Barion Pixel

Kutya divat és felszerelés

Keresés
Close this search box.

A kistestű kutyák ismertetője

A kistestű kutyák nagyon népszerűek lehetnek mindazok számára, akik családi kutyát keresnek, ugyanakkor szívesen utaznának is kedvencükkel. Az apróbb termetű kutyák általában könnyen kezelhetőek és képesek beilleszkedni a lakásban élő életmódba. Ezen kívül sok fajta könnyen tanul, ami azt jelenti, hogy könnyebb velük foglalkozni és kiképezni őket.

Egyes kutyafajták különösen népszerűek lehetnek a gyerekekkel élők számára, mivel könnyen kezelhetők és sok játékot szeretnek. Például a Pomerániai Törpe Spiccnek és a Bichon Frisének szinte állandóan játékos kedve van, a Yorkshire Terrierek nagyon falkaszelleműek és szeretik a családtagok társaságát.
A kistestű kutyák jellemzően életerősek és aktívak. Szeretik a sétákat és az általános testmozgást, így fontos, hogy biztosítsunk nekik elég lehetőséget a mozgásra. Ugyanakkor, mivel kisebbek, kevesebb táplálékra van szükségük. Figyeljünk oda a megfelelő adagokra az elhízás kivédésének érdekében.

Kistestű kutyák fajtái

Ebbe a csoportba tartozó ebek általában nem igényelnek olyan sok kölyökképzést, mint a nagytestű kutyák, de még így is fontos, hogy szilárd alapokat adjunk nekik az alapvető parancsok elsajátításához. A kölyök és a felnőtt kutyák nagy örömmel fogadják a kiképzést, ha az játékos formában történik, így próbáljunk minél több játékot és dicséretet használni és ne felejtkezzünk meg a megfelelő jutalomfalatokról sem a kiképzése során.

Az ápolásuk és az általános gondozásuk tekintetében eltérő igényekkel rendelkeznek. Sok kistestű kutyafajta nem igényel rendszeres fésülést és nyírást, azonban egyes fajtákat fontos, hogy rendszeresen gondozzuk, kutyakozmetikába vigyük, hogy elkerüljük a szőrük összekuszálódását. Meglehetősen könnyen tisztán tarthatóak, így kevesebb időt kell tölteni az ápolásukkal, ellentétben néhány nagytestű kutyafajtával.

Ha ilyen típusú kutyust szeretnél, fontos, hogy megfontold, hogy milyen igényeid vannak és milyen habitusú kutyát szeretnél. Vannak, akik nagyon aktívak és sok mozgást igényelnek, míg mások inkább a csendesebb, lazább életmódot szeretik. Emellett fontos, hogy figyelembe vegyük azt is, hogy milyen környezetben fogunk élni a kutyával. Például ha lakásban élsz, érdemes olyan kistestű kutyafajtát választani, amelyik nem igényel olyan sok sétát és mozgást.
Összességében remek választásnak bizonyulhatnak azok számára, akik családjukban szeretnének kutyát, aki könnyedén alkalmazkodik a légkörhöz és együtt tud működni a falkában. Emellett a kistestű kutyák általában nagyon kedvesek és szeretik a családtagok társaságát, így remek társak lehetnek bármilyen családban.

Milyen népszerű kistestű kutyák vannak?

Yorki:

Yorkshire terrier - kistestű kutyák ismertetője

A Yorkshire Terrier népszerű kistestű kutyafajta, amelyik általában nagyon kitartó és kedves. A yorki kutyák nagyon szeretik a családtagok társaságát és nagyon játékosak. Emellett intelligensek és könnyen tanulnak, így könnyen kezelhetők és kiképezhetők. Aktív, mozgékony kis ebek, de méretükből adódóan, nem igényelnek olyan sok sétát, mint néhány nagytestű kutyafajta.

Pomi:

Pomerániai törpe spicc - kistestű kutyák ismertetője

A Pomerániai Törpe Spicc igen közkedvelt apróság, amelyik szinte állandóan játékos kedvű. A pomerániák nagyon családcentrikusak, így remek társak lehetnek gyerekek mellé is. Szőrzetük dús, gondos ápolást igénylő. Igen jó kedélyű virgonc kis szőrpamacsok, akik ideális társak egy aktív életmódot élő gazdi számára.

Bichon Frisé:

Bichon frise - kistestű kutyák ismertetője

A Bichon Frisé itthon ritkábban előforduló fajta, aki nagyon játékos és barátságos. A frisék nagyon szeretnek a családi körben lenni és folyton csak játszanának. Könnyedén sajátítanak el trükköket és igen jól motiválhatók a tanulás során. Hófehér göndör szőrzetük igen sűrű gondozást igényel, könnyen gubancolódik vattaszerű lágy bundája, azonban egy rendszeresen karban tartott kutyus csodás látványt nyújthat számunkra.

A bichonok családjába tartozik még a Bichon Havanese is, amelyről egy hosszabb fajtaismertető leírást találtok az oldalunkon.

Csivava:

A Chihuahua hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő kutyafajta. Általában aktívak, de nem igényelnek olyan sok mozgást, így jó választásnak bizonyulhatnak lakásban élők számára is. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy érzékenyek a hidegre, így ha hideg időben sétálni szeretnél velük, érdemes megfelelő ruházatot biztosítani nekik. Szőrzetük lehet rövidebb vagy hosszú szőrű. Ápolásuk otthon is könnyen megoldható.


Ezek csak néhány példa a sok közül, még sok más kistestű kutyafajta létezik, mint például a Papillon, a Törpe Uszkár, a Shih tzu vagy éppen Cavalier King Charles spaniel. Ha kistestű kutyát szeretnél, fontos, hogy megfontold, hogy milyen igényeid vannak és milyen típusú kutyát szeretnél, hogy megtaláld azt a fajtát, amelyik a leginkább megfelel neked és családodnak.

Vélemény?

Scroll to Top
VÁRJ MÉG! EZ A TIÉD!

10%
KEDVEZMÉNY

Mielőtt elmennél tőlünk, lepd meg a kedvencedet egy kis ajándékkal. Fogadj el egy kedvezményes kupont, amelyet egyszer tudsz beváltani oldalunkon, az akciós termékeken kívül bármire.

A kuponkód:

hellopetpark