Barion Pixel

Koronavírus kutyáknál és macskáknál

Sok kisállat tartó aggódik és kevés információt talál arról, hogy kedvencünk ki van-e téve a koronavírus veszélyeinek, megfertőződhetnek-e, vagy átadhatjuk-e nekik a fertőzést. Ebben a cikkben szeretnénk tisztába tenni a vírus hatásait a kutyákra és macskákra nézve.

Mi is az a koronavírus?

koronavírus kutyákban

Ami a világban elterjedt és mindenki koronavírus néven emlegeti, az tulajdonképp a COVID-19. A COVID–19 egy vírusos, légúti, illetve légzőszervi megbetegedés, amelyet a SARS-CoV-2 nevű koronavírus okoz. A vírust a betegek cseppfertőzéssel terjesztik. Azt ugye mindenki tudja, hogy a világban rengetegen betegszenek meg emiatt, és sajnos a halálozási mutatók is magasak.

Alapvetően azonban a koronavírusnak nagyon sok féle változata alakult ki, amelyek már régóta terjednek a vadon élő állatokban, mint a madarak, denevérek és egyéb emlősállatok. A COVID-19 egy mutálódott koronavírus, amely a feltételezések szerint denevérekben alakult ki, és terjedt át az emberre.

Elkaphatják a kutyák és macskák a koronavírust?

Kutatók teszteltek állatokat is már több országban, és volt is bizonyítható példa, amikor a Covid-19-et kutyában és macskában találták meg. Azonban ezekben az esetekben, minimális mennyiségben tudták kimutatni a vírust az állatok orrváladékából vagy nyálából. A fertőzés továbbadását viszont további kutatásokkal sem tudták bizonyítani.

Aggódni viszont nem szükséges ezen pár eset miatt. Egyrészt, nagyon sok tesztet csináltak már kisállatokon, és ezek az egyedi esetek nagyon extrém kivételnek számítanak a tudomány számára, így szinte teljesen kizárt, hogy mi emberek megfertőzzük a kiskedvencünket.

Mit csináljon a Gazdi, akinek pozitív lett a tesztje?

Mint említettük, eddig csak néhány nagyon extrém esetben tudták kimutatni a COVID-19-et kisállatoknál, de jobb az elővigyázatosság. Így, ha egy gazdi, vagy a kisállattal egy háztartásban élő megbetegszik igazoltan, akkor a következő tanácsokat ajánlják a tudósok.

Kerüljük az közvetlen érintkezést az állatokkal, beleértve az ölelkezést, puszilgatást és a simogatást. Ne engedjük neki, hogy nyalogasson és természetesen ne osztozkodjunk vele az ételen. Ha lehetséges, akkor inkább egy másik családtag gondoskodjon a betegség idején a háziállatról.

Karanténban vagyok, hogyan sétáltassam a kutyámat?

Amennyiben pozitív lett a koronavírus tesztünk és karanténba kerültünk, vagy a vírus miatt betegek, legyengültek vagyunk, akkor nehezen tudjuk megoldani a kutya sétáltatást. A panel vagy társasházi kutyusukat muszáj sétáltatni, de a kertes házban élő társaiknak is szükséges, hogy ne csak a kertben tudjanak mozogni.

Ilyen esetekben a legjobb megoldás, ha egy családtagot vagy barátot megkérünk, hogy a betegségünk vagy a karantén idejére vigyázzanak a kedvencünkre. Olyan emberre bízzuk rá őket, aki képes rá vigyázni, sétáltatni és etetni tudja, és természetesen nem okoz neki gondot a felügyelet. Az állat átadásakor igyekezzünk kerülni a kontaktust, hiszen betegek vagyunk. Viseljünk kesztyűt és maszkot, ne ölelkezzünk és puszilkodjunk, és az átadás után mindenképp mossunk kezet, vagy fertőtlenítsünk.

Koronavírus kutya

Tehetek még valamit a saját és a kisállatom védelme érdekében?

Alapvetően be kell tartani a szabályokat és a higiéniai előírásokat. Közterületen és ahol kötelező, viseljünk mindig maszkot. Kerüljük az érintkezéseket és az összejöveteleket. Kutyasétáltatás esetén ne simogassuk egymás kutyáját, ne fogjunk kezet más gazdikkal. A kutyafuttatókban ne fogdossunk össze semmit, és fertőtlenítsük a kezünket, ha végeztünk.

Otthonra is ajánlott például a használatra kész fertőtlenítőszerek vásárlása, amelyek kifejezetten alkalmasak minden olyan felület tisztítására, ahol az állatok élnek.

Tekintsétek meg a higiéniai termékeinket oldalunkon, a gondos állattartás érdekében.

Vélemény?

Scroll to Top
VÁRJ MÉG! EZ A TIÉD!

10%
KEDVEZMÉNY

Mielőtt elmennél tőlünk, lepd meg a kedvencedet egy kis ajándékkal. Fogadj el egy kedvezményes kupont, amelyet egyszer tudsz beváltani oldalunkon, az akciós termékeken kívül bármire.

A kuponkód:

hellopetpark