Barion Pixel

Kutya divat és felszerelés

Keresés
Close this search box.

Corgi kutya fajtaleírás – Bohókás kutya lojális attitűddel

Vajon milyen egyedi csodákat rejthet magában az apró lábú corgi kutya? Cikkünk arról fog szólni, hogy megismertessünk a corgi kutyafajtával. Szó esik a testfelépítéséről, a táplálkozásáról, a betegségeiről és a viselkedéséről is. Nem utolsó sorban pedig lelkes olvasónk, Dániel mint két corgi kutya tulajdonosa, mesél a tapasztalatairól. Ha a corgi popót övező globális őrületre is kíváncsiak vagytok, akkor érdemes végigolvasni a teljes cikket!

welsh corgi pembroke ül a földön

Ha a corgi kutya figyelmet akar, akkor meg is kapja.

Bár a következő esetben inkább egyfajta hírnévszerzésről beszélhetünk. Vajon hány kutyafajta mondhatja el magáról, hogy egy kalandos regényt is megírtak róla? Ez a tanulságos és szórakoztató történet David Michie író kezéből származik, melynek címe: Őfelsége ölebe – Egy corgi az udvarban. Nem csak ez az egyetlen kötet, ami megjelent II. Erzsébet királynőről és az ő szeretett kutyafajtájáról, a corgiról. Ráadásul nemcsak egy, hanem köztudottan legalább 30 corgi fordult meg Erzsébet királynő társaságában.

Hogyan tudta ez a virgonc kistestű kutyafajta magához édesgetni az Egyesült Királyság néhai királynőjét? Vajon nekünk sikerül ellenállnunk nekik, vagy máris a corgik bűvöletébe kerültünk?

A corgi származása

A Welas-ből származó corgi kutyafajta két típusát különböztetjük meg: a pembroke welsh corgit és a cardigan welsh corgit. Az említett fajtákat 1934-ben ismerték el hivatalosan is külön-külön kutyafajtaként. Származásukat tekintve hosszú múlttal rendelkeznek. Alapvetően marhaterelésre tartották őket, emellett a pembroke corgi fajtát éjszakára is beengedte otthonába a gazda.

A corgi külső megjelenése

Ez megmagyarázza, hogy a két kutyafajtának miért különböző a szociális igénye. Mivel a cardigan corgi az egész idejét a szabadban töltötte, hozzá kellett szoknia az időjárás viszontagságaihoz, ezáltal sokkal ellenállóbbá vált pembroke rokonával szemben. Ennek szemmel látható jegyei is megmutatkoznak a jelenlegi külsején, például a robusztus termet, nagyobb pofa és fülek. A mellkasának formája fordított állású a pembrokéhoz képest, ezáltal mancsai kifelé, míg az utóbbié párhuzamos irányban állnak. Mindkettőre igaz, hogy nagy és felálló fülekkel rendelkeznek, viszonylag rövid lábaik vannak, és hosszúkás – akárcsak a tacskóé – testük van.

Corgi kutya a kamerába néz

A cardigian corgi farka hosszabb, ellenben a pembroke corgié rövidebb, utóbbinál nagyon ritkán előfordul, hogy farok nélkül születik. Ennek a genetikai érdekességnek múltban gyökerező oka van. Ugyanis a pembroke corgi pofája olyannyira hasonlít a rókáéhoz, hogy a vadállattól való megkülönböztetése céljából, régen levágták a farkát. Színüket tekintve a cardagian sokféle színben és árnyalatban pompázik, míg a rókaszerű pofájú pembroke corgi a vörös és fehér együttese vagy tricolor színkombinációban tenyésztett. Ha azon gondolkozol, hogy a közeljövőben egy corgi kutyával éld a mindennapjaidat, akkor hasznosak lehetnek számodra a következő infók!

