Barion Pixel

Kutya divat és felszerelés

Keresés
Close this search box.

A legjobb kutyajátékok

Mindannyian tudjuk, hogy a kutyák egyszerűen imádnak játszani, így a legjobb kutyajátékok kiválasztása nem mindig a legegyszerűbb feladat. A kölyökkutyától kezdve a felnőtteken át, a legidősebb kutyákig szinte biztos, hogy valamilyen játékra nem tudnak nemet mondani. Ennek rengeteg pozitív tulajdonsága van, úgymint az unaloműzés, a stresszlevezés, valamint egyéb szociális és fizikai előnyökkel is szolgál.

Már kölyökkorban vásároljunk valamilyen játékot nekik. Ez egy kis idő elteltével hozzá fog nőni teljesen és akár a kedvencévé is válhat. Tudni fogja, hogy az az ő tárgya, hogy bármikor játszhat vele, egy biztos ponttá válik. Fontos szempont, hogy ez a kis kellék örömet okoz neki, mivel így a későbbiekben könnyebb tanítani őt, és felnőtt korában is önfeledten tud majd játszani.

A piacon azonban nagyon sokféle játék kapható. Különböző formájú, méretű, anyagú kellékek, különböző célokra. Alapvetően elmondható, hogy a kutyajáték nem egyenlő a gyerek plüssállatával vagy gumijátékával. A kutyajátékokat erősebb anyagból készítik, mint az átlagos plüssöket, hogy azok ellenállóbbak legyenek a rágcsálásnak. A legtöbb játékot direkt úgy gyártják le, hogy az nem tartalmaz méreganyagot, ami káros lehet az állatokra. Ezen kívül mentes az olyan anyagoktól, amik roncsolhatják a fogainak az épségét, ha éppen a szájával gyömöszöli a kedvenc figuráját.

Mivel a kutyusnak nincsenek kezei, így a száját használja mindenféle tevékenységre. A szájával próbálja ki az újdonságokat, amit kap, ezért is fontos, hogy jó minőségű legyen, amit kiválasztunk neki.

Nézzük át, hogy mik is az alapvető játékok és milyen célra használhatóak.

Labdajátékok

Legjobb kutyajátékok - labda

A kutyák legkedveltebb játéka. Minden kutyás otthonában fellelhető belőle néhány darab. Kiválóan alkalmas kedvencünk lemozgatására, vadászó ösztöneinek kielégítésére. Remekül építi a gazda és a kutya kapcsolatát, sok örömet és izgalmat csempészhetünk be vele ebünk életébe.

Legyen fiatal vagy idős a kutyánk garantált a siker, ha elhajítjuk neki a kedvenc kis labdáját, amit a legnagyobb örömmel hoz nekünk vissza, hogy aztán újból utána szaladhasson. Sok féle típusú labda van, válasszuk kutyánk szájának a legmegfelelőbb méretet, hogy még kényelmesebben tudja elkapni azt. Nem jó, ha túl apró, mert könnyen lenyelheti, de az sem jó, ha túl nagy mert nem tudja megfogni. Ha kedvencünk szeret rágcsálni és erős állkapoccsal rendelkezik érdemes számára nehezebben szétrágható kaucsukgumiból készült lasztit vásárolni.

Fellelhetőek manapság már a sötétedés után hasznos fluoreszkálós labdák, melyet akár telefonunk lámpájával is fel tudunk tölteni, hogy világítson és kutyánk jobban szem előtt tartsa egy sötét esti játék során.

Plüssjátékok

Legjobb kutyajátékok - plüssjáték

Ki ne szeretné a kedves kis plüssfigurákat?! Hát persze, hogy kutyánk is imádja. Kinézetüknek, méreteiknek csak a fantázia szab határt. Ami megkülömbözteti őket az embereknek szánt babáktól, hogy erősebb strapabíróbb cérnával vannak varrva és anyaguk is vastagabb az átlagosnál.

További különbség a csipogó, melyet a belsejükben helyeznek el, ezzel is izgalmasabbá téve a játékot.

Ha a játék hevében kedvencünk netán széttépte a bábut, és a belső bélése már szerte szét hever mindenhol, érdemes elvenni tőle, hogy megvarrjuk vagy lecseréljük azt, mivel sok plüss bélése műszálas tömítő anyag, mely nem tesz jót az eb szervezetének, ha túl sokat nyel le belőle. Bizonyos típusokban a készítők erős köteleket helyeztek el kitöltésként és amolyan csontvázként a figurának, ezzel növelve a tartósságot. Kutyajátékok terén nem csak a babák készítésekor nyúlnak a kötélhez a tervezők. Következő bekezdésünkben bemutatjuk a kötéljátékokat.

Kötéljátékok

Legjobb kutyajátékok - kötéljáték

Nagy hírnévnek örvendő játékfajta, alkalmas közös játékhoz, de az eb egyedül is el tudja foglalni magát vele. Imádják a kutyák, ha az egyik végére ők haraphatnak rá, a másik végét pedig a gazda tartja erősen a markában. Ezzel a típusú szórakozással tudjuk építeni önbizalmukat és kapcsolatunkat kutyusunkkal. Kombinálható plüssbábukkal, csipogással. Készül kötélből számtalan fajta állatfigura, de geometria formákká is lehet csomózni. A legelterjedtebb formája az elején és a végén csomóval ellátott játékszer.

