Barion Pixel

Jack Russell Terrier kutya fajtaleírás – Örökmozgó és hűséges társra lelhetsz benne

Jack Russell Terrier a rókák réme. Ugyanakkor becsapósan ártatlan és bájos tekintetével szinte kilóra megvesz minket. Szokták mondani, hogy ha belenézel egy hatalmas barna szempárba akkor csökken a veszélyérzeted és biztonságban érzed magad, egyfajta bizalom alakul ki benned a másik fél iránt. Hasonló állapotba kerülünk, amikor egy Jack Rusell terrier szempárjába tekintünk. Nemhiába választott Stanley Ipkiss (Jim Carrey a Maszk c. filmben) is pontosan egy ilyen kutyafajtát hű társául, aki a karakter legnagyobb őrültködései ellenére is kitartott mellette és ha kellett akkor szolgálatkészen sietett a gazdi segítségére.

Készülj fel egy kompakt Jack Russell Terrier fajtaismertetőre, nem csak leendő gazdiknak és rajongóknak szolgálhat hasznos információkkal a cikk. Bemutatjuk a Jack Russell kutyafajta külső és belső tulajdonságait, vérmérsékletét, továbbá szó esik a gondozásáról, az ápolásáról, a betegségeiről, valamint olvashatsz arról is, hogy mi a folyamata egy kölyökkutya beszerzésének, milyen társaságban érzi jól magát és hogyan tudod jól szeretni.  

Jack Russell terrier levelek között

A Jack Russell Terrier származása

A plébános, aki kielégített egy felmerülő igényt

Az 1800-as évek Angliájában járunk, az akkor élt Parson John Russell tiszteletes gondolatai egy olyan kutyafajta tenyésztésén kalandoznak el, amely vadászösztöneinek fejlesztésével egy igazi rókafogóvá válhatna. Pontosabban a feladata az lenne, hogy kiugrassza a föld alatti üregekből nemcsak a rókákat, hanem a patkányokat és más rágcsálókat is – ezzel segítve John Russell és a többi vadász munkáját. A plébános terve sikerült, így született meg a Fox Terrier és más terrier-ek kereszteződéséből származó Parson Russell Terrier és Jack Russell Terrier kutyafajták. Viszont a ma élő Jack Russel terrier fajtát Ausztráliában tenyésztettek végleges formájára. Az F.C.I. fajtastandard besorolást hitelesítő Nemzetközi Kinológiai Szövetség ebtenyésztő egyesülete is két külön fajtaként jegyzi egyrészt a brit tenyésztésű Parson Russell, másrészt az ausztrál nemesítésből származó Jack Russel terrier-eket 2000 óta.

Külleme

Jack Rusell Terrier a receptre írható gyógyír

Ami talán először eszünkbe juthat a Jack Russel terrier kutyafajtáról, hogy nincsen különleges vagy feltűnő ismertetőjegye. Azt kell mondjam, hogy valójában pont ebben rejlik a kutyafajta egyedisége. Ránézel, megtapasztalod a kutyából áradó szinte „nemesien” egyszerű és őszinte energiát, majd hirtelen felocsúdsz, mert a mindennapi aggodalmaid sitty-sutty el is tűntek. Nemcsak átélni és élvezni érdemes az apróságból áradó szeretetet, hanem fontos ezt viszonozni is a kutyának. Ez egy csodálatos állat-ember végeláthatatlan szeretetkapcsolatát jelenti.

Legfontosabb ismertetőjegyei

jack russell kutya fekszik

A Parson Russell és a Jack Russell fajták közötti szemmel látható különbség az, hogy az előbbi marmagassága nagyobb, mint a testének hossza, ellenben a Jack Russellnek rövidebbek a lábai és hosszabb testtel rendelkezik. A fajtájára jellemzően a könyök mögötti hossza 40-43 cm közé esik. Elfogadott magassága 25-30 cm, ideális testsúlya eszerint 5-6 kg. Zömök és masszív testalkat jellemzi, háta egyenes, nyaka erőteljes, emellett fejlett arcizomzattal bír. Testfelépítéséből adódóan egy izmos, feszes kutyáról beszélünk, amelynek lábai roppant erősek. Egyértelműen sportos életmódra lett teremtve a Jack Russell. Izmos farka természetes állapotban lóg, ha pedig a kutya mozgásba lendül akkor feszesen áll. Járása ruganyos és könnyed. Mancsai hasonlóak a macskáéhoz, lábujjai alig íveltek és párhuzamosak. Fogai erősek és ollós harapása van.

