Barion Pixel

Kutya kullancs: Fajtái, betegségek, kiszedés, megelőzés

A kullancsok jelen vannak a kis hazánkban is, és igen komoly veszélyeket és betegségeket is hordozhatnak a kedvencünkre nézve, mivel többféle fajtája is létezik, köztük a kutya kullancs. Minden gazdinak ismernie kellene a kullancs általi veszélyeket, az eltávolítás menetét vagy éppen a megelőzését. Ebben a cikkben minden fontos információt megpróbáltunk összeszedni.

Kullancs mérete vérszívás után

Mely kullancsok veszélyesek a kutyákra?

Kevesen tudják, de itthon is már 42 fajtája ismert a kullancsoknak. Szerencsére ezek nem mindegyike veszélyes a kedvencünkre nézve. Magyarországon 3 fajta van, amelyet komolyan kell vennünk.

Közönséges kullancs: Ez a legelterjedtebb fajta, amely a kutya mellett az emberre is veszélyes lehet. A mérete alapállapotban 1-4 mm, de ha éppen megszívta magát, akkor a 11 mm-t is elérheti. Lyme-kórt, vírusos agyvelő és agyhártyagyulladást, valamint ritkább esetben babéziát is terjeszthet. Leginkább az erdőkben találkozhatunk vele.

Közönséges kullancs

Kutyakullancs: Szerencsére ő az emberekre nem veszélyes, de az állatokra annál inkább. A hátán lévő márványos mintázata miatt könnyen felismerhető. Ez az egyed terjeszti leginkább a babéziát, másnéven a kutyamaláriát. Parkokban, erdőkben vagy mocsaras területeken találkozhatunk vele.

Kutyakullancs

Barna kutyakullancs: A barna kutyakullancs alapvetően nem őshonos itthon, de az utóbbi években már elkezdett elterjedni. A teste vörösesbarna színű, és a babézia mellett a vérzéses kullancslázat terjeszti.

Barna kutyakullancs

Hol szerezhet kullancsot az állat?

Általános tévhit, minthogy kullancsot csak az erdőben és tavasztól őszig lehet összeszedni. Ez a feltételezés már régen nem állja meg a helyét. A kullancsok alapvetően tényleg a meleg, árnyékos és nedves helyeket szeretik, így ebben az időszakban a legaktívabbak. Tűző napon vagy 0 C alatt a legtöbb kullancs elpusztul, viszont a gyengébb telek miatt, sokkal több túl tudja vészelni a hidegebb időszakot, mint korábban. A városokban, vagy melegebb zugokban megbújva, már nem olyan nagy a fenyegetés rájuk nézve, még télen sem.

Kullancs a kutyában

Ennek köszönhetően már az sem igaz, hogy csak az erdőkben találkozhatunk velük. Madarakból vagy különböző rágcsálókból átkerülhetnek a kertjeinkbe, ahol tovább szaporodhatnak. Már a magasabb gazos területeken, és sajnos a városokban is támadhatnak, ezért összességében elmondható, hogy védekezni, az év minden napján szükséges.

Kutya kullancs: Megelőzés

A megelőzéssel sok gondtól megkímélhetjük magunkat és a kutyánkat is. A kullancs nem játék, nagyon komoly betegségeket is terjeszthet, így mindenképp készüljünk fel rá.

Manapság már rengeteg készítmény és lehetőség áll a rendelkezésünkre, hogy a baj elé menjünk. Nézzük át, hogy miket érdemes vásárolni a kedvencünk védelme érdekében.

Kullancs és bolhanyakörv: A legelterjedtebb védekezési módszer a nyakörv. Itt fontos, hogy a megfelelő méretet válasszuk, és viszonylag szorosan rakjuk az állat nyakára. Ár/érték arányban talán a legjobb, mivel a hatékonysága akár 6-8 hónap is lehet. A legnépszerűbb a Foresto nyakörv, amely kullancsra, bolhára és tetűre is kiváló megoldás.

Hátránya, hogy a hosszú szőrű kutyáknál nem mindig tud biztos védelmet nyújtani, mivel nehezen érintkezik a bőrfelülettel.

Spray: Leginkább csak a kölyökkutyáknál használják, eseti védelemre. Nem túl gazdaságos az ára. A szemek, a fül, az orr és a száj kivételével a kutyák teljes testét be kell vele fújni a hatékony védelemhez.

