Barion Pixel

Kiskutya jön a házhoz: Nevelés

A cikksorozatunk első részében átnéztük az első napok és éjszakák nehézségeit, illetve átvettük, hogy milyen felszerelések szükségesek a hazahozatal előtt. A folytatásban most megnézzük, hogy melyek a legfontosabb nevelési tennivalók és mire kell felkészülni, ha egy kiskutya jön a házhoz.

Kiskutya jön a házhoz: A legfontosabb tennivalók

A kölyökkutya etetése

Az etetéssel kapcsolatban fontos tudni, hogy lehetőség szerint, olyan eledelt adjunk neki, amit már megszokott a tenyésztőnél vagy a menhelyen, ahonnan elhoztuk. Mivel a kölyökkutyák gyomra eléggé érzékeny, így könnyen gyomor és bélrendszeri gondokat tudunk neki okozni, ha egyik pillanatról a másikra váltunk. Próbáljunk meg szép lassan és fokozatosan áttérni a kiválasztott eledelre. Először kis mennyiséget keverjünk a régi szemekhez, majd napról napra egyre többet, hogy így segítsük a fokozatos átállást.

Az első 6 hónapban ajánlott napi 3-szori étkezés, kisebb mennyiségekben. Ezután átválhatunk napi 2 fogyasztásra, majd 1 éves kora után, bőven elég, ha naponta egyszer kap ételt a kedvencünk. Lehetőleg mindig ugyanazokban az időpontokban kapjon enni, mivel így kialakul nála egy rendszer, ami nyugtatólag hat.

Az eledelválasztásnál érdemes kölyökkutyáknak készített száraztápot és nedvestápot keresni, mivel ebben az időszakban sokkal több vitaminra van szükségük, amelyek ezeket tartalmazzák. Áruházunkban megtalálható a Carnilove szuperprémium minőségű kölyökkutyáknak szánt nedvestápja és száraztápja is, amelyek teljesen természetes alapanyagokból készültek. Nem tartalmaznak gabonát, burgonyát, GMO-t vagy mesterséges adalékokat és tele van a értékes vitaminokkal, zöldségekkel és gyümölcsökkel.

Kozmetikázás

15-16 hetes korukban, ha már az összes oltásukat megkapták, lehet vinni őket kutyakozmetikushoz. A legtöbb kozmetikában, mint a Zseboroszlánban is, van babafoglalkozás, aminek a lényege a kozmetikához szoktatás. Ha ezzel sikeresen megvagyunk, akkor fajtától függően érdemes bizonyos időközönként kozmetikáztatni, hiszen itt a szőrének az igazításán kívül, a füleit és a szemeit is megtisztítják, kinyomják a bűzmirigyét, illetve fény derülhet különböző bőrbetegségekre, sérülésekre vagy élősködökre.

Ilyen korban már otthon is fürdethetjük őket, de ebben az esetben kölyökkutya sampont vásároljunk, mivel még sokkal érzékenyebb a bőrük, és ezek a kozmetikumok kifejezetten erre lettek kifejlesztve.

Írtunk már egy bővebb cikket az otthoni kutyaápolásról, és a kölyökkutya kozmetikázásról is, amit megtalálsz blogunkon.

A kiskutya nevelése: szocializáció

A pár hónapos kutyus életében egy komoly változás jön be, amikor elkezd ismerkedni a külvilággal, más emberekkel, gyerekekkel és kutyákkal. Ez egy nagyon érdekes és nehéz időszak lesz számukra és természetesen számunkra is.

A szocializációt minél hamarabb érdemes elkezdeni, mivel annál könnyebb és eredményesebb lesz. A korai szoktatás és tanítás később kifizetődő lehet, mivel így sokkal kisebb eséllyel fordulhat elő viselkedési probléma, valamint segít a félelmek és fóbiák megelőzésében is. Fontos megjegyezni azonban, hogy a kölyökkutyákat ne terheljük túl. Próbáljunk meg lépésenként haladni, a kutya fejlődési ütemét követni. Ha azt látjuk, hogy valamitől fél, megijed, akkor ne erőltessük minden áron, hanem próbálkozzunk egy másik napon.

Kiskutyák nevelése

A szocializáció folyamata, hogy ismertessük meg különböző emberekkel, kisebb társaságokkal. Szoktassuk hozzá a város és a forgalom zajához és mutassunk meg neki olyan jelenségeket, amitől megriadhat. A lakásunk is tele lehet olyan zajjal, ami félelmet kelhet benne, ha nem tanítjuk meg neki, hogy nincs mitől tartania. Ilyen lehet a porszívó, a hajszárító, a tv vagy például egy sziréna hangja is. Ha ügyesen viselkedik, nyugodt marad a nehezebb helyzetekben, akkor mindig jutalmazzuk meg egy kis jutalomfalattal, kedves szavakkal, simogatással, hogy rögzítsük benne a kívánt viselkedési formát.

