Barion Pixel

Hogyan védekezzünk a kutya bolha ellen?

A háziállatainknak és természetesen ezáltal nekünk is sok gondot tudnak okozni, de hogyan is védekezzünk a kutya bolha ellen? Milyen módszerek vannak, vagy hogyan tudjuk megelőzni?

Cikkünkben végigveszünk minden fontos kérdést, amelyet egy gazdinak tudnia kell.

Hogyan védekezzünk a kutya bolha ellen?

Mi is az a bolha?

A bolha egy apró élősködő, amely a háziállataink vérével táplálkozik. A bőr tetején, a szőrben megbújva élnek és gyors mozgásra képesek. Színe a világos- és sötétbarna között lehetséges. A természetben több 1000 fajtája létezik, de az állatainkon rendszerint csak 1-1 félével találkozhatunk.

Ha az állatunk bolhás lesz, akkor nagy szenvedéseket élhet át. A csípések folyamatos viszketést és bőrirritációt okoznak náluk, ezért mindig vakarják, rágják magukat, ami kiütésekhez, sebekhez és szőrhulláshoz is vezethet. Mindenképp érdemes komolyan venni a bolhásságot, hiszen ilyenkor az állat nem érzi jól magát, és az orvosi ellátásait nekünk, mint gazdinak kell elvégeznünk.

Hogyan vehetjük észre a bolhákat?

Igazán könnyen észre lehet venni, hogy a kedvencünk bolhás. Először is elkezdenek sokat vakaródzni. Ha ezt tapasztaljuk, mindenképp nézzük át, hogy találunk-e rajtuk valamit. Ilyenkor egy sűrű fogú fésűvel vagy kefével fésüljük át őket, de ne elégedjünk meg ennyivel. Húzzuk szét a szőrt a kezeinkkel és keressünk bolhákat, vagy bolha ürüléket.

Sokszor nem is magát a bolhát látjuk meg először, hanem a bundában hátrahagyott sötét színű, apró, mákszerű ürüléket. Ha nem vagy biztos benne, hogy amit találtunk az ürülék vagy csak kosz, akkor egy nedves zsebkendőre tegyük rá kis darabokat, és ha pirosan/vörösesen elszíneződik, akkor az bizony a bolhák ürüléke.

Ezen kívül a kisállat bőrén tapasztalható pirosas csípések is árulkodóak lehetnek. Ha ezek közül valamelyiket tapasztaljuk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy bolha van a háznál.

Kutya bolha miatt vakaródzik

Veszélyes-e az emberre a bolha?

Létezik bolha, amely az emberen is megél, de szerencsére nálunk nem ez a fajta az elterjedt. Ahhoz, hogy mi testünkre is átjöjjenek, nagyon erős környezeti fertőzöttség kell. Amennyiben mégis apró piros bolhacsípéseket találunk a testünkön, akkor a patikákban kérjünk bolhacsípés elleni kenőcsöt, amelyek nagyon jól enyhíteni tudják a gyulladást. Fontos, hogy ne vakarjuk a fertőzött területet. Extrém esetekben a bolhák betegségeket is terjeszthetnek, így semmiféleképpen se vegyük félvállról a tüneteket.

Természetesen a legfontosabb tennivaló mindig a bolhák megszüntetése mind az állatokon, mind pedig a lakókörnyezetünkben.

Mit használjunk a kutya bolha ellen?

Ha már aktív fertőzést találtunk, akkor mindenképpen két ponton kell támadnunk ellenük. Elsősorban a háziállatunkon kell megszüntetni a problémát, hiszen azzal neki is egy nagy megkönnyebbülésben lesz része, másodsorban pedig a lakásunk környezetét kell kitisztítanunk és bolhátlanítanunk.