Kimondhatjuk, hogy ezen fajta szórakoztató eszközök elnyűhetetlenek, sokáig bírják a strapát, nehezebben szakadnak mit a plüssfigurák. És szerkezetüknek köszönhetően, segítségül szolgálnak a fogtisztításhoz. Érdemes étkezés után oda adni kutyánknak, hadd rágcsálja, és ez által tisztítsa a fogközeit.

Jutalmazó játékok

Legjobb kutyajátékok - jutalamzó kong

Legyen kicsi vagy nagy kutya, egy biztos, hogy a jutalomfalatot mindegyik imádja, főleg ha játék közben is kapja. A KONG játékharang pontosan erről szól. Erős kaucsuk gumi anyagú kis harang forma melynek üreges belsejébe jutalomfalatot, tápot vagy bármilyen finomságot rejthetünk, melyet kutyánk nagy élvezettel próbál majd kivadászni. Több féle méretben kapható, hogy mindenki a kutyája méretének megfelelő játékot tudja adni.

További izgalmas játékközben jutalmazó eszköz a jutalomfalat labda, melyen egy kis lyukon keresztül tudjuk behelyezni a falatokat. Az eb az orrával tudja gurítgatni a lasztit, amiből véletlenszerűen hullanak ki a finomságok.

Kifejezetten jó játék a szaglás fejlesztésére a szimat szőnyeg, amit akár már kölyök korban is használhat a pici kutya. Bolytos, rongyos kis szőnyeget kell elképzelni melynek a rojtjai közé helyezhetjük a finomságokat, amiket a kutyus a szimata segítségével fedezhet fel. Habzsolásra hajlamos kutyáknak a vacsorájukat is el lehet rejteni a pomponok között, ezzel is hosszítva az evés folyamatát.

A felsorolt játék tippek kiváló unaloműzők. Amikor éppen időnk nem engedi, hogy lefoglaljuk kedvencünk, ezek közül a játékok közül bármelyikkel elszórakoztatja magát.

Intelligencia játékok

Legjobb kutyajátékok - intelligencia

Az elme frissen tartása nem csak az embereknél, hanem az állatoknál is fontos a megfelelő mentálhigiénia megtartásának érdekében.

Az intelligencia játékok sokszor egylapon említhetőek a jutalmazó játékokkal. Változó nehézségű feladatokat kell megoldania a kutyusnak, ami ha sikeres, jutalmuk a finomfalatok elérése, ezzel is növelve az önbizalmukat. A kis falatok kiváló motivációval bírnak, az akadályok legyőzéséhez. Sokszor begyakorolt pályákat már képesek memorizálni, ezzel is fejlesztve elméjüket.

Mókás mulatság, ami dolgoztatja az agyat. Sokszínű feladványok teszik még érdekesebbé, hogy ne unjon bele könnyedén az eb. Kis fiókok, árkok, eltolható ajtócskák teszik izgalmassá és kihívásokkal telivé az intelligencia játékokat.

Játékok sportoláshoz

Legjobb kutyajátékok - Frzibi sportoláshoz

A labdák is ebbe témakörbe tartozhatnának, azonban annyira széles a palettájuk, hogy külön bekezdést szántunk nekik. Azon mozgásra bírni a kutyát nem csak labdával lehet.

Viszont hozzájuk kapcsolódva nem mehetünk el a labdahajítók mellett sem. Segítségével sokkal messzebbre és magasabbra tudjuk hajítani a lasztit. Ennek köszönhetően kutyánk messzebbre futhat, jobban letudjuk fárasztani. A kisebb termetű fajtársak hamarabb elfáradnak ebben a típusú játékban. Ajánlott pihenő időket beiktatni a dobások közé.

Hajításra alkalmas még a kötéljáték is, vannak köztük olyanok, amiket kifejezetten erre a célra fogóval gyártanak, hogy könnyebb legyen dobásuk.

A frizbi is egy igen elterjedd sportszer, melyet előszeretettel használnak mozgékonyabb kutyák esetében a gazdák. Például a Border Collie kiváló frizbi sporttársa lehet bármely gazdinak. Gyártják strapabíró műanyagból és gumiból is, amik még a víz felszínén is fenn maradnak.

Végszó:

A fent felsoroltak csak a legelterjedtebb játék típusok. Rengetek más egyéb egyedi játékszer vásárolható, különböző kutya sportokhoz vagy egészségügyi célokra. A fejlődéshez és harmonikus kutya élethez elengedhetetlenek ezek a szórakoztató eszközök. Kutyás bevásárlásunkkor tegyünk egy-egy új játékot is a kosárba, de oda figyelve a minőségre. Silány anyagból készült holmikkal csak többet ártunk mint használunk. A jó társas kapcsolat kialakításához próbáljunk meg minél több időt szakítani imádott kutyánkkal való játszadozásra.

Tekintsd meg oldalunk kínálatát, hogy megtaláld a legjobb kutyajátékokat.

Vélemény?

Scroll to Top
VÁRJ MÉG! EZ A TIÉD!

10%
KEDVEZMÉNY

Mielőtt elmennél tőlünk, lepd meg a kedvencedet egy kis ajándékkal. Fogadj el egy kedvezményes kupont, amelyet egyszer tudsz beváltani oldalunkon, az akciós termékeken kívül bármire.

A kuponkód:

hellopetpark