Barion Pixel

Kutyaiskola: a jó kapcsolat alappillére

Dogisland logo

Sokan kérdezték már tőlünk is, illetve az interneten is sok gazdi érdeklődik a kutyaiskolák iránt. Miért is jó? Hány éves kortól érdemes vinni a kutyánkat? Hogyan működnek ezek az iskolák? Mi is a céljuk? Ez a téma nem is olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk, mivel sok a kérdés, és eléggé tág a témakör.

A kérdések megválaszolásához megkerestük a törökbálinti DogIsland Kutyaiskola vezetőjét, Tóth Ancsát, aki készségesen állt rendelkezésünkre és egy interjúban elmondta a legfontosabb tudnivalókat, amiket minden gondos és szerető gazdinak tudnia érdemes. Vágjunk is bele!

Miért érdemes kutyasuliba járni a kedvencünkkel?

A kutyasuli alapvetően nem is csak a kutyáknak jó, nem is őket oktatjuk igazán, hanem a gazdikat. A legtöbb ember nem tudja, hogy mi a jó a kutyájának és sokszor kisgyerekként kezelik őket. Meg kell tanítanunk, hogy ne kisbabaként tekintsenek rájuk. Nem elég, hogy levisszük napi pár órára sétálni, és utána jól elvagyunk, mert tudjuk, hogy ott van velünk és lehet simogatni őket. Tulajdonképp az embert kell megtanítani kutyául, hogy úgy szeressük őket, ahogy ők attól boldoggá válnak, és ne úgy, ahogy nekünk a legmegfelelőbb, kizárólag a saját napirendünkre szabva.

Minden kutya más munkára, életvitelre van kitenyésztve, és a gazdiknak kell ezeket az igényeket kielégíteni. A kutyaiskolában ezeknek a szükségleteknek a megadását tanítjuk meg, hogy a kutya „kisimuljon”. Egy minőségi kapcsolatot próbálunk megteremteni a gazdi és a négylábú között.

Az órák során megismerünk jelzéseket, megtanuljuk, hogy mit is szeretne a kutya, milyen hozzáállás szükségeltetik, ami után másképpen fog nézni a gazdájára, hiszen egy minőségi javulás történik a kettejük kapcsolatában.

A célunk tulajdonképp a kapcsolatfejlesztés a kutya és a gazdi között, és az, hogy a kutyus boldog legyen, és ki tudjon teljesedni a gazdája mellett.

Hány hónapos kortól lehet/kell elkezdeni a kutyaiskolát?

A javaslatom az, hogy minél korábban kezdjenek el foglalkozni velük, lehetőleg kölyökkorban. Természetesen erre vannak szabályok is. Legalább az első kettő kombinált oltást, valamint a 12 hetes kort is meg kell várni, hogy védve legyen, de utána már vihető a kutyus. Érdemes korán elkezdeni foglalkozni velük, hiszen ilyenkor még gyorsabban fejlődnek, sokkal tanulékonyabbak és jobban fejlődik a szocializációs képességük is.

A kistestű kutyákat külön kell-e választani a nagytestűektől a kölyökoktatás alatt?

Ez is nagyban függ az iskolák és az oktatók módszerétől. Mi a különválasztást nem mérettől vagy kortól tesszük függővé, hanem a jellemtől. Ha egy kutya erősebb jellemű, akkor másik csoportba kerül, mint egy félősebb társa. Ezeket mi az első órák alkalmával felmérjük, és aszerint alakítjuk ki a csoportokat. Ez egy nagyon fontos lépés például egy félős kutyánál, mert ha akaratosabb fajtársaival kerül össze, az akár egy örök trauma is lehet neki.

Mi a menete egy kezdő óráknak?

Nagyon sokféle módszer, kiképző létezik, akik mind más-más módon közelítik meg az órák felépítését, ezért szinte minden kutyaiskola eltérő. Egyes sulikban speciális tanfolyamok vannak, például póráztanfolyam, míg más iskolában olyan órákat tartanak, ahova bármikor be lehet csatlakozni, mert általános engedelmességi oktatáson vesznek részt a gazdik és a kutyák.