1. Bolhaírtás a háziállaton

  • Bolhafésű: Lehet vásárolni bolhafésűt, amellyel folyamatos fésülés mellett le tudjuk szedni az élőlényeket az állat testéről. Fontos tudni, hogy ez nem 100% hatékonyságú, mivel bármikor maradhat benne élősködő, amelyet nem veszünk észre, illetve a lerakott peték is kikelhetnek a későbbiekben.
  • Bolhaírtó sampon: Léteznek samponok, kifejezetten a kutyák bolhásságára. Ezeket fürdetéskor rajta kell hagyni egy ideig, majd utána lehet lemosni.
  • Bolhaírtó spray: A kifejlett bolhák ellen gyors és hatékony megoldás lehet.
  • Bolha elleni csepp: Ezeket általában az állatorvostól vagy állatpatikákból szerezhetjük be. A cseppeket az állat nyakára és a gerinc vonalára kell csepegtetni hátulról, hogy ne tudják lenyalni. Hosszabb távú hatást biztosít az állat egész testén, mivel a hatóanyaga szétterjed. Ilyen cseppek például az Advocate és az Advantix.
  • Bolhanyakörv: Ez az egyik leghatékonyabb bolhairtási és megelőzési eszköz. Elsőre drágábbnak tűnhet, de a hatása, akár 8 hónapig is tarthat, így összességében kifejezetten a legjobb ár/érték arányú módszernek számít. A Foresto bolhanyakörvek elérhetőek 8 kg alatti és 8 kg feletti állatokra is.

Az állatok bolhairtása után ajánlott lehet egy féreghajtás is a kedvencünkön, mivel a bolhák férgeket is terjeszthetnek.

2. A lakás tisztítása

A legtöbb esetben, ha az élősködök elterjedtek a kutyánkon vagy cicánkon, akkor a lakásunk is fertőzött lehet. Minden esetben fordítsunk figyelmet a lakókörnyezet fertőtlenítésére is.

A kisállat fekhelyét, törölközőjét és ruháját érdemes kimosni, és a teljes környezetét fertőtleníteni. Fordítsunk nagy figyelmet a lakás rejtett helyeire is, ahol megbújhatnak az élősködők. Parketta rései, szőnyegek, sötét helyek a lakásban. Egy nagy porszívózás nem árt a lakás teljes területén, majd a porzsákot dobjuk is ki. Ha nagy a baj érdemes kimosni a takaróinkat és párnáinkat is. Amennyiben az állattal kocsiban is szoktunk utazni, ott is érdemes egy tisztítást végeztetni a kárpiton és kiporszívózni az autó belsejét.

Ha ezekkel megvagyunk, akkor először mossunk fel mindent fertőtlenítőszeres vízzel, majd fújjuk be a lakás fertőzöttebb részeit bolhairtó spray-vel.

A bolhák könnyen terjednek állatról állatra, így az egy háztartásban lévő állatok, vagy akikkel sokat találkozik a kedvencünk, sincsenek biztonságban. Őket is érdemes átnézni és megelőzni a bajt.

A legfontosabb a megelőzés

Ahogy már korábban is említettük a megelőzés a legjobb módszer a bolhák távol tartására. A leghatékonyabb eszköz pedig a Foresto nyakörv lehet, amelyet kifejezetten erre a célra fejlesztettek ki. Magas hatékonyság, akár 7-8 hónapig a bolhásság megelőzésére és kezelésére, valamint kullancs és tetű problémákra is.

A Foresto bolhanyakörvet 8 kg alatti kutyákra és cicákra itt találjátok, míg a 8 kg feletti kutyákra pedig itt.

Vélemény?

Scroll to Top
VÁRJ MÉG! EZ A TIÉD!

10%
KEDVEZMÉNY

Mielőtt elmennél tőlünk, lepd meg a kedvencedet egy kis ajándékkal. Fogadj el egy kedvezményes kupont, amelyet egyszer tudsz beváltani oldalunkon, az akciós termékeken kívül bármire.

A kuponkód:

hellopetpark