Kölyökkutya kozmetikázása. Mikor és hogyan?

Kölyökkutya kozmetikázása

Segítség kezdő gazdiknak

Egy kiskutya új gazdájaként annyi sok minden, eddig talán számunkra ismeretlen dolog kerül látóterünkbe, hogy azt sem tudjuk hova kapkodjuk a fejünket… Szobatisztaság, sétáltatás, szocializáció, kapcsolatépítés, ápolás, és folytathatnám még a sort. Ezt a cikket viszont az utóbbi témakör miatt írtam nektek. Bartakovics Dorisz vagyok. Több éves kutyakozmetikai tapasztalatommal szeretnék segítséget nyújtani, hogy mit is lehet kezdeni egy cuki kis kölyök szőrgombóccal, akinek csak nő és nő a bundája.

A legtöbb kutyakozmetikában megtalálható az úgynevezett babafoglalkozás szolgáltatás, mely a kölyökkutya kozmetikához szoktatásáért jött létre. Nagyon fontos tudni, hogy ezt a programot az utolsó oltások után szabad elkezdeni, hiszen akkor lesz teljes védettsége a kiskutyáknak a betegségek ellen. Tehát körülbelül 3-4 hónapos korában jöhet először a kutyakozmetikába kedvencünk.

Miből áll a babafoglalkozás?

Ez a kis rövidke alkalom 20-30 perc, attól függően mennyire bírja a kiskutya, hiszen sokszor előfordul, hogy annyira kimerülnek a sok új ingertől, hogy laposakat pislákolva bóbiskolnak el a szakember kezében. Tehát első alkalommal nem szerencsés túlhúzni a találkozást, maradjon egy pozitív emlék a kölyöknek, és nem egy homályos álomkép. Ezalatt az alkalom alatt általában az eszközökhöz, zajokhoz, légkörhöz szoktatjuk a picúrokat. A nyugodtabb kezesebb ebeken a fésülésen kívül, az áltatalános higiéniához elengedhetetlen, úgynevezett egészségügyi nyírást is ellehet végezni. Ezek általánosságban a mancs-, végbéltájék nyírását, karomvágást, és amennyiben a gazdi igényli, a tisztán látás érdekében, a szem előtti szőr kivágását takarja.

Hogy készüljön a gazdi?

Személy szerint szeretem, ha az első alkalmakkor a gazdi jelenlétében folynak a foglalkozások, a kiskutya nyugalma érdekében. Biztonságot nyújthat ottléte a csöppség számára, egy egyelőre még ismeretlen helyen, egy idegen emberrel, aki váratlanul, igen csak közel kerül hozzá. Érdemes kedvenc kis játékát és valami finom jutalomfalatot magával hoznia a gazdinak, hogy még inkább pozitív élményeket szerezzen a kutyus az asztalon.

Miért fontos?

Kölyökkutya kozmetikázása Zseboroszlán

A kölyökkutya kozmetikához szoktatásával mindenki csak nyerhet. Elsősorban a kiskutya. Nem lesz rögtön mélyvízbe dobva az első nagy, teljes kozmetikája alkalmával, mivel már jól ismeri majd a hangokat, szagokat, kevésbé lesz stresszes számára. A gazdi otthon könnyebben tudja karbantartani kedvence szőrzetét, legyen szó fürdetésről, fésülésről vagy általános otthon végezhető alapműveletekről, mint a szemtisztítás vagy a fültisztítás. A kutyus is kezesebb lesz, és a foglalkozásokon a kutyakozmetikus megtudja neki mutatni az otthoni ápolás csínját-bínját. És végül, de nem utolsó sorban a kozmetikus is nyer vele, hiszen a jövőben egy csapatban fog dolgozni a kutyával minden alkalommal, és nem mindegy mennyire tart egyfelé ez a csapat.

Amennyiben további kérdései lennének, szeretne bejelentkezni, a Zseboroszlán kutyakozmetika weboldalán minden fontos információt megtalál a kapcsolatfelvételhez.

Vélemény?