Kellő határozottsággal, dicsérettel és szeretettel már kölyökkorban megalapozhatunk egy életre szóló köteléket, ezért ez egy nagyon fontos része a nevelésnek.

Pórázra szoktatás

Mindenek előtt fontos kiemelnem, hogy a kölyökkutyák csontjai még nem elég erősek, és hajlamosabbak a sérülésre, mint a felnőtt társaik, ami azt jelenti, hogy óvatosabban kell velük bánnunk a tanításnál.

A póráz húzás és a pórázon való „őrjöngés” messze a leggyakoribb kutyaviselkedési probléma manapság. Ahhoz, hogy a reaktív kutya jelenséget elkerüljük és pórázon is jól tudjon viselkedni kiskutyánk sok munka és erőfeszítés vár ránk, de nehézség esetén ne féljünk szakember segítségét kérni.

A pórázra szoktatást érdemes a nyakörvre szoktatással kezdeni. Megfelelő méretű nyakörvet válasszunk neki, ami jól passzol a nyakára, és ehhez próbáljuk hozzászoktatni. Először lehet, hogy le akarja majd vakarni magáról, szóval türelmesnek kell lennünk. Próbáljuk meg elterelni a gondolatát a nyakörvről egy kis játékkal, és ha kezd oldódni, akkor jutalmazzuk is. Ha nehezen megy a megszokás, akkor az első napokban pár órára legyen rajta, majd mindig egy kicsivel többet.

Amikor sikerült megszoknia a nyakörvet, akkor jöhet a póráz. Keressünk egy kisebb hosszúságú pórázt, és otthon a lakásban rakjuk rá a nyakörvére. Így már érezni fogja, hogy a póráznak van egy súlya, amit el kell viselnie. Az elején mindenképp a lakásunkban vagy az udvarunkon próbálkozzunk és hagyjuk felcsatlakoztatva. Foglaljuk le a játékaival, etessük és a tanítandó parancsokat is gyakoroljuk vele. A póráz megszokása után, jöhetnek a kisebb séták, az udvaron vagy a házon belül. A legfontosabb, hogy mellettünk tudjon sétálni, így bőven elég egy rövid póráz.

A pórázra szoktatás egy feladat számunkra is, mivel nekünk kell megtanítanunk a kutyát, hogy mellettünk sétáljon vagy megálljon, ha mi is így teszünk. Mindig legyünk türelmesek. Ha már rendben megszokta az otthoni sétákat, akkor mehetünk a szabadba és folytathatjuk az oktatást. Itt sokkal több inger fogja érni, például más állatok, új szagok, így még fontosabb a megfelelő nevelés. Ha folyamatosan húzni próbál, ne engedjük neki, határozottan induljunk el az ellenkező irányba. Amint újra laza lesz a póráz, és ügyesen mellettünk sétál, akkor adhatunk neki egy kis jutalomfalatot. A végcél, hogy a póráz teljesen természetes legyen számára, ne zavarja, hogy ezzel vezeted. A tanulás több napot, akár heteket is igénybe vehet, és nekünk is bele kell tennünk az energiát.

A kiskutya első napjai

Tanítsuk meg lábhoz jönni

Miután a kiskedvencünk megtanult pórázon sétálni, áttérhetünk a következő pontra, ami a „lábhoz” parancs. A lényege, hogy ha szólunk neki, akkor igazodjon oda a lábunkhoz. A tanítás része egészen egyszerű. Pórázon tartva a kutyust, amikor egy kicsit távolabb van, mondjuk neki a „lábhoz” parancsszót. Ha odajön a lábunkhoz, mellénk ül, akkor minden esetben dicsérjük meg és jutalmazzuk. Határozottan mondjuk neki, hogy értse, hogy ez egy parancs. A dicsérettel berögzül neki, hogy éppen jót cselekedett. Amennyiben elmehet mellőled és újra szabadon mozoghat, akkor pedig használjuk a „mehetsz” szót.

Hagyjunk megfelelő időt, legyünk türelmesek és nyugodtak a tanítás alatt, így számunkra is egy örömteli érzés lehet, ahogy látjuk fejlődni a kedvencünket.

Vélemény?

Scroll to Top
VÁRJ MÉG! EZ A TIÉD!

10%
KEDVEZMÉNY

Mielőtt elmennél tőlünk, lepd meg a kedvencedet egy kis ajándékkal. Fogadj el egy kedvezményes kupont, amelyet egyszer tudsz beváltani oldalunkon, az akciós termékeken kívül bármire.

A kuponkód:

hellopetpark