Barion Pixel

Kutya divat és felszerelés

Keresés
Close this search box.

Kiskutya jön a házhoz: az első napok

Ha kiskutya érkezik a házhoz, az egy rendkívül izgalmas időszak lesz számunkra és a kutyus számára is. Az újdonsült gazdik mellett, még a rutinosabbak is izgulnak ilyenkor és könnyen lázba tudja hozni őket egy kölyökkutya. Ez egy csodálatos és szeretetteli érzés, hiszen életünk nagy részében ő a társunk és barátunk lesz. Természetesen egy új állat megérkezése előtt lesz néhány tennivalónk és fel kell készülnünk pár eshetőségre. A cikkünk mostani részében a kiskutya első napjait, és azokon a fontosabb teendőket vesszük sorba, míg a folytatásban a kezdeti nehézségekről és a nevelésről lesz szó.

Kiskutya jön a házhoz: az első napok

Névválasztás

Ha meg van az új kiskedvencünk, akkor az első, ami eszünkbe jut az szinte biztosan a névadás lesz. A legtöbb esetben a gazdinak azonnal eszébe jut egy jó név, ami kifejezetten illik a kutyára, de előfordul, hogy nincsen semmi jó ötletünk. Segítségként ezen az oldalon a kutyanevek széles választékát találod, ahol biztosan megleled az igazit.

A hazaút

Amennyiben autóval érkezünk az újdonsült családtagunkért, akkor fel kell készülni néhány dologra. Fontos észben tartani, hogy mivel kölyök a kutya, és lehet, hogy még sosem utazott autóban, ezért akár rosszul is érezheti magát. A biztonság kedvéért vigyünk magunkkal törölközőt, papírtörlőt és vizet, valamint érdemes az első útján egy hordozóban szállítani.


Vásárolj oldalunkon a következő kuponkóddal és 8% kedvezményben részesülsz, a nem akciós termékek árából!

PETPARK8


A kiskutya első napja

A kutya érkezésének napján és az elkövetkezendő pár napon, lehetőség szerint tartózkodjunk otthon. Ha meg tudjuk tenni, akkor érdemes szabadságot is kivenni, hogy neki tudjuk szentelni az időnket. Figyeljünk rá és gondoskodjunk róla folyamatosan. Az elején nem érdemes a gyerekekkel vagy a többi háziállattal egy szobába rakni, mivel így is teljesen új környezetben találja magát, és még ijesztőbb lenne számára a több inger.

Adjunk neki friss ivóvizet és egy minimális eledelt, lehetőleg olyan tápból, amit már megszokott. Rakjunk ki neki pelenkát és egy fekhelyet/ágyat, ahova el tud vonulni és érezheti, hogy az az ő helye. Amennyiben a tenyésztőtől sikerül valamilyen rongyot vagy játékot kérni, amin a mamája vagy a testvérei szaga van, akkor rakjuk bele ebbe a kis kuckóba, hogy könnyebben megtalálja a helyét. Ezek után érdemes egy kis teret adni neki, hogy felfedezze a környezetét, megtalálja a vizet és az ételt, valamint, hogy megjöjjön a bátorsága.

Alapvető felszerelések

A kezdetekben is szükségünk lesz néhány eszközre, ételre, amit már az érkezése előtt érdemes beszerezni. Természetesen az alap felszerelések között szerezzük be a számára az ideális száraztápot vagy nedvestápot, jutalomfalatot a tanításhoz, egy minőségi nyakörvet és egy pórázt, a saját kis ágyát, ahova elvonulhat, játékot, itató és etetőtálat, valamint kakizacskót a sétákhoz. Ezek azok az alapfelszerelések, amelyek már az első nap szükségesek, így érdemes már a kutya elhozatala előtt megvásárolni.

Alvó kölyökkutya

Az első éjszaka

Az első éjszakák valószínűleg nehezek lesznek nekünk és a kutyusnak is. Eddigi élete során ott volt mellette az anyukája, míg most teljesen új emberekkel, új környezetben kell nyugovóra térnie. Nagyon fontos, hogy legyünk vele türelmesek. Előfordulhat, hogy az első éjszakákon nyugtalanul alszik vagy sír, de ilyenkor ne szóljunk rá, mert az csak még jobban ronthat a helyzeten. Próbáljuk meg ezt figyelmen kívül hagyni, hisz neki ez egy természetes ösztön. Hozzá kell szoknia az új környezetéhez. Az ágyát rakjuk közel hozzánk, hogy biztonságban érezze magát, és legyünk nagyon-nagyon türelmesek.

Szobatisztaságra nevelés

Már a legelső pillanattól kezdve próbáljuk meg szobatisztaságra tanítani. Ennek legcélravezetőbb módja egy nagy dicséret és örömködés minden egyes kisdolog és nagydolog után, amit a szabadban végez a kedvencünk. Ezáltal is rögzítjük benne, hogy szuper dolog, ha kint végzi el a dolgát. Ezzel szemben, ha véletlenül baleset történne a házon vagy lakáson belül, és ezt éppen látjuk is, akkor érdemes abban a pillanatban jelezni számára, hogy ez helytelen viselkedés. Sokan hiszik azt, hogy miután a kutya bepisilt vagy bekakilt a lakásba, és az orrát belenyomjuk, akkor tudni fogja, hogy rosszat csinált. Ez nem így van! A kutya csak akkor tudja, hogy rosszat tett, ha éppen abban a pillanatban szidjuk le (Az orrát ebben az esetbe se dugjuk bele a végtermékbe). Ha lakásban élünk, akkor is folyamatosan figyeljük az ingereit, főleg a játék és az alvás után, és olyankor sűrűbben sétáljunk vele.

Kiskutyák

Állatorvosi vizsgálat

A szakértők javaslata alapján érdemes az első pár napban elvinni őt az állatorvosunkhoz egy kontroll vizsgálatra. Ekkor mindenképpen vigyük magunkkal az oltási könyvét is. Az állatorvos átvizsgálja, hogy van-e bármilyen betegsége, amiről tudnunk kellene, megnézi, hogy minden szükséges oltása megvan-e, és jó tanácsokat is adhat az etetéssel vagy a gondozással kapcsolatban.

Mivel Magyarországon kötelező a kutyák chippeltetése, így valószínűleg azt is megkapta már, de tudod, hogy hogyan működik és miért jó a kutyachip? Olvasd el cikkünkben, hogy minden információt megtudj a fontosságáról.

A cikk folytatását ITT találod -> Kiskutya jön a házhoz: Nevelés

Vélemény?

Scroll to Top
VÁRJ MÉG! EZ A TIÉD!

10%
KEDVEZMÉNY

Mielőtt elmennél tőlünk, lepd meg a kedvencedet egy kis ajándékkal. Fogadj el egy kedvezményes kupont, amelyet egyszer tudsz beváltani oldalunkon, az akciós termékeken kívül bármire.

A kuponkód:

hellopetpark