Barion Pixel

Kutya karomvágás otthon 6 pontban

A kutya karomvágás egy otthon is elvégezhető művelet, viszont nem annyira egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk. Alapesetben azt javasoljuk, hogy bízzuk rá inkább a kutyakozmetikusra, de vannak, akik meg szeretnék tanulni, hogyan kell csinálni magunknak. A legtöbb gazdi nem szereti ezt a feladatot elvégezni, mivel nem tudja, hogy mi a helyes eljárás és akár meg is sérthetjük a kisállatunkat. Így most a karomvágásról mutatnánk be egy rövid útmutatót. FIGYELEM: A cikk után mindenki csak saját felelősségére próbálja meg. Ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor inkább bízd szakemberre.

Kutya karomvágás otthon

1. Legyenek meg a megfelelő eszközeid

A következő eszközöket érdemes előszítened a vágáshoz:

Karomvágó: Kaphatóak külön karomvágó eszközök kutyáknak. A kutyatulajdonosoknak érdemes is tartani otthon ilyen eszközt, szükség esetére. Nálunk is megvásárolható a karomvágó 2 féle méretben is.

Körömreszelő: A hagyományos körömreszelővel egy kicsit megigazgathatjuk a levágott karmokat, hogy ne legyenek annyira élesek. A célra az elektromos kutya körömreszelők is megfelelőek.

Soha ne használjuk ezeket az eszközöket:

  • Körömvágók, amelyeket emberek számára készítettek
  • Hagyományos ollók
  • Rozsdás vagy tompa eszközök

2. A megfelelő környezet kialakítása

Kutya mancsa

Próbáljunk meg megfelelő, kényelmes és nyugodt környezetet kialakítani a karomvágás idejére. A legjobb a saját megszokott helye, a játékai vagy az ágya mellett, ahol biztonságot érez. Jól világítsuk meg a környéket, hogy rálássunk rendesen a karmokra. Fontos, hogy próbáljuk nyugodtak lenni, és vele is éreztessük ezt.

Sokkal könnyebb lesz az egész folyamat, ha mi is nyugalmat árasztunk magunkból, mert a kutya érzi az idegességet és könnyen át is veheti ezt a feszültséget.

Amennyiben mégis nagyon riadt és fél a kisállat, akkor kérjünk meg valakit, hogy segítsen megtartani az állatot, úgy hogy ne tudja rángatni a lábait. Ismét fontos kiemelnünk, hogy ha bizonytalan az egész vágás, akkor inkább keressünk fel egy szakembert.

3. Vizsgáljuk meg a mancsait

A kutyák karmai (vagy sokan körömnek hívják) teljesen más szerkezetűek, mint az embereké. Az első vágás előtt érdemes tanulmányozni a felépítésüket.

Kutya karom felépítése

Van a karmukban egy úgynevezett élőrész. Kizárólag a külső felesleges réteget szabad levágni, úgy hogy ne sértsük fel ezt az élőrészt. Ez sok esetben szabad szemmel is látható, például ha fehér a karom, mivel ott sötétebb lesz a színe. Könnyebben kivehető lámpafény felé fordítva is, illetve, ha egyenes áll a kutya a talajon, akkor a karomnak nem szabad a földhöz érnie. Ha leér, akkor érdemes belőle vágni. A földtől 2-3 mm magasságban legyen a karom végződése. Ez eltérhet olyan esetekben, ha a kutyánknak ízületi problémái vannak és a mancsa deformálódott.

4. A kutya karomvágása

Ha biztonságosan megvan tartva a kutya és a lába, akkor vegyük a kezünkbe a karomvágót. Figyeljünk oda, hogy ne csiklandozzuk meg a mancspárnáit, mivel emiatt könnyen elránthatja magát. Fogjuk meg az eszközt, helyezzük a karomhoz, és egy gyors, határozott mozdulattal csippentsük le.