A corgi viselkedése

Ismered magad annyira, hogy tudod milyen a hozzád illő kutyafajta? A corgi kutya egy valamiben nem viccel: egy szempillantás alatt kötődni kezd a gazdijához. Emellett rendkívül mozgékony állat. A lakásban eltöltött napi 8 órás egyedüllét és a napi két séta sajnos nem lesz kielégítő egy corgi számára. Ezért jövőbeli gazdiként nagyon fontos átgondolnod az életkörülményeidet és a lehetőségeidet, hogy képes vagy-e azokat a feltételeket biztosítani, melyek szükségesek mind mentálisan, mind fizikálisan egy egészséges corgi felneveléséhez.

Ajánlatos kutyatenyésztőknél is érdeklődni a corgi ideális körülményeinek megteremtéséről. Előtte mindenképpen tájékozódj a kutyatenyésztő megbízhatóságáról. Könnyen összetéveszthető a felelőtlen kutyaszaporítóval, akinek célja, hogy a corgik számát gyarapítsa, és az eladásukból busás haszonra tegyen szert. Azonban egy tudatos kutyatenyésztő vállalkozás – például a Born to Be Kennel –, elsődleges feladatának tekinti, hogy a corgik fajtatiszta szülőktől származzanak, megőrizzék eredeti ösztöneiket, valamint egészségesen jöjjenek a világra. Ezért genetikai vizsgálatokat végeztetnek el a corgi kutyákon, hogy kiszűrjék az örökletes betegségre hajlamos szülőket.

Ha azt mondom, hogy a corgik az okos kutyák csoportját erősítik, bizonyosan alábecsülöm őket, ugyanis a corgik roppant intelligens kutyák. A corgikat kölyökkoruktól kezdve tanítani kell, igénylik a gazdi által kiosztott feladatok teljesítését. Lojálisak a gazdihoz, ámbár kutyaóvoda, legalábbis kutyaiskola nélkül hajlamosak elkanászodni, és viselkedésük nem várt, esetleg bosszantó következményekhez vezethetnek.

A corgik imádják a zsivajt, a játékot és a gyerekeket, élvezik a nagycsaládos társaságot. A családi légkör a megtestesült Kánaán számukra. Hadd osszak meg egy örökérvényű játékszabályt: Ha a corgik humorral „húznak be a csőbe”, akkor azt humorral érdemes „megbosszulni”. Nem bántani akarnak, csak játszani, a figyelmedre és a szeretetedre éhesek. Léteznek olyan versenyek, ahol a corgik megmérettethetik magukat a következő versenyszámokban: ügyességi pálya, IQ tesztek és jelmezes beöltözés. Igazi játékos kihívás ez egy corginak. Ha benevezed kedvencedet a corgi olimpiára, akkor számíthatsz arra, hogy ezt ezereszeresen meghálálja majd Neked.

Corgi kutya studiókép

A corgi betegségei

A corgik alapvetően egészséges állatok. Külön kell választani a genetikai betegségeket azoktól a problémáktól, melyek – egy alapvetően egészséges corgi kutya esetében – a gondatlan állattartásból adódhatnak. Mint már említettem egy felelősségteljes corgi kutyatenyésztő mindenképpen elvégezteti a genetikai betegségeket szűrő teszteket a corgi szülőkön. Ennek igazolására rendelkeznek egészségügyi bizonyítvánnyal, melyet ki lehet kérni tőlük. Egyebek mellett jó tudni, hogy milyen genetikai betegségek veszélyeztethetik a corgik egészségi állapotát, nem mindegyik betegség gyógyítható sikeresen:

  • degeneratív myelopátia – gerincvelő betegség,
  • Von Willebrand-kór – vérzékenység,
  • progresszív retina atrófia (PRA) – szem ideghártyájának betegsége,
  • csípőízületi diszplázia,
  • szürkehályog,
  • aszténia – a problémát a hibás kötőszövet okozza,
  • epilepszia,
  • Patent Ductus Arteriosus (PDA) betegség,
  • retina diszplázia – a retina leválását okozza.

Továbbá hosszú hátukból adódóan megterhelő feladatokat sem szabad nekik adni, mert különböző hátproblémák kialakulásához vezethetnek, ilyen például a porckorongszakadás. Ennek megelőzése érdekében a corgit mentesíteni kell a lépcsőzéstől, és meg kell akadályozni, hogy felugráljon a bútorokra.

