Barion Pixel

Kutya divat és felszerelés

Keresés
Close this search box.

Hogyan tartsd jó formában a kutyád?

Mindenki szeretné, ha kedvence hosszú és egészséges életet élne, ebben nagyon fontos szerepe van kutyánk jó kondíciójának. Az alábbiakban Varga-Frindt Judit, az Ebszalon Kutyakozmetika tulajdonosa igyekszik segítséget nyújtani nektek abban, hogyan tarthatjátok jó formában kutyáitokat?

„Munkám során sok kutya megfordul nálam, és sajnos az a tapasztalatom, hogy a túlsúly nagyon gyakori probléma. Így ezzel kapcsolatban szedtem össze pár segítő szándékú gondolatot nektek.

Először is: honnan lehet látni, hogy ideális-e kutyád jelenlegi testsúlya? 

Túlsúlyos kutya

A legegyszerűbb módszer, ha megtapogatod a kutyád bordakosarát, hosszú szőr esetén ujjaiddal a szőr alá nyúlva. Az a jó, hogyha ujjaidat végighúzva a kutya oldalán könnyen, enyhe nyomással kitapinthatóak a bordák, nem kell „keresgélned őket”.

Érdemes azt is megfigyelni, mennyire kivehető a kutya dereka, illetve horpasza. Természetesen fajtától függően is változik a kutyák ideális alkata, de minden fajta esetében az az optimális, ha a kutya dereka keskenyebb, mint a mellkas, illetve ha oldalról nézzük a kutyát, a horpasza a mellkas vonalán feljebb ível, azaz a hasa nem a mellkassal egy vonalban húzódik. Érdemes időnként lemérlegelni a kutyát, ez is segít nyomon követni, hogy tartja-e az ideális súlyát kedvencünk. Kistestű kutya esetén ez otthon is könnyen kivitelezhető, egyszer kutyával az ölünkben, egyszer nélküle leméredzkedünk és egy egyszerű kivonással megkapjuk a kutya súlyát.

Nagyobb kutyák esetében kissé körülményesebb a dolog, de legalább az állatorvosi vizitek alkalmával használjuk a kutyamérleget, mely a legtöbb állatorvosi rendelő várójában megtalálható. Az állatorvosi látogatások alkalmával nyugodtan kérjük ki az orvos véleményét is, kell-e fogynia vagy épp híznia kutyánknak. A lenti ábra is segíthet eligazodni (1: kórosansovány, 2: enyhén alultáplált, 3: ideális testsúly, 4: enyhén túlsúlyos, 5: erősen túlsúlyos)

A kutya testsúlya

Az elhízás számos veszéllyel jár az állat számára, így ezúton is szeretnék kérni minden kedves gazdit, hogy tanulja meg jól szeretni kedvencét, és ne mértéktelen mennyiségű jutalomfalattal mutassa ki ragaszkodását. A túlsúly árt az ízületeknek, gyorsabban kopnak a porcok, megterhelő a létfontosságú szervek, mint a szív és a tüdő számára, nehezíti a légzést, jelentősen növeli az orvosi beavatkozások kockázatát, így pl. egy egyszerű altatással járó fogkőszedés is kockázatosabbá válik, illetve járulékos betegségekhez, pl. cukorbetegséghez is vezethet.

A fájó ízületek, nehezebbé váló mozgás hatására csökken a kutya aktivitása, ilyenkor hallani általában, hogy „az én kutyám nem szeret sétálni”, emiatt még inkább felgyorsul a hízás. Figyeljünk tehát oda elsősorban a megelőzésre, de ha már azon kapjuk magunkat, hogy elhízott a kutyánk, ne halogassuk a fogyókúrát, az ő érdekében. Ha minden igyekezetünk és odafigyelésünk ellenére sem sikerül fogynia kutyánknak, érdemes egy kivizsgálásra bejelentkezni az állatorvoshoz, mert a súlyproblémák akár valamilyen hormonproblémát (pl. pajzsmirigy betegséget) vagy felszívódási rendellenességet is jelezhetnek.

Gyakori hibák, avagy mire figyeljünk oda az elhízás elkerülése érdekében?

Az elhízás leggyakoribb oka a túletetés. Rendszeresen hallom gazdiktól, hogy „dehát olyan keveset eszik, csak két marék tápot kap vacsorára”. Ha megkérdezem, az hány grammot jelent, azt már többnyire nem tudja a gazdi. Érdemes az eleséget grammra kimérni. Száraz táp esetén könnyű dolgunk van, mérőpoharat is használhatunk, de nedvestáp vagy főtt/nyers koszt esetén használjunk konyhai mérleget.

A napi adag meghatározásakor a kutya ideális testsúlyához(!) igazítsuk az adagot. Ha tehát a tápos zacskó oldalán pl. 5 kg-os kutyának 80 grammot, 7 kg-os kutyának 110 grammot ajánlanak, akkor ne adjunk 110 grammot, csak azért, mert jelenleg 7 kg-os a kutya, ha egyébként 5 kg lenne a normál testsúly számára. Egyébként is, a tápokon feltüntetett etetési útmutató csupán ajánlás, mely kiindulási alapként szolgál, ettől a kutya igényei szerint el lehet térni felfelé és lefelé is szükség esetén. Ivartalanítás után többnyire csökken az állatok energiaszükséglete, így általában 10-20%-kal érdemes visszavenni a korábbi adagját vagy light tápra váltani.

A napi adagba számoljuk bele a jutalomfalatokat, rágcsákat is! Ha napközbeni nasiként vagy tréningezéshez jutalomfalatként is kap ennivalót a kutya, azt vonjuk le a napi adagból. Jutaifalatként érdemes a magas szénhidráttartalmú kutyakekszek helyett inkább főtt/szárított húst, nyers zöldségeket pl. répát, kis mennyiségben gyümölcsöt adni a kutyának. Fogtisztító rágcsának is inkább természetes rágnivalókat válasszunk pl. szárított nyúlfül, malacfül, marhagége stb., esetleg kávéfa rágóbot. Az is jó módszer lehet, ha nap elején kimérjük a napi tápmennyiséget és abból kap a kutya napközben egy-egy szemet jutifalatként, este pedig a maradékot vacsoraként adjuk kutyánknak.

Kutyasportok elhízás ellen

Fontos még az elegendő mozgás biztosítása. Fajtánként nagy eltérések vannak a kutyák mozgásigényében, illetve az adott kutya korától is függ, hogy mennyi mozgásra van szüksége, de általánosságban elmondható, hogy minden kutya igényli a rendszeres, napi többszöri sétát. Még egy alacsonyabb energiaszintű kutyának is érdemes biztosítani legalább napi 1 órányi mozgást. Adjunk neki lehetőséget legalább hetente pár alkalommal szabad mozgásra is póráz nélkül vagy hosszúpórázon – ez lehet egy erdei kirándulás, játék a kutyahaverokkal a futtatón vagy kutyanapköziben, labdázás a parkban vagy akár egy kutyaiskolai sportfoglalkozás.”

Vélemény?

Scroll to Top
VÁRJ MÉG! EZ A TIÉD!

10%
KEDVEZMÉNY

Mielőtt elmennél tőlünk, lepd meg a kedvencedet egy kis ajándékkal. Fogadj el egy kedvezményes kupont, amelyet egyszer tudsz beváltani oldalunkon, az akciós termékeken kívül bármire.

A kuponkód:

hellopetpark