Barion Pixel

Kutya bűzmirigy kisokos

Mi is az a bűzmirigy?!

Két darab kis mirigy zsákocska helyezkedik el a kutya vagy macska végbélnyílásának a belső két oldalán. Ezekben folyamatosan keletkezik a bűzös, sárgás, krémes állapotú váladék, ami természetes úton távozik a kutya székletével, bevonatot képezve rajta amolyan ujjlenyomatként, hogy jelezzék a többi arra járó ebtárs felé, hogy ki járt itt.

Kutya bűzmirigy

Mi a helyzet, ha nem ürül magától a kutya bűzmirigy?!

Ha nem elég kemény az ürülék előfordulhat, hogy a kis tasakokból nem tud kiapadni ez a váladék, ami folyamatosan újra és újra töltődik. Ez komoly problémákat is okozhat. Ilyenkor szakemberhez, érdemes fordulni, hogy megelőzzük ezeket a gondokat.

A legtöbb kutyakozmetikus is kinyomja a kutya bűzmirigyét a kutyusnak a kozmetikázások során, de erre kérdezzünk rá nála.

Honnan látom, hogy probléma lehet?

A kutyák ezt úgynevezett szánkózással vagy radírozással szokták jelezni. Popsijukat dörgölik a földhöz, körbe-körbe ülve pörögnek rajta. Azonban nem minden radírozás jelzi a bűzmirigy telítettségét. Kedvenceink szokása sokszor székletürítés után is szánkózni a talajon. Ezzel is csak több váladék ürítenek, hogy még inkább nyomot hagyhassanak a később érkező fajtársaiknak. Igen csak feltűnő jel még, ha a farok tövét vagy a végbél környékét nyalogatja, rágja, mivel próbalja enyhíteni a kellemetlen érzést. A mancs nyalogatás is lehet még egy figyelmeztető jel, ez amolyan szorongás miatti pótcselekvés, ahogy a kutyánk próbálja oldani a frusztrációját. Azonban érdemes megemlíteni, hogy nem minden mancs nyalogatás utal bűzmirigy problémákra. Gombás fertőzés, allergia vagy fel nem fedezett kis sérülések miatt is előszeretettel gyógyítják magukat a kutyák ilyen módon.

Milyen kellemetlenségek kialakulásához vezethet a kezeletlen bűzmirigy?

Előfordulhat gyulladásos probléma, és ez a gyulladás egyéb testrészekre is áthúzódhat, úgymint a fülek, mancsok, szemek stb. A túlzottan begyülemlett váladék okozhat kisipolyosodást is, aminek következtében átlyukad a bőrfelület és gennyes, véres váladék szivároghat a végbélből. Minden esetben minél hamarabb forduljunk állatorvoshoz, megelőzendő nagyobb gondok kialakulását. Legvégső esetben műtéti úton is elszokták távolítani a mirigyeket krónikusan fellépő megbetegedések miatt.

Mostmár tudjuk, hogy mi a célja a bűzmirigynek és, hogy hogyan ne okozzon gondot. Lépjünk tovább és tekintsük meg az otthoni kutyaápolási kisokost is.

Vélemény?

Scroll to Top
VÁRJ MÉG! EZ A TIÉD!

10%
KEDVEZMÉNY

Mielőtt elmennél tőlünk, lepd meg a kedvencedet egy kis ajándékkal. Fogadj el egy kedvezményes kupont, amelyet egyszer tudsz beváltani oldalunkon, az akciós termékeken kívül bármire.

A kuponkód:

hellopetpark