Nálunk, a DogIsland Kutyaiskolában egy felépített képzés van, majd a végén a vizsgára felkészítés. Az elején még több a játék, és sokat beszélgetünk, tanulunk együtt a gazdival. Ahogy az elején is említettem, nagyon fontos, hogy a gazdit is tanítani kell. Felmérjük, hogy ő hogyan vélekedik a kutyájáról, mi a célja a kutyaiskolával, és megtanítjuk neki, hogy hogyan is gondolkozzon kutyaként, hogyan elégítse ki az ő igényeit. Ilyenkor a kutyusokat elengedjük, hogy együtt játsszon a többi kutyával, legyen meg a szocializáció része is.

Természetesen már az elejétől fogva vannak feladatok is, hiszen nagyon fontos az egyensúly, és ahogy közeledik a tanfolyam vége, egyre több gyakorlatot viszünk az órákba.

Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy mi minden gazdi és kutya párossal személyre szabva foglalkozunk, hiszen a csoportban minden kutya más. Mások a szükségleteik, máshogy lettek kitenyésztve. Mivel ez egy hobbi iskola, ezért nálunk minden fajta kutya megtalálható, a 2 kg-os Csivavától kezdve, a 70 kg-os Leonbergi-ig. Ezeknek az ebeknek teljesen más fejlesztés kell, más szint várható el tőlük, és nem követelhetjük meg ugyanazt a feladatvégzést minden egyes kutyustól.

DogIsland kutyaiskola

Mit érdemes vinni az első órára?

Szinte minden kutyaiskolában az első óra előtt kapunk egy tájékoztatót, ebben minden részletesen le van írva. Póráz, nyakörv és az oltási könyv mindig legyen nálunk. Ezen kívül az egyik legfontosabb eszköz a jutalomfalat. Ez legyen apróra vágott, könnyen nyelhető, nedves jutalomfalat. Semmiféleképp ne a minden napi száraz tápja legyen a jutalom, hanem valami ízletesebb, amit ritkán kap, például virsli vagy sajt felkockázva.

Idős/középkorú kutyákkal is el lehet kezdeni az oktatást?

Természetesen el lehet, sőt érdemes is, mivel egész életükben fontos az oktatás és a szellemi fejlődés. Viszont azt el kell fogadnunk, hogy ez egy idős kutyánál egy sokkal lassabb folyamat lesz. Nem szabad magas célokat kitűzni, olyan elvárásokat, mint egy fiatal kutyusnál. Tehát korhatár nincsen, több 7-8 éves kutyával is foglalkozunk, sőt már volt 14 éves tanítványunk is.

Milyen szintek vannak még és meddig érdemes menni?

Dogisland oktatás

A legelső szint a kutyaovi lehet, ami a 3-8 hónapos kölyköknek van. Ezután jön az alapszint, amiről beszéltünk is. Ennek a tanfolyamnak főleg a kapcsolatteremtés és szocializáció a lényege.

Középszinten már több mindent tanulunk együtt. Előtérbe kerül a magas szintű irányíthatóság, póráz nélküli séta, kontroll a kutya felett és magasabb szintű feladatok elvégzése. A vizsga nálunk 5 órát vesz igénybe, ahol valós életbeli szituációkat kell teljesíteni, mint a villamoson vagy metrón utazás, magas ingerkörnyezeti séta, idegen kutyás társasági kapcsolatok vagy egy étterem látogatása.

Ezeken felül lehet szakosodni különböző sportokra, megtanulni, hogy mi a legjobb a kutyád számára, és akár versenyeken is részt venni.

Ha érdekelnek a sportolási lehetőségek a kutusodnak, akkor tekintsd meg a „7 kapcsolat erősítő kutyasportról” szóló cikkünket is.

Végszó

Köszönjük szépen Tóth Ancsának, a DogIsland Kutyaiskola vezetőjének, hogy válaszolt a kérdéseinkre, és beleláthattunk, hogy milyen is egy kutyaiskola, mikre készüljünk, ha kutyánkat szeretnénk vinni és egy jól működő kapcsolatot kialakítani vele.

Érdeklődés esetén tekintsétek meg a DogIsland weboldalát vagy Facebook oldalát, ahol további információkat találtok az iskoláról és le tudjátok adni a jelentkezéseteket.

Vélemény?

Scroll to Top
VÁRJ MÉG! EZ A TIÉD!

10%
KEDVEZMÉNY

Mielőtt elmennél tőlünk, lepd meg a kedvencedet egy kis ajándékkal. Fogadj el egy kedvezményes kupont, amelyet egyszer tudsz beváltani oldalunkon, az akciós termékeken kívül bármire.

A kuponkód:

hellopetpark