Szőrzetét tekintve 3-féle típusra különíthető el: sima, szálkás és drót. Mindhárom típusra igaz, hogy merev, egyenes és sűrű. A Jack Russell bundájának uralkodó színe a fehér, emellett kisebb mértékben megjelenhetnek gesztenyebarna vagy fekete foltok, ritkán előfordul, hogy mindhárom szín megtalálható a szőrzeten. Titokzatos sötét szemei mandula alakúak, a szemhéjból nem kiemelkedőek. „V” formájú fülei előrehajlóak és mobilisak. A Jack Russell terrier-ek hosszú életre teremtettek, alapvetőn 15 évig is elélnek, ám a gyakorlatban már beszámoltak 20 évet is megélt fajtakutyáról.

Jelleme és temperamentuma

Alapvetően mozgékony, merész és megingathatatlan kutya. Mint ahogy a megjelenésében utaltam rá: elsőre ránézésre feltünésmentes, úgy a személyiségére is jellemző, hogy energikus és rendíthetetlen vadászkutya, ámbár mindez korántsem tolakodóan, mindinkább kiegyensúlyozottan mutatkozik meg. A hűségéről sem kell tanúbizonyságot tennie! Abban biztos lehetsz, hogy feltétel nélkül ki fog tartani melletted. Tekintete éber és intelligenciát sugall. Ez azt jelenti, hogy tanítható, sőt igényli is a módszeres kiképzéseket. Szívós, életerős, igazi kis zsivány bajkeverő. Az utóbbival akkor nincsen probléma, ha a gazdája kölyökkorától kezdve odafigyel rá és megtanítja neki, hogy „ki az úr a háznál.” Tudniillik még azt is, hogy sokkal nagyobb eredmény érhető el és a kutya lelkének is jót tesz, ha a gazdi finoman, semmint erőszakosan kommunikálja utasításait a szeretett kutyája felé.

Etetése és ápolása

Mivel és hogyan tápláld?

A szereteteddel bármekkora mennyiségben táplálhatod, azonban a Jack Russell testsúlyára érdemes odafigyelned, mert tényleg hajlamos az elhízásra. Az is igaz, hogy nagy a mozgásigénye, mégis azt kell figyelembe venni, hogy a gyakorlatban mennyire tölti aktívan a mindennapjait. Ezek alapján, valamint a kutyatáp csomagolásán szereplő információk segítségével kiszámolható az ételadag megfelelő mennyisége. Naponta két alkalommal érdemes etetni. A kutyának szüksége van a megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitelre, különösen az izom és ízületeinek védelme érdekében, ezért elengedhetetlen a jó minőségű kutyatáp és kutyakonzerv kiválasztása.

Szőrzet-, fog- és karomápolás kisokos

Mindenképpen a Jack Russell kutyád szőrtípusához függően szükséges a rövid bundáját kezelésbe venni. A sima szőrzettel rendelkező típus folyamatosan hullajtja a szőrét, ezért hetente többször érdemes szőrkefével alaposan megfésülni. A vedlési időszakban akár naponta is. Míg a szálkás és a drót szőrzettel rendelkező egyedeket 2-3 havonta kutyakozmetikushoz kell vinni, ahol úgynevezett trimmelési technikát alkalmaznak – kifejezetten ezekre a szőrtípusokra ajánlva -, mely során eltávolításra kerülnek az elhalt szőrszálak. A trimmelés után nemcsak a kutya szőre, de a bőre is egészségesebbé válik. Ezzel az eljárással számottevően csökkenthető a szőrhullás mennyisége a sima szőrű típushoz képest. A szőrápoláson kívül a kutya fogait is érdemes időszakosan átnézni, ugyanis hajlamos lehet a fogkövesedésre. Ezért évente minimum egyszer állatorvoshoz szükséges vinni egy-egy fogkőleszedésre. Egyúttal a karomvágásról se feledkezzünk meg, melyet elég pár hetente elvégezni a kutya körmein.

Gondozása és nevelése

jack russell kutya sétáltatása

Mire van szüksége?

Rendkívül aktív kutya. Azt tudni kell, hogy a napi 3 séta sajnos nem elegendő egy ennyire mozgásigényes kutyafajta számára. Testfelépítéséből és eredeti munkavégzéséből adódóan szüksége van megfelelő testmozgásra, mely történhet játékos – például labdázás – vagy kiképző – például ügyességi próbák: flyball – módon is. Imádja a mindennapi kihívásokat, így értékeli, ha a gazdi ellátja őt feladatokkal. Számolni kell azzal, hogy ez a kutyafajta igényli az aktív időtöltést, csakúgy, mint kétlábú szerettei társaságát! Nem veti meg az ajándékokat sem, gazdiként egyébként is örömtelibb érzés meglepni kedvenc ebedet egy-egy tápanyagdús jutalomfalattal!

Vajon gazdiként illene hozzád?

