Barion Pixel

A tacskó – fajtaismertető

A tacskó vagy másnéven dakszli egy nagyon népszerű kutyafajta, és a legtöbb ember arcára garantáltan mosolyt csal, valamint könnyen megolvasztja a szívünket. Miért lehet őket ennyire szeretni? Nézzük meg, hogy mit kell tudni, ezekről a kis aranyos kolbász formájú kutyákról.

A tacskó - fajtaismertető

A tacskó típusai

A tacskókat színe, szőre és mérete alapján szokás megkülönböztetni. A méretet nem úgy számoljuk náluk, ahogy a legtöbb fajtánál, hanem a mellkas körfogtatát kell mérni.

Nézzük is meg, hogy mérete és súlya alapján, melyik 3 csoportba szokás sorolni:

  • Normál tacskó: A mellkas körmérete 35 cm felett van és a súlya elérheti a 10 kg-ot is.
  • Törpe tacskó: A mellkas körmérete 30-35 cm között van és a súlya kb 5-7 kg között található.
  • Nyúlász (kaninchen) tacskó: Végezetül a legkisebb fajtának a mellkasmérete 30 cm alatt van és a súlya általában 3-5 kg körül mozog.

Szőrzete alapján is 3 osztályba soroljuk őket:

  • rövid szőrű
  • hosszú szőrű
  • szálkás szőrű
Hosszú szőrű tacskó

A dakszli színei alapján léteznek az egyszínűek, amelyeket megtalálunk vörös és barna változatban. Lehetnek többszínűek is, úgy mint a fekete-cser, a tiger vagy szimplán a fekete alapon világosabb foltokkal ellátottak.

Eredete

A tacskó első változatainak megjelenése nagyon régre vezethető vissza. Már Egyiptomban is találtak fennmaradt leleteket, amelyeken ez rövid lábú, hosszú hátú kutya szerepel. Eleinte szinte csak a nemesek kiváltsága volt a tacskó, de amint bekerült Európába, hamar közkedvenccé vált. Németországban híresült el először, itt alakult az első tacskóklub is, valamint innen ered a másik neve, a Dakszli is. Ez a dachshund szóból származtatható, amely tulajdonképpen borzkutyát jelent.

A tacskót vadászatra tenyésztették, és a vadászokkal dolgozott együtt. Sokszor a tacskók szeretnek önfejűek lenni, ami nem véletlen. Ez a tulajdonságuk is ide vezethető vissza, mivel fontos volt, hogy önállóan cserkéssze be áldozatait egy-egy vadászat során. A feladata főleg a borzok, vaddisznók vagy a rókák megtalálása és az odúból való kiűzése volt. Innen ered a német borzkutya elnevezése is. A vadászat során a tacskó akár a föld alá is megpróbálta követni a zsákmányát, így ők a mai napig is rendkívül ügyesen ásnak. Emiatt nagyon fontos figyelni rájuk a kutyafuttatókban vagy otthon, hogy nehogy kiássák magukat a kerítés alatt.

Manapság már ritkábban használják vadászkutyáknak őket, a legtöbben hobbi kedvencnek választják őket.

A dakszli jellemző betegségei

Sajnos, ahogy a legtöbb kutyánál, úgy a tacskónál is van fajtabetegség. A hosszú háta és a rövid lába alapvetően egy genetikai hátterű probléma forrása is lehet. A tacskóbénulásnak elnevezett betegség tulajdonképpen egy porckorongsérv, amikor a gerincoszlopban lévő idegek megnyomódnak.

A tacskóbénulás megelőzése fontosabb, mint a kezelése. Az ő testfelépítésük például nem a lakótelepre, a mindennapi lépcsőzésre lett kitalálva. Mégis nagyon sokan emeletes házakban tartják a kiskutyát, akinek fel és le kell lépcsőznie az egész házban, illetve a lakásban is engedik nekik a gazdik, hogy felugorjon az ágyra vagy valamilyen bútorra. Ez az ugrálás az ő gerincüknek egy hatalmas megterhelés, köszönhetően a felépítésüknek.