A corgi etetése és ápolása

A felnőtt corgi átlagos testsúlya 12 kg. Testfelépítéséből, valamint evési szokásaiból adódóan hajlamos a hízásra. Szigorú etetési szabályokkal – például napi egyszeri vagy kétszeri etetéssel -, jó minőségű kutyatáppal, valamint a megfelelő mennyiségű ételadagokkal a corgi kutya testsúlya tökéletesen karbantartható.

Továbbá a corgi kétrétegű szőrzettel rendelkezik, egy alj-, valamint fedőszőrzettel és évente kétszer vedlik. A szőrzete sűrű és nagyon hullik, tehát fel kell készülni arra, hogy a lakást gyakrabban kell takarítani. A szőrhullás csökkentésében sokat tud segíteni, ha a corgi bundáját hetente alaposan átkeféljük, például egy zooro szőrzetápoló kefével. A corgi teljes körű ápoláshoz hozzátartozik még a szőrzetének megfésülése, a karmok levágása – kizárólag indokolt esetben, állatorvossal konzultálva -, valamint a fogak megmosása.

Minden corgi egyedi, s ez rendjén is van

Mint említettük, egyik lelkes olvasónk, Dániel két csodaszép corgi kutya, Cheddar és Chili büszke gazdija. A következőt nyilatkozta négylábú szeretteiről: „Van 2 corgink és egész különbözőek. Amire nem számítottam, hogy rengeteget ugatnak mindketten, illetve nagyon hullik a szőrük. A fiatalabb nagyon beszélgetős, kis vakkantásokkal meg nyüszögéssel szeret kommunikálni, meg állandóan a nyakunkban van; a másik inkább elvonul a lakás másik végébe, és messziről néz minket. A legkedvesebb tulajdonságuk talán az, hogyha szomorúak vagy zaklatottak vagyunk, akkor odajönnek megvigasztalni minket és odabújnak hozzánk.”

corgi kutyák - cheddar és chilli
Dániel két corgi kutyája: Cheddar (bal oldalt) és Chili (jobb oldalt)

Nemcsak a különböző kutyafajták, hanem minden egyes kutya egyedi személyiséggel rendelkezik, akárcsak a corgi kutyák. Utóbbira igaz, hogy rendkívül sok figyelmet igényelnek a gazditól. Fontos kiismerni a természetüket és eszerint megtanulni jól kezelni őket.

Egy csipetnyi corgi popó őrület

Hazánkban kevésbé ismert még az a hatalmas őrület, amely már külföldön divattá vált. Ez nem más, mint hogy kérésünkre a kutyakozmetikus szív alakúra vágja le a corgi hátsójának szőrzetét.

A sokat látott, népszerű szív alakú corgi popó megihlette a ruhagyártó cégeket és a kézműves tárgyak készítőit is! Kapható 8 cm-es átmérőjű corgi popsi sütikiszúró, corgi popó tükör, emellett kitűzők, patchek (felvarrható anyag ruházatra), matricák, könyvjelzők, törülközők, fülbevalók, telefontokok, egérpadok, pénztárcák, papucsok, fülhallgatótartók közül is válogathatunk. Vagy kielégíthetjük corgi rajongásunkat egy, a fenék részre nyomtatott corgi popót ábrázoló leggingsel is.

Tetszik a Corgi? Akkor tekintsd meg a fajtaleírásunkat a Bichon havanese-ről is, hogy megtudj mindent erről a cuki kutyáról is.

Vélemény?

Scroll to Top
VÁRJ MÉG! EZ A TIÉD!

10%
KEDVEZMÉNY

Mielőtt elmennél tőlünk, lepd meg a kedvencedet egy kis ajándékkal. Fogadj el egy kedvezményes kupont, amelyet egyszer tudsz beváltani oldalunkon, az akciós termékeken kívül bármire.

A kuponkód:

hellopetpark