Barion Pixel

Kutya divat és felszerelés

Keresés
Close this search box.

Mi az a parvovírus a kutyáknál?

A parvovírus egy igen veszélyes vírusos betegség, ami különösen a kölyökkutyák körében okozhat komoly gyomor és bélproblémákat. A betegség gyorsan terjed, és megfelelő kezelés nélkül akár halálos is lehet. De mi is pontosan ez a vírus, és hogyan védekezhetünk ellene?

Golden retriever parvovirus betegség orvosi kezelése

Milyen jelei vannak a kutya parvovírus fertőzésnek?

A parvovírus-fertőzés jelei között a leggyakoribbak:

  • Hányás
  • Hasmenés (gyakran véres)
  • Lethargia vagy gyengeség
  • Étvágytalanság
  • Láz A tünetek gyorsan súlyosbodhatnak, ezért ha a kutyájánál ezeket észleli, azonnal forduljon állatorvoshoz.

Hogyan alakulhat ki a parvovírus fertőzés?

A parvovírus a beteg kutyák ürülékével terjed. A kutyák közvetlenül a fertőzött állattal való érintkezés útján, vagy a fertőzött környezeten keresztül, például egy közparkban, ahol egy fertőzött kutya járt, kaphatják el a vírust.

Bármelyik ember, állat vagy tárgy hordozhatja a vírust. Ha valahova bejutott a vírus, sajnos onnan elég nehéz eltávolítani. A vírus akár hónapokig vagy rosszabb esetben évekig is megtalálható a fertőzött területen.

Lehetséges-e oltással védekezni a kutya parvovírus ellen?

Igen, létezik oltás a parvovírus ellen. Ez az oltás az egyik legfontosabb, amit egy kölyökkutya megkaphat, mivel nagyban csökkenti a betegség kialakulásának kockázatát.

A kölyökkutyák általában 7-9 hetes korukban kapják meg a parvovírus elleni oltást. Tekintsd meg oldalunkon a Magyarországon kötelező és ajánlott oltásokat kutyáknak.

Mindenképpen védi az oltás a kutyámat a vírus ellen?

Bár az oltás jelentősen növeli a kutyák ellenálló képességét a parvovírussal szemben, nincs olyan oltás, ami 100%-os védelmet nyújt. Mindazonáltal, az oltott kutyák sokkal kisebb eséllyel betegszenek meg, és ha mégis, a tüneteik enyhébbek.

Hogyan lehetne megakadályozni, hogy a kutyám a parvovírussal érintkezzen?

A legjobb módszer, ha a kutyát távol tudjuk tartani a fertőzött területektől és kutyáktól. Ez különösen fontos az első oltások ideje előtt. Kerüljétek el a nyilvános helyeket, mint például a kutyaparkokat, futtatókat, amíg a kiskutyát teljesen be nem oltották.

Mit tegyek, ha a kutyám megbetegedett?

Ha azt gondolod, hogy kutyád parvovírussal fertőződött, azonnal fordulj állatorvoshoz. A korai felismerés és kezelés növeli a gyógyulás esélyeit. Ne próbáld meg otthon kezelni a kutyát, mivel a betegség súlyos szövődményeket okozhat.

Vélemény?

Scroll to Top
VÁRJ MÉG! EZ A TIÉD!

10%
KEDVEZMÉNY

Mielőtt elmennél tőlünk, lepd meg a kedvencedet egy kis ajándékkal. Fogadj el egy kedvezményes kupont, amelyet egyszer tudsz beváltani oldalunkon, az akciós termékeken kívül bármire.

A kuponkód:

hellopetpark