Barion Pixel

Kutyasétáltatási etikett

Kertben tartott kutya sétáltatása:

Első sorban tisztáznunk kell egy tévhitet. Nagyon sokan úgy gondolják, hogy a kertben tartott kutyákat nem kell sétáltatni. Ez azonban egy tévhit. A kerti kutyáknak is kell a séta, mivel a sétáltatás célja nem feltétlen a mozgás igény kielégítése. A szellemi energiájának a levezetésére is figyelni kell. A kertben rendszerint ugyanazok az ingerek érik, ugyanazok a szagok, egyetlen térben. Míg egy sétáltatás alkalmával új szagokat érezhet, új kutyákkal találkozhat, illetve ami nagyon fontos, hogy elmélyíthetjük a kapcsolatot vele és taníthatjuk.

Hierarchia kiéptése a saját kutyánkkal:

Kutyasétáltatás

A séták során meg tudja tanulni, hogy mi vagyunk a felsőbbrendűek, hogy hallgatnia kell ránk és be tudjuk biztosítani, az irányító szerepünket.

Már a készülödésnél is el kell kezdenünk megmutatni, hogy mi vagyunk a gazdi, és mi visszük sétáltatni őt, nem pedig fordítva. A nyakörv ráadásához hívjuk magunkhoz. Az ajtókon mi menjünk ki elöször, majd a kutya utánunk. Ha pórázon sétáltatjuk, akkor magunk mellett kell tartani és nem szabad hagyni, hogy előttünk menjen. Ezek mind olyan szabályok, amiket meg kell tanulniuk, különben falkavezérnek és felsőbbrendűnek érzik magukat, ezáltal engedetlenek lesznek nekünk.

A kutyáknál a falkavezér sohasem várja meg a falka tagjait, mindig ő megy előre, a többiek csak alkalmazkodnak. Ezért fontos kiskoruktól kezdve arra nevelni, hogy már pedig mi vagyunk a fönökök ebben a kapcsolatban.

Sárga szalag:

Ha egy kutyus nyakörvén vagy a pórázán egy sárga szalagot látunk, azt a gazdi rakta fel rá, és azt jelenti, hogy a kutyának térre van szüksége. Ezeket az állatokat csak óvatosan közelítsük meg. Ha kiváncsi a részletekre, illetve, hogy mi áll a hátterében, olvassa el cikkünket, a sárga szalag fontosságáról.

Nem ehet fel semmit sem a földről:

Eléggé egyértelmű, hogy amit az utcán, a földön talál a kutya, azt nem szabad megennie. Azonnal szóljunk rá, próbáljuk meg megtanítani, hogy tilos idegen ételeket felenni.

Nem tudhatjuk, hogy azt miért dobták ki, hogy megromlott-e vagy rosszabb esetben, hogy nem-e direkt mérget vagy a kutyusokat felsértő tárgyakat raktak az ételbe, hogy ártsanak a kutyáknak. Nagyon körültekintőnek kell lenni ezzel kapcsolatba, mert nem egyszer találtak már mérget, esetleg tűket, az utcán eldobott húsokba.

Mindenképpen tanítsunk meg neki egy vezényszót, mint a „fúj” vagy a „hagyd” és erre kifejezetten figyeljünk is oda.

Póráz nélkül:

Kutyasétáltatás

Fel kell hívnunk a figyelmet, hogy hivatalosan minden közterületen és a parkokban is a kutyát kötelezően pórázon kell sétáltatni. Közlekedési eszközökön, vadászati területeken és természeti területeken szintén csak pórázon vihetjük kedvencünket.

Kutyapóráz nélkül kizárólag a kutyafuttatásra kijelölt helyeneken engedhetjük el őket.

A valóságban viszont nagyon sok gazdi póráz nélkül sétáltatja kedvencét. Ezért nagyon fontos tisztában lennünk az eb személyiségével. Hajlamos elszaladni? Hajlamos más kutyákra támadni? Ezekben az esetekben, mindenképp kössük meg őket, főleg ha más kutyák is vannak a környéken vagy ha megijesztheti őt valami, például autó vagy motor.

Ha egy parkban, vagy olyan helyen sétálunk kedvencünkkel, ahol szabadon engedjük a kutyusunkat, és találkozunk egy gazdival, aki mégis pórázon tartja a kutyát, és nem ismerjük sem az ebet sem a gazdáját, akkor ne engedjük kedvencünknek, hogy oda menjen a kutyához.

Lehet, hogy nem szereti a gazdi, ha más kutyák odamennek hozzá, de az is lehet, hogy a kutya hajlamos a veszekedésre, támadásra és ezért van pórázon. Mindig kellő figyelemmel engedjük oda idegen kutyához kedvencünket, és inkább kérdezzünk rá, hogy nem-e probléma a társaság.

Minőségi és valódi bőr nyakörvek és pórázok, 4 féle színben.

Éjszakai séta:

Ha a kutyánkat sötétben, éjszaka sétáltatjuk póráz nélkül, akkor érdemes beszerezni világítós nyakörveket. Manapság már sima usb kábellel fel lehet tölteni, és ennek segítségével könnyen nyomon követhetjük, hogy a kedvencünk merre kóborol el a sötétben.

Ürülék összeszedése:

Az ürülék összeszedésére is szigorú szabályok léteznek. A gazdi köteles összeszedni a kutyája után közterületen, különben köztisztasági szabálysértést követ el. Természetesen ne csak azért szedjük össze, hogy ne kapjunk büntetést, hanem hogy megtiszteljük embertársainkat azzal, hogy még véletlenül se tudjanak bele lépni miattunk.

Vélemény?

Scroll to Top
VÁRJ MÉG! EZ A TIÉD!

10%
KEDVEZMÉNY

Mielőtt elmennél tőlünk, lepd meg a kedvencedet egy kis ajándékkal. Fogadj el egy kedvezményes kupont, amelyet egyszer tudsz beváltani oldalunkon, az akciós termékeken kívül bármire.

A kuponkód:

hellopetpark