Minderre még rásegíthet, ha nem megfelelően tápláljuk az ebet, főleg ha túlsúlyossá is válik. Érdemes tehát odafigyelni, hogy ha lehetséges, akkor csak sík területen tudjon mozogni és, hogy ne váljon elhízottá a kisállat. A sok mozgás is segíthet rajta, mivel azzal erősíteni tudjuk a hátizmait.

Ha a megelőzés nem történt meg, és sajnálatos módon megtörtént a bénulás, akkor a folyamat már biztosan nem fordítható vissza, szinte csak tüneti kezeléseket lehet alkalmazni. A porckorong műtéttel lehet próbálkozni, de a sikere az esetek nagy többségében eléggé kétséges és nem is mindig vállalják.

A másik tipikus probléma náluk a szürke hályog, amely egy szembetegség. Gyakran a cukorbetegség szövődményeként alakulhat ki, így tehát ebben az esetben is érdemes figyelni a kutyus súlyára. Szerencsére ez a betegség gyógyítható egy műtéttel, viszont az drága és természetesen érdemes elkerülni, ami egy kis odafigyeléssel könnyen kivitelezhető. A szürkehályog örökletes is lehet, de az orvosok által könnyen szűrhető, így már korán tudunk foglalkozni a problémával.

Etetése

A vadászkutya mivoltának köszönetően, szerencsére a tacskó nem nevezhető finnyás fajtának. Emiatt azonban nagyon könnyű túletetni, mivel minden eleséget, jutalomfalatot, házikosztot elfogad és nagy hévvel el is fogyaszt. Tudjuk, hogy a cuki kunyeráló arcának és nézésének is nehéz ellenállni. Ahogy az előző részben is említettük a betegségek megelőzésének céljából is fontos, hogy ne legyen túlsúlyos, és hogy elégítsük ki a napi mozgásigényét.

Ha a kutyát nem vadászati célra választottuk és nem mozgunk vele aktívan, vagy nem járunk lefuttatni, akkor érdemesebb alacsony zsír és kalória tartalmú száraz kutyatápot választani neki.

Rövidszőrű tacskó

Jelleme

Manapság nagyon sok gazdi választja házikedvencének és elég jól alkalmazkodtak a városi élethez is. Viszont alapvetően egy vadászkutyáról van szó, így a jelleme meglehetősen erős, valamint akaratos. E tulajdonságai miatt, sok kutyatartónak nem is ajánlott. A tacskó nem az a típus, aki megszámolhatatlan trükköt fog tanulni, aki minden kérésednek eleget tesz, mivel genetikailag önállóságra lett nevelve a vadászok mellett. Türelmet, magabiztosságot és szabályokat kíván meg a tartása, amelyeket mindig be kell vele tartatni.

Már kölyökkorukban az emberekhez és más állatokhoz kell szoktatni, de óvatosan engedjük oda a házi rágcsálóinkhoz vagy a cicánkhoz. A vadászösztön még bennük él, és akár zsákmánynak is tekintheti őket.

Kiskorától kezdve tanítsuk és foglalkozzunk vele, így sokkal könnyebb lesz házikedvenccé nevelni őt. A tacskót tehát olyan gazdinak ajánljuk, aki már kiskora óta foglalkozik vele, kellő türelemmel rendelkezik és magabiztos.

Tartása

A tacskó otthoni tartása

Ha elhatároztuk, hogy tacskónk lesz, akkor nem árt tisztában lenni pár dologgal. A várható élettartamuk nagyjából 15 év. Gondoljuk végig, hogy tudunk-e ennyi ideig vigyázni rá és gondoskodni róla. Nagyon gazdi barát, és szeret a közeledben lenni. Azonban tudni kell, hogy nem egy tipikus öleb kutya. A legtöbb esetben nem fog az öledbe gömbölyödni, és hagyni, hogy kényeztesd őt.