Spot-on csepp: Ezeket a cseppeket a kutya bőrére, a szőrt széthúzva kell csepegtetni. Innen fog felszívódni a szervezetbe. Általában 1 hónapos védelmet nyújtanak, így folyamatosan figyelni kell, hogy megkapja a következő adagot. A spot-on cseppek hátránya emellett, hogy nem vízálló, így a csepegtetés előtt és után ne fürdessük pár napig a kutyát. Ebből léteznek olyan kombinált cseppek is, amelyek a szúnyogok ellen is védelmet nyújtanak.

Tabletta: Jelenleg ez a piacon elérhető leghatékonyabb védekezési forma. Használatuk rendkívül egyszerű, mivel ízesitett tablettákat gyártanak, így olyan a kutyának, mint egy finom jutalomfalat. Mindig az állat súlyának megfelelő mennyiséget kell adni. Általában 3 hónapig nyújtanak biztonságot. Hátránya, hogy a kullancsok, csak a csípést követően pusztulnak el, így irritálhatják az eb bőrét.

Létezik kombinált tabletta is, amely a szívférgesség ellen is véd, de azt kizárólag akkor adhatjuk, hogy meggyőződtünk róla, hogy negatív a kutya szívféreg tesztje. Ennek a használata előtt mindenképpen menjünk egy szűrésre.

Vegyszermentes védelem: Manapság már különböző bio és vegyszermentes megoldás is létezik a piacon. Ezek között találunk ultrahangos bilétát, amely ember számára nem hallható hangot ad ki, és ezzel tartja távol az élősködöket vagy bio spray-k is, amelyek különböző illóolajat tartalmaznak.

Ki kell emelni azonban, hogy ezek a készítmények és eszközök, nem adnak akkora védelmet, mint az előzőleg felsorolt termékek, így teljes egészében a használatuk nem ajánlott.

Ha nem vagy biztos benne, hogy melyik védelmi mechanizmust válaszd, akkor kérd ki az állatorvosod véleményét a témában. Egyes kutyák bőre ugyanis allergiás reakciót válhat ki a bennük található hatóanyagok miatt.

Milyen betegségeket terjeszthetnek?

Kutya kullancs - Megelőzés, betegségek, fajtái

Azt érdemes tisztázni, hogy a betegségeket, nem maga a kullancs okozza, hanem a rajtuk található korokozók. Amikor a kullancs megcsípi az állatot, akkor annak a nyála és az ürüléke jut be a szervezetbe, amelyek a fertőzéseket tartalmazzák.

Nem minden kullancs fertőzött, de ha a kutyában kullancsot találunk, akkor mindenképp veszélyforrásnak kell tekintenünk, és figyelnünk a helyét az eltávolítás után. Ezen kívül az is kijelenthető, hogy minél tovább volt az állatban az élősködő, annál nagyobb az esélye a fertőzésnek. 3 potenciális veszélynek vannak kitéve a háziállataink. Vegyük sorra ezeket.

Babézia: Ez a legelterjedtebb és a legveszélyesebb a kutyákra nézve. Ez a Babesia Canis nevű élősködő közvetlenül a vörösvérsejteket támadja meg. Emberre szerencsére nem veszélyes, de a kutyákra annál inkább.

A tünetei akár már néhány napon belül elkezdődhetnek, de tovább is tarthat. Legtöbbször magas lázzal jár, majd étvágytalanság, szomjúság és levertség követheti. Ha nem kezelik gyorsan, akkor veseelégtelenség, sárgaság, bénulás és különböző gyulladások is lehetnek a tünetek, sőt az állat elhullásához is vezethet. Nagyon fontos a mielőbbi állatorvosi kezelés!

Lyme-kór: A lyme-kórt, amely az emberre is veszélyes, a Borrelia burgdorferi nevű baktérium terjeszti. Gyakran elhúzódik a betegség, így lehet, hogy csak több hónap után kezdődnek a tünetek. A betegség és teljes szervrendszert is érintheti. A tünetei között látászavar, hallászavar, szívritmuszavar, étvágytalanság, láz, bénulás, és akár egyensúlyproblémák is felléphetnek, a legrosszabb esetben pedig sajnos halálos is lehet. Ezek a kórokozók kizárólag a kullancsról juthatnak a szervezetbe, tehát kutyáról kutyára vagy emberre nem terjed. Lyme- kór elleni védőoltással csökkenhetjük a megbetegedés kockázatát.