Családi közegben, főleg gyerekek társáságában nagyon jól érzi magát. Az idegenekkel szemben bizalmatlan, de fellépése nem agresszív. Sportoló gazdival pedig szívesen a „hátára venné és bejárná az egész világot.” Tehát túrázni vagy kirándulni elvinni remek ötlet. Elöljáróban, ne lepődj meg, ha a természetben beindulnak a kutya vadászreceptorai: féktelen szimatolásba kezd, feltúrja a területet, és ha madarat vagy rágcsálófélét észlel akkor kergetőzésbe lendül. Felmerülhet a kérdés, hogy kinti kutyaként tartható-e a Jack Russel terrier. Semmiképpen sem ajánlott, ugyanis a szőrzete nem ellenálló az időjárásnak.

Roppant éber kutyafajta. Ez azt jelenti, hogy állandóan figyeli a körülötte zajló eseményeket, ezért akkor is felpattan és ugat, amikor nem lenne rá oka. Így impulzív tettei olykor némi kellemetlenséget szülhetnek. Szerencsére ezek a szokások még kölyökkorában szépen elsimíthatóak, következetesen érdemes nevelni. Az állhatatos Jack Russelnek a kutyaiskola igazi Kánaán.

Hogyan viselkedik szociális közegben?

Okos és tanítható kutya. Ha kölyökkorától kezdődően nincsenek kihasználva az adottságai és mozgásszegény az életmódja, akkor idővel már egyre nehezebb lesz kordában tartani a kutya „önjáró gondolatait”. Milyen problémákkal szembesülhet a gazdi, ha nem kezd el időben foglalkozni a Jack Russell kutyájával? Meghatározó az az eset, amikor a kan kutya felnőtt korában már nem bírja elviselni más kutyák társaságát. Ennek jelét is adva domináns szerepben tetszeleg.

Okító célzattal egyértelmű utasításokat kell adni ennek a játékos rosszcsontnak, mert elkanászodhat. Azonban a túlzott szigor kerülendő, ugyanis érzékenyen érintheti a lelkét. Ha kölyökkorában odafigyelnek rá, megtanítják különböző vezényszavakra, továbbá értelmes, kevésbé vehemens viselkedésre nevelik akkor elfogadható módon barátságossá válik a többi kutyával, háziállatokkal és a macskákkal is. Utóbbi esetében előnyös, ha a gazda már fiatalkorában a macskák jelenlétéhez szoktatja.

Hol alkalmazzák?

Manapság a Jack Russel kutyafajtát kedvencként tartják, azonban előfordulnak olyan esetek is, amikor állatfarmokon rágcsálók írtására vagy kifejezetten vadászat során használják őket. Emellett életeket mentő kutyafajta: Tudtad, hogy aknák és bombák keresésére is kiválóan betanítható a Jack Russell? Bizony, képes kiszagolni az elásott robbanóanyagok helyét, így még időben biztonságossá tehető az aláaknázott terület, például egy városrész.

Hogyan juthatsz hozzá egy egészséges kölyök Jack Russell terrier-hez?

jack russell kutyával kirándulás az erdőben

Hogyan kerüld el a szaporítókat?

Ennél a kutyafajta vásárlásánál is igaz, hogy nagyon elővigyázatosnak kell lenni, mert a kutyaszaporítók előszeretettel árulják a Jack Russell hasonmásokat. Mind ismerjük a szokásos sztorit, miszerint vannak olyan személyek, akik gyorsan és a szabályokat áthágva próbálnak meggazdagodni az eladott „fajtatiszta és egészségesnek” titulált kölyökkutyák eladásából. Sajnos ez sokszor történik meg. Gyanúra adhat okot, ha a piaci árhoz képest nagyon olcsó az állat eladási ára. Jelenleg egy Jack Russell terrier kölyökkutya ára 100.000-150.000 forint között mozog. A magunk és a leendő kutyánk élete érdekében is érdemes tudakozódnunk a beszerzésüket illetően. Mindenképpen hiteles tenyésztők mellett tegyük le a voksunkat!

Ki számít megbízható tenyésztőnek?

Az mindig jó taktika, ha sok és konkrét kérdést teszel fel, amire ideális esetben konkrét és hiteles választ is kapsz! Mielőtt egy tenyésztőhöz visz az utad, azelőtt érdemes leinformálnod a céget például az internet segítségével:

 • van-e engedélye,
 • van-e arra utaló leírás a honlapján, hogy ismeri-e a tenyésztési- és törzskönyvezési szabályzatokat,
 • minősített tenyészállatai vannak-e,
 • tagjai-e valamilyen hasonló témájú egyesületnek vagy szövetségnek,
 • rendszeresen részt vesznek-e kutyakiállításokon,
 • van-e arra utalás, hogy valamilyen témába illő szegmensben képzik-e magukat.

