Barion Pixel

Kutya divat és felszerelés

Keresés
Close this search box.

A németjuhász – fajtaismertető

A németjuhász vagy eredeti nevén a német juhászkutya az egyik legismertebb és legnépszerűbb fajta kis hazánkban és a világon egyaránt. Nagyon jó választás lehet családosoknak is, hiszen egy okos, aktív és hűséges társat nyerhetünk vele, de a munkakutyaként is sok helyen választják. Cikkünkben végigvesszük a németjuhász tulajdonságait, hogy aki ilyen eb mellett tenné le a voksát, az egy átfogó képet kapjon.

Németjuhász kutya

Eredete

Amikor a német juhászkutya eredetére gondolunk, a legtöbb embernek az jut eszébe hogy az egy farkaskutya vagy a farkasok leszármazottja. Azonban ez csak egy elterjedt tévhit. Az ismert források alapján a fajta őse az ónémet pásztorkutya. Ez a kutya akkoriban a bárányokat és juhokat őrizte, terelte, valamint segédkezett a pásztorok holmijainak őrzésében is. Ezután hosszú évtizedek alatt sikerült kitenyészteni a ma is ismert fajtáját. Max Von Stephanitz a porosz udvar lovaglómestere kezdte a fajta tenyésztését 1871-ben. A 1899-ben végül törzskönyvezték is az első hivatalosan is Német juhászkutyát. Sikerült egy teljesmértékben a német normáknak megfelelő erős, szabálykövető, tanulékony fajtát létrehozniuk, ami hamar az országszerte nagy sikert aratott.

A németjuhász típusai

Változatos színekben találkozhatunk ezzel a fajtával. A rajzos a legelterjedtebb színű, melynek sötétebb a háta, de dominánsabban a cser szín jelenik meg rajta. Aztán a bicolor, ahol szintén a fekete és a barna szín jelenik meg az eben, ám itt a fekete dominál jobban. Ordas színűnek hívjuk azt a fajtát, ahol a szürke és fekete szőrzet jellemzi a kutyát. A sort végezetül a fekete német juhászkutya zárja, ami gyönyörű sötét bundában pompázik a testének a teljes felületén.

Rajzos szőrű Német juhászkutya

Említésre méltó még egy ritkább színváltozat is. Európában Svájci fehér juhászkutyának hívják. A világon kizárólag kanadában számít a német juhászkutya színváltozatának, mivel az FCI hibás tenyésztésként ismerik el, azonban ezt szép típust nem szerettük volna kihagyni a listáról.

A jellemző betegségei

Általános betegségei sajnos ennek a fajtának is vannak. Fontos, hogy mindig jó tenyészetekből, törzskönyvezett kutyát válasszunk inkább, ezzel is csökkentve ezen betegségek kialakulásának a veszélyét. Mivel a hivatalos tenyésztők csak olyan kutyákat árulnak, melyek felmenői szigorú szűrő vizsgálatokon estek át. Alábbiakban felsoroljuk a főbb betegségeket.

  • Artrózis: Örökletes betegség, sajnos a kutya bénulásához vezet.
  • Csípőízületi diszplázia: másnéven csípőtorzulás, a combnyak vagy a combfej rendellenesen fejlődik, előrehaladott esetben ellaposodik és ficamhoz vezet.
  • Degeneratív gerincvelőbántalom: Elcsontosodott csonthártya elnyomhatja a gerincvelőt, ennek a nyomásnak következtében az idegek és az izmok elsorvadnak.
  • Gyomorcsavarodás: A mély mellkasa miatt a teli gyomornak nincs sok mozgástere. Mivel a nyelőcső tartja csak a gyomrot, az megcsavarodhat ugrálás vagy hempergés következtében. Ezért is fontos, hogy evés után pár órát pihenjen az eb.
  • Bélbetolódás: A bélszakasz bénulása okozza, leginkább a 4-10 hónapos kölyköket fenyegeti. Az egyik bélszakasz beletolódhat a másikba.
  • Szaruhártya gyulladás: Pirosodni kezd a szaruhártya, amely mattá és zavarossá változik, míg később sötétbarna pigmentek jönnek elő.

