Barion Pixel

A Magyar kutyafajták

Amikor azon tűnődünk, hogy mik is a magyar kutyafajták, akkor tudnunk kell, hogy kishazánkban kilenc őshonos kutyafajtát tartanak számon. Ezek a gyönyörű ebek 2017-től hivatalosan is Hungarikumnak számítanak. Azonban a különböző fajtájú és habitusú Magyarországra behozott kutyák elterjedése miatt, a saját kitenyésztett kutyáink háttérbe sorolódtak, és némely fajta már a kihalás közelébe került napjainkra. Fontos megőrizni múltunk darabjait, megőrizni a hagyományainkat és felismerni, hogy micsoda kincseket teremtettek őseink azzal, hogy kiváló munkakutyákat és hű társakat adtak az eljövendő kutyás nemzedéknek.

Cikkünkben ismertetjük ennek a kilenc fajtának a legfontosabb tulajdonságait, hogy kedvet hozzunk olvasóinknak egy Magyar kutyafajta tartásához.

Puli

Az egyik legismertebb és legközkedveltebb fajtánk. Közepes testű terelő pásztorkutya. Különlegessége és éke a tincses szőrzete, mely rendszeres karbantartást igényel. Azonban a gondoskodás meghozza eredményét, hisz egy igazán különleges, egyedi látványt nyújtó kutyát mondhatunk társunknak hosszú éveken át.  Szőrzete lehet fekete, szürke, gyöngyfehér és úgy nevezett maszkosfakó is, ahol a kutyus pofája körül fekete szín látható, míg a teste világos szürkésbarna színű.

Magyar kutyafajták - Puli

Komondor

Ősi magyar pásztorkutya. Fő feladata a nyáj védelme volt a ragadozókkal szemben. Robosztus és erős testalkatának köszönhetően, könnyen távol tudta tartani a vadakat. Ennek köszönhetően a természete nem túl kedveskedő vagy bújós, mivel az ösztönei a sok idő elteltével is erősek maradtak. Kiváló őrző-védő kutya. Külsejét tekintve is próbalták erősíteni a félelmet keltő tulajdonságát. Szalagokban nemezesedő, vastag törtfehér színű szőrzettel rendelkezik, melynek a funkciója, hogy védje a belsőszerveit, akár a farkasok támadásával szemben is. Kiválóan alkalmazható terület őrzésre és lakóházak védelmére.

Magyar kutyafajták - Komondor

Pumi

Bohókás, nyughatatlan, igazi örökmozgó kutya, aki ezen tulajdonságait a terrier vérének köszönheti. Közepes testalkatú, mozgékony terelőkutya. Nagy munkakedvvel megáldott. A nagyobb méretű haszonállatok terelésére is alkalmas. Könnyedén beilleszthető a városi létbe is, azonban figyelni kell rá, hogy le legyen mozgatva és fejben is elfáradjon. Legjobb megoldások lehetnek erre a különböző kutya-gazdi sportok, mint például az Agility, ahol sportos felépítésének köszönhetően, könnyedén veszi az akadályokat. Különböző színekben fordulhat elő, úgymint a fekete, a szürke, a fehér és a fakó (vörös, sárga vagy krém alapszínű, általában fekete vagy szürke árnyalatokkal.)

Magyar kutyafajták - Pumi

Mudi

Bátor terelő juhászkutya. A pásztorok előszeretettel alkalmazták nagyobb testű, vehemens nehezen kezelhető állatok tereléséhez. Olykor a vaddisznó vadászaton is segítségül hívták ezt a vakmerő fajtát. Szaglása kiváló, kereső kutyaként is jól alkalmazható, legyen szó akár kábítószer vagy személy megkeresésről. Igazi szuper jelző kutya, remek házőrző, és a gazdival közös sportokra is bármikor vevő, mint például a Flyball.

Magyar kutyafajták - Mudi

Rövidszőrű magyar vizsla

Többfajta eb kereszteződéséből kialakult vadászkutya. Sportos testalkatú, jó kedélyű, barátságos és rendkívül gyorsan tanul. Vadászó ösztöneit minden téren jól lehet hasznosítani, legyen szó erdőről, mezőről vagy vízi vadászatról, mindenhol megállja a helyét. Kiváló szaglásának, az apport készségének és az átlagon felüli nyomkövető képességének köszönheti, hogy az egyik legkedveltebb munkakutyánk lett.