Például Ifj. Andirkó Attila a Gold Leash Kennel alapítója rengeteg értékes információt oszt meg a tenyésztett kutyáiról; szavaiból kicseng, hogy lelkiismeretes hozzáértővel van dolgunk.

Jó, ha tudod: a FELIR azonosítóval rendelkező tenyésztők között is akadnak szaporítók is. A FELIR szám hasonló funkciót lát el, mint az adószám vagy az adóazonosító jel csak az agrárigazgatás és élelmiszerlánc területén használatos. A valódi tenyésztő okiratokkal képes bizonyítani a kölyökkutyák felmenőit és azok egészségügyi szűrési eredményeit, illetve az utódokról származási igazolást állít ki, mely tartalmazza a kutya törzskönyvi adatait, a chipszámát, az egyedi azonosítóját, valamint a kapott féregtelenítések és védőoltások számát is.

Betegségei és sérülései

Ha erdei sétára indultok, akkor gazdiként mire figyelj oda?

Ezek az életerős apróságok valóban szerencsések, hiszen alapvetően jó egészségnek és hosszú életnek örvendenek. Azonban, ha kirándulni mentek, fokozottan ügyelj az élősködők elleni védelméről. Használhatsz kullancs- és szúnyogriasztó készítményeket, speciális nyakörvet vagy szinte a teljes testet befedő kisállat ruházatot is. Ezáltal sokkal kisebb eséllyel fertőződhet meg kullancs által, mely igen súlyos betegségek okozója lehet mint babeziózis, Lyme-kór vagy vírusos agyvelőgyulladás. Az ember nehéz szívvel olvas ilyeneket, azonban ez is hozzátartozik a kedvencünk teljeskörű gondozásához annak érdekében, hogy jól és azonnal tudjunk reagálni, ha komoly baj történik. Plusz tipp: kerüld a magas fűvel benőtt vagy nedves területeket. Továbbá az erdei sétákon kövesd nyomon kis kedvenced útvonalát, és ha szükségét látod akkor tereld át egy átláthatóbb és tisztább ösvényre – akár játékos megoldásokkal vagy betanított utasításokkal. Köztudottan a rengeteg szaladgálás is járhat izomsérüléssel, ezért érdemes beiktatni a sportolás utáni ellenőrzést egy Jack Russell-nél.

Kis kedvenced szervezete értékeli a minőségi kutyatápot

A Jack Russell terrier kutyák érzékeny gyomruk miatt hajlamosak lehetnek ételallergiákra, emellett különféle bőrbetegségek is kialakulhatnak a testükön. Ha bármilyen szokatlan viselkedést vagy rendellenes testi tünetet tapasztalsz a kutyádon, akkor ajánlatos állatorvoshoz fordulni vele.

Milyen örökletes betegségei lehetnek?

Vannak olyan genetikai betegségek, melyek a felmenőktől átöröklődhetnek az utódokra. Ha tenyésztőtől vásároltad a kutyát, akkor a következő betegségekre biztosan elvégezték a kötelező szűréseket:

 • myelopatia,
 • spinocerebellar ataxia (SCA),
 • késői eredetű ataxia (LOA).

Az említettek mind gyógyíthatatlan neurológiai betegségek. Ezeken kívül szűrnek még:

 • a patella luxatio-ra (térdkalács visszatérő ficama) és
 • az elsődleges szemlencse ficamra (PLL) is.

A szűrések eredményét a megvásárolt kutya törzskönyve tartalmazza.

Összegzés

A Jack Russell terrier az utóbbi idők egyik legnépszerűbb kutyafajtájává avanzsált mint otthoni kis kedvenc. Adottságai révén sokan vágynak egy ilyen kutya befogadására, hiszen alapvetően értelmes, tanítható és nem betegeskedő típus. Mondhatnánk, hogy összességében könnyű vele a mindennapi élet, de csak akkor, ha a leendő gazdinak van arra ideje, hogy kellő mennyiségben foglalkozzon vele, és megadja neki azt az aktív életformát, amire szüksége van. Éppen ezért átgondolt és felelősségteljes döntést kell hoznod, ha magad mellé veszel egy kifogyhatatlan energiával megáldott Jack Russell-t. Ha minden feltételt biztosítani tudsz neki, akkor számíthatsz rá, hogy jelenlétével bearanyozza majd a mindennapjaidat!

Vélemény?

Scroll to Top
VÁRJ MÉG! EZ A TIÉD!

10%
KEDVEZMÉNY

Mielőtt elmennél tőlünk, lepd meg a kedvencedet egy kis ajándékkal. Fogadj el egy kedvezményes kupont, amelyet egyszer tudsz beváltani oldalunkon, az akciós termékeken kívül bármire.

A kuponkód:

hellopetpark