Soha ne érjünk el az élő részig, mivel azzal fájdalmat és sérülést okozhatunk a kedvencünknek. Ekkor ez vérezhet és sebes lehet. Inkább kezdjünk picike vágásokkal, 1-1 milliméterekkel és menjünk biztosra. Ha észrevesszük, hogy kezd megjelenni egy szürke vagy rózsaszín rész, akkor hagyjuk abba, mert közelítünk az élő szövethez.

Ha a kutya karmai teljesen feketék, és nem látni, hogy hol kezdődik az élő szövet és hol ér véget a karom, akkor forduljunk inkább állatorvoshoz vagy kutyakozmetikushoz.

Kutya karomvágás állatorvos által

5. Nézzük át a levágott karmokat

Miután készen vagyunk az összes karommal, nézzük át, hogy nem történt-e belevágás. Nem szabad véreznie, és az érintésünkre nem érezhet fájdalmat. Ha ezek közül bármelyik probléma fennáll, akkor ne essünk pánikba. Ezekben a vékony érerekben igen hamar beáll a véralvadás. Elvérezni nem tud a kutya a karmain keresztül. Esetleg egy kis betadinnal lekezelhetjük a sérült részt.

6. Jutalmazzunk

Fontos, hogy a kutya ne egy nagyon rossz élménynek fogja fel a karomvágást, így a művelet közben is nyugodtan dicsérjük, nyugtassuk meg, és a végén jutalmazzuk meg pár szem finom kutya jutalomfalattal. Legyenek motiváltak, próbálják meg szeretni a vágást.

Ha a kutya a folyamat közben kezd ideges vagy nyugtalan lenni, akkor nyugodtan tartsunk pár perc szünetet, simogassuk meg őt, vagy dicsérjük meg. Próbáljuk elérni, hogy az egész műveletnek egy pozitív kisugárzása legyen felé, és akkor nem lesz gond vele a későbbiekben.

Kutya pacsi mancs

+1. Tippek a vágáshoz

Sokan érdeklődtek, hogy milyen gyakran kell vágni a kutya karmait. Erre nincsen konkrét válasz mivel az több mindentől is függ. Ha járunk kutyakozmetikushoz 4-5 hetente, akkor ő ezt megcsinálja, és jobb esetben nincs szükség rajta kívül is ezzel foglalkozni. Aztán ha a kutyussal járunk edzeni, sokat futunk vagy gyakorlatozunk, akkor könnyebben kopik a karom, így kevésbé vagy egyáltalán nem kell a kezünkbe venni a karomvágót. Ezen felül a fajtától is függ, hogy mennyire sűrűn kell kezelni.

Általánosságban az mondható el, hogy a nagyobb testűeknek lassabban nő a karmuk, nekik elég kb havonta, míg a kisebb testűeknél 2-3 hetente. Érdemes azonban figyelni, hogy mikor ér egyenes állásban a padlóra a végük. Ha halljuk, hogy jobban kopog az átlagosnál, akkor ideje foglalkozni vele.

Ha tehetjük, akkor már kölyökkorban szoktassuk hozzá a kutyakozmetikus által, így felnőtt korában ez már egy megszokott dolog lesz, és nem lesz idegen számára.

A kutya karomvágás nem egy nagyon bonyolult művelet, de el is lehet rontani. A cikk nem helyettesíti a szakembert, így ha bizonytalan vagy magadban, mindenképp keress fel valakit, akinek a tudásában megbízol. Ezt nem tudjuk eléggé kihangsúlyozni.

A blogunkban megtalálható egy Otthoni kutyaápolásról szóló videós cikk, amelyek között a karomvágást is bemutatjuk.

Vélemény?

Scroll to Top
VÁRJ MÉG! EZ A TIÉD!

10%
KEDVEZMÉNY

Mielőtt elmennél tőlünk, lepd meg a kedvencedet egy kis ajándékkal. Fogadj el egy kedvezményes kupont, amelyet egyszer tudsz beváltani oldalunkon, az akciós termékeken kívül bármire.

A kuponkód:

hellopetpark