Etetése

Érdemes jó minőségű, magasabb fehérje tartalmú, viszont csökkentett gabona tartalmú prémium tápokat adni kedvencünknek. Az emelt fehérje azért fontos, mert nagy mozgásigényű kutyáról van szó. Elengedhetetlen a megfelelő izomzat eléréshez az elegendő tápanyag bevitele. Mivel nagytestű kutyáról van szó, érdemes megemelni az etető tálját, kb 25-30 cm magasságba, hogy a táplálék minél könnyebben jusson a gyomorba. Figyeljünk oda, hogy étkezés után kutyánk 1,5-2 órát nyugodtan pihenjen, megelőzve a gyomorcsavarodás kialakulását.

Kölyök németjuhász kutya

Jelleme

A németjuhász egy hűséges és tipikusan egy gazdás kutya, azonban a család többi tagját is óvja és védelmezi. A gyerekekkel is jól kijön, de érdemes minél előbb megtanítani minden gyermeknek a kutyákhoz való helyes közelítést. Nagy teherbírású, munkaigényű kutya. Energia forrásai kimeríthetetlenek, csakúgy mint testileg, agyilag is érdemes lefárasztani, ha nem akarjuk, hogy fejünkre nőjön. Idegenekkel távolságtartó, nem lekenyerezhető, de ha érzi, hogy gazdája szívesen látja a látogatót, akkor ő is elfogadja jelenlétet. Őrző-védő tulajdonságának köszönhetően kiváló házőrző kutya, a vastag bundájának köszönhetően pedig kerti tartásra is alkalmas.

Ápolása

Vastag aljszőrzettel és fedőszőrzettel rendelkezik, melyet érdemes heti rendszerességgel aljszőrszedő segítségével átfésülni. Kinti tartás esetén évente kétszer nagy csomókban vedli le a bundáját, ilyenkor könnyen kikefélhető belőle a felesleges aljszőrzete. Álló füleinek köszönhetően a fülzsír távozni tud a hallójáratból, ezért nagyobb oda figyelést csak akkor igényel, ha netán bekoszolódik vagy begyullad. Ebben az esetben mindenképp keressék fel az állatorvost. A koszolódás megoldására vannak kifejlesztve fültisztító folyadékok, amellyel egy vattakorongra csepegtetve kitudjuk törölni a szennyeződéseket a külső hallójáratából. Karmai általában megfelelő mozgás mellett természetes módonkopnak, azonban érdemes oda figyelni az elülső lábakon ún. első karmokra, amelyek mivel nem érnek le a földre, nem tudnak lecsiszolódni maguktól.

Sportolás és a mozgásigény kielégítése

Igazi szuper kutya, szinte az összes kutyás sportba beilleszkednek. Azonban a testfelépítésük miatt az ugrálós, gyors helyzetváltoztatós sportokat kevésbé ajánlatos vele űzni. Viszont rendkívüli szaglásuknak köszönhetően a mantrailing, a nyomkeresés és akár a mentőkutya képzések is igazán testhez álló sportok számukra. Továbbá az őrző-védő sportágakban is jeleskednek.

Ha Német juhászkutyát választunk magunknak, egy igazan hű és értelmes társat kapunk magunk mellé, aki az élete végéig a barátunk marad. A németjuhász mellett tekintsd meg cikkünket, amiben megnézzük, hogy melyik a 10+1 legokosabb kutyát a világon. (Megsúgjuk, hogy a németjuhász az közte van)

Német juhászkutya sportolás

Vélemény?

Scroll to Top
VÁRJ MÉG! EZ A TIÉD!

10%
KEDVEZMÉNY

Mielőtt elmennél tőlünk, lepd meg a kedvencedet egy kis ajándékkal. Fogadj el egy kedvezményes kupont, amelyet egyszer tudsz beváltani oldalunkon, az akciós termékeken kívül bármire.

A kuponkód:

hellopetpark