Barion Pixel

Kutya divat és felszerelés

Keresés
Close this search box.

Kötelező és javasolt oltások kutyáknak

Sokan nem is tudják, hogy mik a kötelező és az ajánlott oltások kutyáknak, pedig nagyon fontos, hogy mindig idejében oltasd be a kedvencedet. A megfelelő oltásokkal nemcsak a kutyád egészségét tudod megőrizni, de azt is garantálhatod, hogy a közösségben sem terjeszt semmilyen fertőzést. Az oltások segítenek a vírusok és baktériumok elleni harcban, amelyek komoly betegségeket okozhatnak a négylábú barátainknál. Az alábbiakban összegyűjtöttük neked a Magyarországon kötelező és javasolt oltásokat.

Kötelező és javasolt oltások kutyáknak

Kötelező oltások kutyáknak

  • Veszettség elleni oltás: A veszettség rendkívül veszélyes, halálos kimenetelű vírusos betegség, mely a központi idegrendszert támadja meg. A veszettség nem csak kutyákra, de emberre is átterjedhet, ezért a veszettség elleni oltás nemcsak a kutyád egészségét, hanem az emberek biztonságát is szolgálja. A veszettség elleni oltást évente egyszer kell beadatni, mégpedig a kiskutya 3 hónapos korától kezdve. Ezután minden évben, azonos időpontban ismételni kell az oltást, hogy fenntartsuk a védettséget.
  • Kombinált oltás: Ez az oltás több, kutyákra veszélyes betegség ellen nyújt védelmet. Az oltás tartalmazza a parvovírusos enteritisz, a leptospirózis, a fertőző májgyulladás (hepatitisz) és a parainfluenza elleni vakcinát is. A parvovírusos enteritisz egy súlyos, gyakran halálos kimenetelű bélgyulladást okozó vírus, míg a leptospirózis egy baktérium által okozott betegség, ami a veséket és a májat támadja meg. A fertőző májgyulladás egy vírusos betegség, ami a májat, a veséket és a szemet érinti. Végül, de nem utolsósorban a parainfluenza egy légúti betegség, ami köhögést és más tüneteket okoz. Az első kombinált oltást 6-8 hetes korban kell beadatni, majd 2-4 hetente ismételni kell, míg a kutya el nem éri a 16 hetes kort. Azután évente egyszer kell frissíteni, hogy a védettség fennmaradjon.

Javasolt oltások kutyáknak

  • Lyme-kór elleni oltás: A Lyme-kór egy baktérium által okozott betegség, amelyet leggyakrabban kullancsok terjesztenek. A betegség elsősorban az ízületeket és a szívet érinti, de számos más tünetet is okozhat, beleértve a lázat, a fáradtságot, a bőrkiütést és az izomfájdalmakat. Egyes kutyák tünetmentesek maradhatnak, míg mások súlyos betegséget szenvedhetnek. A Lyme-kór elleni oltás két adagban történik, az első oltás után 2-4 hét múlva kell beadni a másodikat. Ha a kutyád sokat van kint a szabadban, különösen erdős területeken, javasolt ezt az oltást beadatni.
  • Kennel köhögés elleni oltás: A kennel köhögés egy fertőző légúti betegség, amelyet különböző vírusok és baktériumok okoznak. A kennel köhögés nevét onnan kapta, hogy gyakran terjed a kutyák között, amikor nagy számban vannak együtt, mint például a menhelyeken, kutyapanziókban vagy kutyakiállításokon. A tünetek közé tartozik a száraz vagy hurutos köhögés, az utóbbi esetén nyákos váladékozás, a tüsszentés, az orrfolyás és néha a láz. Leginkább az esős hűvösebb évszakokban fordul elő. Bár a legtöbb kutya teljesen felépül a kennel köhögésből, néhány esetben súlyosabb tünetek is kialakulhatnak, mint például a tüdőgyulladás. Ha a kutyád gyakran találkozik más kutyákkal, például kutyaiskolában, kutyaparkban, kutyakiállításokon, vagy ha gyakran használsz kutyapanziót, érdemes beadatni ezt az oltást is. A kennel köhögés elleni oltást évente egyszer kell frissíteni.

Ezek az oltások mind a kutyád egészségét szolgálják, és segítenek abban, hogy a kutyád a lehető legjobb életminőséget élvezhesse. Bár ezek az oltások nem kötelezőek, nagyon fontos, hogy megfontold őket, főleg ha a kutyád gyakran kerül szoros kapcsolatba más kutyákkal, vagy ha gyakran tartózkodik kullancsok által fertőzött területeken.

Oltás kutyáknak állatorvosnál

Oldalunkon találhatsz különböző termékeket, melyek segítségedre lehetnek az oltások előtti és utáni időszakban. Például a Foresto kullancs és bolhaírtó nyakörvek nagyon hasznosak.

Ne feledd, a kutyád egészségének megőrzése a legfontosabb. Az oltások beadása mellett fontos a rendszeres fizikai és mentális aktivitás is, valamint az állatorvosi vizsgálat is elengedhetetlen. Oldalunkon számos olyan kutyajátékot is találsz, amelyek segíthetnek a kutyád fizikai és mentális egészségének megőrzésében.

Remélem, hasznosnak találtad ezt a bejegyzést! Ha további kérdéseid vannak a kutyád egészségével kapcsolatban, mindig kérj segítséget szakembertől.

Vélemény?

Scroll to Top
VÁRJ MÉG! EZ A TIÉD!

10%
KEDVEZMÉNY

Mielőtt elmennél tőlünk, lepd meg a kedvencedet egy kis ajándékkal. Fogadj el egy kedvezményes kupont, amelyet egyszer tudsz beváltani oldalunkon, az akciós termékeken kívül bármire.

A kuponkód:

hellopetpark