Ha a tünetek valamelyikét érzékeljük, azonnal forduljunk állatorvoshoz! Antibiotikumos kezeléssel gyógyítható.

Vérzéses kullancsláz: Ezt a betegséges egy kicsike Ehrlichia canis nevű baktérium hordozza a Barna kutyakullancs testén. Emiatt szerencsére hazánkban még ritkább betegségnek számit. Ez a kutyának a fehérvérsejtjeit támadja meg, és az első tünetei 8-20 nap után jelenhetnek meg. A tünetei között láz, hányás, bágyadtság, légszomj, étvágytalanság, orrvérzés, súlycsökkenés és homályos látás is előfordulhat. Ha nem kezeljük, akkor szervi problémák is előléphetnek, valamint a vakság is megtörténhet.

Agyhártyagyulladás: Ez inkább az emberekre veszélyes, de ritka esetekben a kutyák is elkaphatják. Legtöbbször a leggyengült immunrendszerű vagy nagyon idős kutyáknál jöhet elő. A kullancscsípés után pár héttel jöhetnek elő a tünetek, amik viselkedési zavarokban vagy bénulásban nyilvánulhatnak meg.

Kullancs van a kutyában? Hogyan távolíthatom el?

Ha egy kutyában kullancsot találunk, a lehető leghamarabb távolítsuk el azt belőle. Minél kevesebb ideig van benne, annál kisebb a fertőzés kockázata. Amennyiben a kullancs már nagyon megszívta magát és látszik, hogy tele van vérrel, akkor már napok óta is az állatban lehet. Ilyenkor forduljunk állatorvoshoz inkább.

A kiszedésnél ne használd a kezedet, mivel azzal össze is nyomhatod kullancsot, ami miatt a baktériumokat a sebbe nyomhatod. Vannak népi mende-mondák az eltávolításra, azonban ezek sem jó megoldások. Zsírral, olajjal vagy krémekkel semmiféleképp ne próbálkozzunk, mivel így csak elzárjuk a kullancsot a levegőtől, ami miatt öklendezni kezd, és megintcsak beleürítheti a fertőzött béltartalmát a kutyába.

A legjobb módszer a kutya kullancs eltávolítására az a kullancscsipesz vagy kanál. Ezt bármelyik állatpatikában, de néhány állatfelszerelés üzletben is megtudod vásárolni.

Kullancscsipesz használata

A kiszedésnél először készítsük elő a terepet. Keress valami kis tégelyt, amibe a kullancsot helyezheted. Foglald le a kutyád egy kis finom jutalomfalattal, hogy ne ficánkoljon a művelet közben. A szőrt simítsd le a kullancsos területen, hogy rendesen hozzá tudj férni. A csipesszel fogjuk meg a kullancs fejét, a lehető legközelebb a kutya bőréhez és az óramutató járásával megegyező csavaró mozdulattal húzzuk ki belőle. Figyeljünk arra, hogy nehogy a kullancs testét nyomjuk össze.

Ha véletlenül beszakad a feje a kivételnél, akkor ne ijedjünk meg. A feje, a teste nélkül nem tud fertőzni, és ezt a kutya szervezete egyszerűen ki fogja lökni magából.

Amint ezzel megvagyunk érdemes eltenni a kullancsot, hogy ha később probléma adódna az állattal, akkor meglegyen a kullancs, amiből ki tudják mutatni a fertőzést. Ezután csak figyeljük az állatot, hogy semmilyen betegségre utaló tünet nem üti-e fel a fejét. A csípés helyét érdemes lefertőtleníteni.

Ha tetszett a cikkünk és érdekesnek találtad a témát, akkor tekintsd meg a bejegyzésünket, amelyben kifejtjük, hogy Hogyan védekezzünk a kutya bolha ellen.

Vélemény?

Scroll to Top
VÁRJ MÉG! EZ A TIÉD!

10%
KEDVEZMÉNY

Mielőtt elmennél tőlünk, lepd meg a kedvencedet egy kis ajándékkal. Fogadj el egy kedvezményes kupont, amelyet egyszer tudsz beváltani oldalunkon, az akciós termékeken kívül bármire.

A kuponkód:

hellopetpark