Hogyan tisztítsam ki a kutyám fülét?

Miért kell tisztítani a kutya füleit?

kutya fültisztítása

A kutya fülébe szennyeződések és túlzott fülzsír is lerakodhat, valamint sajnos sok kutyus hajlamos a fülgyulladásra és egyéb fülbetegségekre, ezért szükségünk lehet a rendszeres fültisztításra.

A másik probléma a szennyeződéseken kívül a sok szőr lehet. Ha egy kutyusnak nagyon sok szőr nő a fülében, akkor gyakrabban kell tisztítani, sőt a fülszőrt is el kell távolítani. A fülszőr eltávolítása fájdalmas is lehet, ha nem megfelelően csináljuk, ezért, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkba, inkább keressük fel a kutyakozmetikust.

Általánosságban az is elmondható, hogy a nedvesebb, vizesebb időszak sem tesz jót azoknak a kutyáknak, akik hajlamosak a fülbetegségekre. Ebben az időben, a fül nem tud rendesen kiszáradni és ez könnyen fertőzéshez vezethet.

Milyen gyakran végezzünk fültisztítást?

Az álló fülű kutyáknál sokkal ritkábban kell elvégezni a fültisztitást, mint a logó fülű barátaiknál, mivel az álló fül könnyebben szellőzik, ezért könnyebben is tisztul a szennyeződésektől.

A kutya füleit nem szabad naponta vagy nagyon sűrűn tisztítani. Az ajánlott mennyiség 2-3 hetente egyszer.

Hogyan tisztítsuk az eb füleit?

A legtöbb kutya nem nagyon szereti, ha a fülét piszkálják, így sokszor ez nem egy egyszerű művelet. Érdemes ezért néha simogatni, masszírozni a fülét, hogy megszokja ezt az érzést.

A fültisztításhoz kaphatóak fültisztító folyadékok, amelyeket kutyáknak és macskáknak fejlesztettek ki. A fültisztítás előtt mindig mosson kezet, hogy ne kerüljön semmilyen szennyeződés a fül belsejébe a kezünkről.

Először húzzuk hátra a füleit úgy, hogy tökéletes rálátásunk legyen a fülkagylóra.

Csepegtessünk a fültisztítóból a hallójáratba pár cseppet, majd a kezeinkkel finoman masszírozzuk meg a fül tövét, hogy eloszlassuk a benne lévő folyadékot. Miután ezzel kész vagyunk, várjunk 1-2 percet, majd egy vattadarabbal a folyadék miatt a felszínre jövő szennyeződéseket távolítsuk el. Egy vattával csak egy fület tisztítsunk, ezzel elkerülve az átfertőzést, ha esetleg az egyik fül betegeskedne. Nagyon figyeljünk oda, hogy ne nyúljunk túl mélyre.

Ha ezzel megvagyunk, nyugodtan hagyjuk, hogy a kutyus megrázza magát, mert így kirázza a benne maradt folyadékot a füléből.

FIGYELEM: Semmilyen eszközzel vagy fültisztító pálcával ne nyúljunk bele a hallójáratába, mert sérülést okozhatunk.

Amennyiben nem sikerül a művelet, vagy a kutyusa nem hagyja magát, akkor mindenképp keresse fel a kutyakozmetikusát.

További kozmetikai ápolószereket itt talál oldalunkon.

Vélemény?