A tacskó nem bírja a nagy hideget. Ha az udvaron tartjuk, akkor mindenképp béleljük ki a kutyaházát, vagy az épület egy melegebb helyére engedjük be, ahol tud aludni és félrevonulni. A kicsi szőrük miatt, nagyon nehezen viselik el az extrém hideget vagy a mínuszokat.

Lakásban tartás esetén, már kölyökkortól kezdve szoktassuk az egyedülléthez és a csendes házőrzéshez. A gyermekeknek jó társa lehet, mivel imád futkorászni és labdázni.

Sportolás és a mozgásigény kielégítése

A tacskók alapvetően nem túl jók sem a kutyasportokban, sem az agility-ben. Nyomkövetésre viszont ideálisak, mivel nagyon jó szaglásuk van, köszönhetően a múltjuknak. A nyomkövetésnél nem kell megerőltetni a testüket és nem időre megy, így ez egy megfelelő időtöltés lehet számukra és számunkra is.

Természetesen ezt az otthoni környezetben is lehet vele játszani. Rejtsünk el és ássunk el neki tárgyakat vagy kutyajátékokat, amiket aztán meg kell keresnie. Az apportírozást is imádják, valamint a hosszú, izgalmas sétákat. A séták alkalmával könnyen belemerülnek a szaglászásba, de érdemes hagyni őket. A sok séta jó hatással van a tacskóbénulás megelőzésére is.

Hogyan sétáljunk az erdőben a kutyával? 5 tudnivaló a biztonságos kiránduláshoz

Ápolása

Az ápolása nem egy bonyolult feladat, de érdemes rendszeresen foglalkozni vele. Hetente néhány alkalommal keféljük át kedvencünket, függetlenül attól, hogy rövid vagy hosszú szőrű fajta. Természetesen a hosszú szőrű kifésülése egy kicsit tovább fog tartani. A kutya gondozásához a Zooro aljszőreltávolító keféket ajánljuk. Kozmetikáztatni havonta vagy kéthavonta érdemes, a gazdi igényei alapján, de a szőrének nyírása nem szükséges.

A szálkás szőrű változatait trimmeltetni szokás, ahol a kemény fedőszőrzetet eltávolítják, miután megérett. Ezáltal egy puhább aljszőrzet réteg marad, amelyet már mi is ki tudunk kefélni. A trimmelést szakszerűen kutyakozmetikus végzi körülbelül 3 havonta. A szálkás szőrű kutyusokat nem szabad túl sűrűn fürdetni, mert a kemény fedőszőrzet megpuhulhat, és ezáltal elromlik a szőr minősége. Otthoni fürdetés esetén a kemény szőrzetre ajánlott kutyasampononokat válasszuk, amelyek áruházunkban is megtalálhatóak.

A kozmetikában a kutya karmait levágják, a szemeit és a füleit szakszerűen ápolják és tisztítják.

Népszerű háziállat a tacskó

Láthatjuk, hogy a tacskó egy nagyon jó háziállat és barát lehet, de emellé egy akaratos jellem társul. Sok foglalkozást és türelmet igényel, futtatni és nagyobb sétákra menni vele kifejezetten ajánlott. Nem való minden gazdinak, de aki olyan típusú, hogy tudja kezelni ezeket a kis kolbász kutyuskákat, annak egy szerető társa és egy imádnivaló háziállata lesz.

Tekintsd meg a 7 kapcsolat erősítő kutyasportot is oldalunkon.

Vélemény?

Scroll to Top
VÁRJ MÉG! EZ A TIÉD!

10%
KEDVEZMÉNY

Mielőtt elmennél tőlünk, lepd meg a kedvencedet egy kis ajándékkal. Fogadj el egy kedvezményes kupont, amelyet egyszer tudsz beváltani oldalunkon, az akciós termékeken kívül bármire.

A kuponkód:

hellopetpark