Barion Pixel

Kutyachip. Hogyan működik és miért jó?

Kis hazánkban már 2013 óta kötelező a kutyachip használata, amelynek az elmulasztása pénzbüntetést von maga után. Ezt kizárólag állatorvos végezheti el és regisztrálhatja egy központi adatbázisba. De mi is ennek a folyamata, hogyan működik a chip és mi a lényege? Összeszedtük a tudnivalókat, ami igazán hasznos lehet egy kezdő kutyatulajdonosnak, de minden gazdinak fontos információkat tartalmazhat.

Kutyachip

Miért kötelező és fontos a chip beültetése?

A beültetés lényege, hogy regisztráljuk a kutyus és a tulajdonos adatait egy központi adatbázisba. Az adatokat a PetVetData szerverei tárolják. Az oldalukon nyilvánosan ellenőrizni is tudjuk, a chipszám alapján, hogy ténylegesen regisztrálva van-e az állat. Mivel ez egy zárt oldal, mi csak ennyi információt tudunk megtekinteni, de az állatorvosok vagy az arra jogosult szervezetek minden adathoz hozzáférnek, ami fel van töltve. Ha szeretnéd ellenőrizni a saját kedvencedet, akkor az oltási könyvben, a származási lapon vagy az útlevelén található 15 jegyű azonosítóval tudod ezt megtenni.

A beültetett chip egy jeladót tartalmaz, amelyet leolvasva ki tudjuk nyerni az feltöltött adatokat. Megtudhatjuk az eb nevét, fajtáját és nemét, az állat orvosának elérhetőségeit, a tulajdonos adatait, valamint a beadott oltások idejét és típusát. Ezen kívül az orvosilag fontos adatok is kinyerhetőek, mint az ivartalanítás időpontja, a gyógyszerek tulajdonságai, amiket szedett, vagy a komolyabb betegségek és balesetek részletei is. Ezek nagyon fontos adatok, hiszen gond esetén azonnal a megfelelő orvosi ellátásban részesíthetik őket.

Ezek mellett még egy nagyon nagy előnye akkor kerül előtérbe a chipnek, amikor elveszik vagy elszökik a kutya. Sajnos a mai világban is sokszor előfordul, hogy sikerül valahogy kibújnia a kerítésen vagy ijedtségében elszökik. Ha valaki megtalálja őt, akkor beviheti bármelyik állatorvoshoz, menhelyhez, sőt a MOL benzinkutakon is találhatunk leolvasókat, így azonnal segíthetjük a kutya hazajutását. A MOL a Vigyél Haza Alapítvánnyal együtt hozta létre a leolvasókat, ahol a programban részt vevő orvosok segítenek nekünk a gazda megtalálásában.

Fontos még tudni, hogy, a külföldre utazás esetén is kötelező a chip, anélkül nem fogják beengedni a célországba. Ezekből látható, hogy nagyon sok jó tulajdonsága van, így semmiféleképp nem tudjuk és ne is akarjuk megúszni ennek a költségét.


Vásárolj oldalunkon a következő kuponkóddal és 8% kedvezményben részesülsz, a nem akciós termékek árából!

PETPARK8


Mennyibe kerül a kutyachip?

A szolgáltatás díja állatorvosonként változik, nincsen egységes ár. Átlagban 5-8000 Ft között mozog, ami tartalmazza a chip beültetését és a regisztrációt a PetVetData adatbázisa felé. Az alapáron kívül lehet választani mini méretű chipet is, ami általában pár ezer forintos felárral jár. Szerencsére csak egyszer kell kifizetnünk a beültetést. Elmulasztása tiltott és nem ajánlott, akár 45 000 Ft-os bírságot is kiszabhatnak ránk.

Hogyan néz ki egy chip, hogyan juttatják be a bőrük alá és mennyire veszélyes?

A chip egy picike, rizsszem méretű kapszula, amely beültetése teljesen fájdalommentes. Érzésre egy védőoltás beadásához lehet hasonlítani. A kapszulahéj szövetbarát anyagból készül, így semmilyen káros hatással nincsen az állatra. A nyak bal oldalán a bőr alá helyezik el a szerkezetet, és az orvosi vizsgálatoknál ellenőrizni is szokták, hogy nem-e csúszott el a mikrochip.

kutyachip beültetése

Milyen tévhitek terjednek a chippel kapcsolatban?

„A chipet leolvasva, bárki láthatja az összes adatomat.”

Természetesen ez nem igaz. Ahogy a cikk elején is írtuk, a chipet csak állatorvosok vagy a megfelelő szervezetek tudják kiolvasni. Az interneten a PetVetData oldalán pedig, csak az érvényességét tudjuk leellenőrizni.

„A chip pontosan megmutatja, hogy hol található a kutyám.”

Sajnos ez sem igaz. A chipben nincsen GPS, így a nyomkövetés lehetetlen. A chip akkor hasznos, ha valaki megtalálja az elveszett kutyust, és leolvastatja az adatokat róla, ami alapján felkereshető a gazdi.

„A chip lemerül és bizonyos időközönként cserélni kell.”

Szerencsére ez nem így működik. Nem található benne elem vagy akkumulátor. Mivel nagyon ritkán kell használni, ezért úgy találták ki, hogy a leolvasás közben, maga a leolvasó ad neki energiát, amikor áthalad felette. Ezen kívül semmilyen kivehető, elmozogható alkatrész nincsen benne, így nincs is ami tönkre mehet. Összességében a chip egy életre szól, sosem kell cserélni.

Ha tetszett a cikkünk, akkor ajánljuk, hogy olvasd el, hogy Hogyan védekezzünk a bolhák ellen vagy hogy, hogyan érdemes a kutyust otthon fürdetni.

Vélemény?

Scroll to Top
VÁRJ MÉG! EZ A TIÉD!

10%
KEDVEZMÉNY

Mielőtt elmennél tőlünk, lepd meg a kedvencedet egy kis ajándékkal. Fogadj el egy kedvezményes kupont, amelyet egyszer tudsz beváltani oldalunkon, az akciós termékeken kívül bármire.

A kuponkód:

hellopetpark