Magyar kutyafajták - Rövidszőrű magyar vizsla

Drótszőrű magyar vizsla

A vadászok fejéből pattant ki a gondolat az 1930-as években, hogy kitenyésszenek és olyan vizsla fajtát, aki szőrzetének köszönhetően, jobban tűri a hidegebb téli vadászatokat. A drótszőrű német vizslával keresztezték a rövidszőrű magyar vizslát, ekképpen jött létre a ma már jól ismert bozontos vizslánk. 1966-ban az FCI elismerte önálló magyar kutya fajtának, azonban rövidszőrű fajtársával ellentétben ez a fajta annyira nem terjedt el az átlag lakosság körében. Sikereit inkább a kitalálói, vagyis a vadászok berkeiben aratja le.

Magyar kutyafajták - Drótszőrű magyar vizsla

Kuvasz

Ősei a honfoglaló magyarokkal kerültek a Kárpát-medencébe. Nyájak őrzésére és a ragadózó vadállatok, tolvajok távoltartására alkalmazták. Vadászösztöneinek köszönhetően a vadászoknak is nagy segítség volt. Manapság már inkább lakóépületek és telepek őrzésére tartják őket. Megvesztegethetetlen, gazdájához a végsőkig hűséges, bátor kutya. Családi környezetbe is könnyen beilleszthető, sportolásra is alkalmas eb.  Nagytestű, fehér hullámos és erős szőrzetű, félhosszú szőrű fajta.

Magyar kutyafajták - Kuvasz

Magyar agár

Vadász- és falkaeb. A látása segíti a vadászatok során, habár a szaglása is rendkívüli. Manapság már tiltott tevékenység az, amire tenyésztve lett, vagyis az apróbb vadak felhajtása, elkapása. Efféle ösztöneit a versenypályákon tudják már csak kiélni, mű nyulak segítségével. Intelligens, tartózkodóbb természetű, kecses, könnyű mozgású ugyanakkor jó izomzatú és erős csontozatú eb. Színeit tekintve minden szín változat elfogadott.

Magyar kutyafajták - Agár

Erdélyi kopó

A középkorban a főúri udvarok kedvelt vadászkutyája volt. Felépítését tekintve két féle kopót tudunk megkülönböztetni. A hosszú és rövid lábút. Ezeknek a változatoknak a kialakulása a változó terepviszonyoknak köszönhető.  A hosszabb lábú kopót inkább az erdei vadászatok során a nagyobb vadak, úgymint a bölény, a vaddisznó és a medve elejtésére használták. A rövidebb lábú ebeket pedig az apróbb vadak, mint a róka, a nyúl és a sziklásabb terepen a zergék elejtésekor vitték magukkal a vadászok. Egyszer már a kihalás szélére került, azonban akkor még sikerült még fenn tartani a fajtát, mivel az újra tenyésztése 1968-ban kezdődött el. Jóindulatú bátor kutya, fekete és cser színű, fehér jegyekkel.

Magyar kutyafajták - Erdélyi kopó

Próbáljuk meg fentartani ezeket a nemzeti fajtáinkat, aképpen, hogy kutyaválasztáskor a házikedvencnek vagy munkakutyának őket választjuk. Azonban mindig figyeljünk arra, hogy tenyésztőtől törzskönyves kutyákat vegyünk, akik le vannak szűrve betegségekre, és valóban hordozzák ezeknek a kutyáknak a fajtajellegeit. Kishazánkban minden fajtának megtalálható a tenyésztőszervezete, amit vásárlás előtt érdemes felkeresni, hogy ajánljanak számunkra egy megfelelő tenyészetet.

Amennyiben tetszett a cikkünk, akkor tekintsd meg, hogy melyik a 10+1 legokosabb kutya a világon.

Puli kutya

Vélemény?

Scroll to Top
VÁRJ MÉG! EZ A TIÉD!

10%
KEDVEZMÉNY

Mielőtt elmennél tőlünk, lepd meg a kedvencedet egy kis ajándékkal. Fogadj el egy kedvezményes kupont, amelyet egyszer tudsz beváltani oldalunkon, az akciós termékeken kívül bármire.

A kuponkód:

hellopetpark