani oldalunkon, az akciós termékeken kívül bármire.

A kuponkód:

hellopetpark