Barion Pixel

Kutya divat és felszerelés

Keresés
Close this search box.

Hullik a kutyám szőre! Mi lehet a gond?

A legtöbb gazdi elkezd aggódni, ha a kutyájának hullik a szőre és rögtön allergiára gondol. Pedig sokkal több dolog állhat a háttérben, és legtöbbször semmilyen allergia nem jön szóba. Nézzük át, hogy mi a szőr és a bőr feladata, valamint, hogy milyen okai lehetnek vakaródzásnak és a szőrhullásnak. Cikkünk írásához az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. által szervezett előadás volt segítségünkre, ahol az Állatorvostudományi Egyetem egyik docense beszélt nekünk a kutyák szőrproblémáiról.

Kutya szőrhullás

A bőr és a szőr feladata

A bőr az állatokat kívülről borító szövet, és egyben a legnagyobb szerv. A kutyák szervezetének első védő vonala, aminek a legfontosabb feladata a test védelme a külső behatásokkal szemben. Mint tudjuk, a kutyák nem izzadnak a testükön keresztül, mint mi az emberek, ezért a bőr véd a hideg és a meleg ellen is, egy hűtőszervként is funkciónál. A másik legfontosabb feladata a méregtelenítés, a méreganyagok kiválasztása. A bőr folyamatosan kopik, majd pótlódik.

A szőr elhalt sejtekből álló szaruképződmény, élettelen szerv. A szőrtüszőben keletkezik és a bőr felületéből nő. Több minden befolyásolja a szőr hosszát, sűrűségét vagy az állagát. Ez visszavezethető a fajta tulajdonságaira, ivarosságra, hormonokra vagy ritka esetben táplálékhiányra is. A szőr legfontosabb feladata a bőrhöz hasonlóan a védelem. Minden egyes szőrszálnak van egy élettartama, amelynek a végén elhal, majd alatta új szőrszál kezd kinőni a helyére. Ezt nevezzük szőrhullásnak. Ha nagy mennyiségben hullik ki a kutya szőre, akkor szoktak a gazdik megijedni, mivel nem tudják az okát. Egy kefélésnél elég sok szőr kijöhet, és ezzel kapcsolatban egy tévhit is kering, mégpedig, hogy kefélés közben kitépjük a szőrszálakat. Ez valóban egy téves megállapítás, ugyanis ilyenkor csak az elhallt szőrszálakat szedjük ki. A vedlési időszak végén ezeket egyébként is érdemes eltávolítani egy alapos keféléssel.

A szőr és bőrelváltozások lehetséges okai

Ha a kedvencünk sokat vakaródzik, és valamilyen szőr vagy bőrproblémája van, a legtöbb gazdi egyből azt gondolja, hogy allergiás az eb, és vásárol valamilyen hipoallergén tápot. Ha nem válik be, akkor megpróbálkozik egy másik eledellel. Ezek között is a legtöbbször csirkeallergiára gondolnak, pedig az esetek 94%-ban, NEM allergia okozza a gondokat, a tüneteket.

Kutya bőrprobléma

A statisztikák mégis azt mutatják, hogy a problémákkal küzdő állatoknak a 80 százalékánál egyből eledelváltással próbálnak segíteni a helyzeten, és csak 20%-a vesz valamilyen bőrgyógyászati terméket. Nézzük, hogy mik is lehetnek a kiváltó okok, esélyességi sorrendben:

Helyi probléma: A legtöbb esetben valamilyen helyi probléma szokott lenni az állattal, például parazita, atkás fertőzés, gomba, kullancs, vagy bolha. Szerencsére ezt elég könnyű kiszűrni. Jó alaposan nézzük a kutyus testét, ha nagyon vakaródzni kezd. A bolhásságot, kullancsot kezelni kell különböző cseppekkel, bolhanyakörvekkel. A gombásodásra is léteznek krémek és gyógyszerek.

AJÁNLÓ: Tekintsétek meg cikkünket, amelyben kifejtjük, hogy hogyan védekezzünk a bolhák ellen.

Hormon, pajzsmirigy: A bőr és a szőr égészségére több hormonális hatású vegyületnek is befolyása van. A hormonális bőrbetegségek általában nagy kiterjedésű, szimmetrikus szőrhullással járnak. Vérvétel vizsgálatokkal szűrhető és nyomonkövethető a hormonszint és a pajzsmirigy állapota.

Helyi gyulladás, góc: A szervezetben lévő gócok vagy gyulladások könnyen kihathatnak a kutya bőrére vagy szőrére, így ezt is érdemes megvizsgálni. Mindenképp keressünk fel állatorvost, a lehetséges betegségek kivizsgálására.

Allergia: Esélyességi sorrendben a negyedik az allergia, pedig legtöbb esetben erre gondolnak. A fő tünete az állatoknál a viszketés. Ilyenkor jöhetnek szóba a jó minőségű természetes vagy különböző hipoallergén eledelek, tápok.

Ásványianyag vagy vitaminhiány: Különböző vitaminok hiánya is okozhat szőrhullást, bőrelváltozást.

Mérgezés: Ha felmerül a mérgezés esélye, akkor azonnal keressünk fel egy állatorvost, hiszen komolyabb gondokat is okozhat az állatnak.

Higiénia: Ezt nem igazán kell magyarázni, sajnos egyes gazdik nem figyelnek oda a kisállatukra, így a higiénia is lehet egy kiváltó ok.

Láthatjuk, hogy sok mindent meg kell vizsgálni egy esetleges bőr vagy szőrprobléma esetén. Nagyon fontos lehet megfelelően diagnosztizálni a rendelleneségek forrását és a körülményektől függően kezelni azt.

Happy&Fit Superior hipoallergén bárányhússal és édesburgonyával kölyökkutyáknak 10 kg

Amennyiben kiderül, hogy a gondok forrása mégis allergia, akkor a Happy&Fit gabonamentes és hipoallergén tápjait ajánljuk, amelyek receptúrái garantálnak minden olyan összetevőt, amire négylábú társainknak szüksége van. A cikk elkészítéséhez az információkat, köszönjük az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft.-nek.

Vélemény?

Scroll to Top
VÁRJ MÉG! EZ A TIÉD!

10%
KEDVEZMÉNY

Mielőtt elmennél tőlünk, lepd meg a kedvencedet egy kis ajándékkal. Fogadj el egy kedvezményes kupont, amelyet egyszer tudsz beváltani oldalunkon, az akciós termékeken kívül bármire.

A kuponkód:

hellopetpark