Barion Pixel

Bichon havanese – fajtaismertető

Társasági kutyák családjába tartozó játékos szeretetgombóc, ő a Bichon Havanese. Manapság igen nagy népszerűségnek örvendő fajta. Kedves, családba könnyen beilleszkedő, igazi társ egy életen át.

Nézzük meg, hogy mit kell tudni, ezekről a kis szerethető kiskutyákról.

Bicon Havanese színei és fajtája

Eredete

Az 1700-1800-as években tenyésztették ki Kubában. Pontos fennmaradt források sajnos nincsenek, de úgy gondolják, hogy a kisebb termetű uszkárok, a Máltai selyemkutya, a Bichon Bolognese és a vízi spánielek kereszteződéséből hozták létre a fajtát. 1959-es kubai forradalom alatt a Havanese majdhogynem kipusztult. Néhány menekülő családnak köszönhető a fajta fennmaradása, akik nem hagyták hátra házikedvencüket a háborúban. Miattuk élvezhetjük manapság is ezeknek elbűvölő ebeknek a társaságát.

Kinézete

Kistestű 4-7 kg-os kutyus, bundája hullámos hosszú, dús és lelógó szőrzetű, ami könnyen fésülhető. Nevezhetjük kanapé barátnak, ugyanis nem hullik a szőre, mivel aljszőrzettel nem rendelkezik. Igen változatos külső jegyek jellemzik, szinte minden színben előfordulhat. Orrtükre fekete, koponyája arányosan széles a testéhez képest, lelógó fülei dús szőrzettel borítottak. Lábai rövidebbek, törzse viszonylag hosszabb, izmosabb. Farkát behajlítva hordja a teste felett.

Hosszú szőrű bichon havanese

Jelleme

Mivel a társasági kutyák csoportjába tartozik, a természetének a része az ember központúság. Intelligens, könnyen tanul, és szereti, ha tanítják, és együtt dolgozhat a gazdival, miközben új trükköket sajátíthat el. Nagyon barátságos, játékos, vagány kiskutya, a mozgása könnyed, fürge vagyis egy igazi örökmozgó. Minden közös programban benne van, legyen szó kirándulásról, csónakázásról vagy egyéb kalandokról, de kényelmesen elücsörög mögöttünk egy kosárban a biciklin is. Vidám természetének köszönhetően öregkorára is ugyanolyan bohókás marad, mint kölyök korában. Az agresszívebb, vadabb egyedeket nem érdemes tenyésztésbe venni, hogy fent tudjuk tartani a fajtával járó jellemet.

A Havanese jellemző betegségei

Amennyiben felelős tenyésztőtől vásároltuk a kiskutyánkat, akkor alapvetően a Havanese egy egészséges és ellenálló fajtának számít. A megfelelő táplálás és az egészségmegőrző szűrések elvégzése után, nem nagyon szokott komolyabb betegsége lenni.

Természetesen itt is van néhány probléma, ami könnyebben előjöhet, úgymint a kistestű kutyáknál. Méreténél fogva térdkalácsficam (PL) vagy progresszív retina atrófia (PRA) szembetegség is előfordulhat. Ezen kívül a szőrét is fontos megfelelően ápolni, mivel hajlamosak a sebadenitis nevű bőrbetegségre is, amely szőrhulláshoz vezethet.

A kutya vásárlásakor kérjük el a szülők vizsgálatainak eredményeit a tenyésztőtől, ahol meggyőződhetünk róla, hogy nem fog örökletes betegségben szenvedni.

Ha nem tudjuk, hogy hogyan szólítsuk az újdonsült kedvencünket, fussuk át, hogy mik a legnépszerűbb kutya nevek.

Havanese a szabadban

Ápolása

Otthoni ápolása rövidre nyírt szőrzet esetén nem túl időigényes, mivel kistestű állat, így hamar át tudjuk otthon kefélni. Így is érdemes heti többszőr átfésülni bundáját, főleg, ha teljes hosszú szőrzete. Farkán és fülein a hosszabb tincsekre külön tekintettel kell lenni, mert gyakran összegubancolódik. A rövidebb orra miatt megeshet, hogy eldugul a könnycsatornája, ami miatt a váladékok nem tudnak természetes úton az orrüregekből távozni, és visszafelé folyhatnak, ezáltal a szemek alatt elhelyezkedő szőrszálakon vöröses-barnás elszíneződés jöhet létre. Ennek megelőzéseként érdemes minden reggel és este szemkörnyék tisztító kisállat kozmetikumokkal áttörölni a szemzugot.  Ha ritkábban látogatjuk a kutyakozmetikát kedvencünkkel, figyeljünk oda a füleire is. Pár hetente egy fültisztító folyadékos vattával a külső hallójárataiból töröljük ki a kifolyt fülzsírt vagy egyéb szennyeződéseket.

A Havanese egy fülszőrzettel rendelkező fajta, amelynek a jellemzője, hogy a hallójáratban nő. Ha túl sok szőr nő a kutya fülében, akkor útját állhatja a fülzsír szabadon távozásának, így a begyűlt fülzsír melegágya lehet a fülgyulladás kialakulásának. Érdemes a fülszőrszedő procedúrát profi szakember kezeire bízni, mivel ez egy kellemetlenebb, de szükséges művelet. A Bichon Havanese kozmetika igényes fajta, manapság a legtöbb gazdi nyíratja ezt a típust, de gondos ápolás mellett hosszú szőrben is tartható. Kutyakozmetikába 5-6 heten érdemes ellátogatni vele.

Tekintsd meg az Otthoni kutyaápolás kisokos cikkünket, amelyben részletesen átnézzük a kutyusok gondozását.

Pedro havanese kutya játékkal

Összegezve, ha szeretnénk egy örök kölyök és hűséges barátot magunknak, bátran válasszuk a Havaneset, vigyázva hogy honnan vásároljuk. Sajnos mivel ilyen közkedvelt fajta, ezért sokan szaporítják, nem figyelve arra, hogy fenntartsák a fajtára jellemző pozitív tulajdonságokat és egészséget. Magyarországon több kennel is tenyészti ezt a kedves kis ebet, válasszuk inkább őket. 

Vélemény?

Scroll to Top
VÁRJ MÉG! EZ A TIÉD!

10%
KEDVEZMÉNY

Mielőtt elmennél tőlünk, lepd meg a kedvencedet egy kis ajándékkal. Fogadj el egy kedvezményes kupont, amelyet egyszer tudsz beváltani oldalunkon, az akciós termékeken kívül bármire.

A kuponkód:

hellopetpark