Barion Pixel

9 dolog amire figyeljünk a legjobb állatorvos kiválasztásakor

Az állataink a családunk részei, ezért fontos, hogy gondoskodjunk az egészségükről. A legjobb állatorvos kiválasztása nagy feladatnak tűnhet, mert sokféle típusú és méretű praxis létezik.

A legjobb állatorvos egy kutyával

De van néhány hasznos tényező, amelyeket érdemes figyelembe venni az állatorvos kiválasztásánál:

  1. Helyszín
  2. Kezelt fajok
  3. Éjszakai kezelés
  4. A rendelő mérete
  5. Az ellátás időpontja
  6. Költségek
  7. Extra szolgáltatások
  8. Ajánlás
  9. A legjobb állatorvos választása

Nézzük át részletesen a pontokat:

1. Helyszín

Az állattulajdonosok többsége az állatorvosát a lakóhelyéhez közel választja ki. Ez érthető, hiszen senki sem szeretne hosszú utat megtenni a kutyája oltása vagy a macskája féreghajtása miatt. Általában számos helyi orvos közül lehet választani, kivéve a kisebb falvakat, községeket ahol legtöbbször csak egy állatorvosi rendelő található.

2. Kezelt fajok

Ez elég nyilvánvaló dolognak tűnhet, de mégis nagyon fontos, hogy az állatorvos tényleg kezelni tudja az háziállatod fajtáját! Léteznek az úgynevezett „vegyes” rendelők, ahol szinte mindenféle típusú állattal foglalkoznak. Ez nem mindig előnyös. De egyre gyakoribb az is, ahol csak bizonyos egyedeket kezelnek.

A legtöbb helyen a kutyák és a macskák ellátása történik, de ha kisebb háziállatunk van, mint a nyuszi vagy hörcsög, ahhoz sokszor már keresnünk kell egy megfelelő orvost. Az egzotikus állatokat ellátó praxisokból még kevesebbet találni, és ezek általában drágábbak is.

Ha többféle kisállatod van, akkor érdemes elgondolkodni egy olyan állatorvosi rendelőben, ahová mindegyiket viheted gond nélkül.

3. Éjszakai kezelés

A kisállatok egészségügyi gondjainak nagyon nagy része a normál nyitva tartási időben megoldható. De ha véletlen egy vészhelyzet állna elő, mindig tudnod kell, hogy hol találsz segítséget. Minden állatorvosnak jogi kötelezettsége van a vészhelyzeti ellátás biztosítására, de ez nem feltétlenül az ő saját rendelőjükben kell, hogy megtörténjen. Néhány állatorvosi rendelő saját készenléti szolgálatot biztosít éjszakánként, ha szükség van rájuk. Mások éjszakai műszakban dolgozó állatorvosokat fogadnak saját rendelőjükben.

Az állatorvosi rendelők vészhelyzeti ellátása különböző lehet. Van olyan állatorvos, aki biztosít éjszakai ügyeletet, míg mások más helyre irányítanak tovább. Természetesen a legjobb, ha a megszokott állatorvosi rendelődben van ügyelet, mivel akkor egyből hozzáférnek a kiskedvenc összes adatához.


Hogyan tartsd jó formában a kutyád? PetPark Ajánló!


4. A rendelő mérete

Az állatorvosi rendelők mérete is lehet egy szempont a választásnál. Vannak kisebb egyéni vállalkozásban dolgozó doktorok és vannak a nagyobb méretű helyszínek, ahol több rendelő található, több állatorvossal. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei. A nagyobb klinikákon több erőforrás áll rendelkezésre, és akár gyorsabban kaphatunk időpontot, de könnyen lehet, hogy mindig más orvossal találkozunk. Ehhez képest, ha saját orvosunk van, akkor sokkal jobb lehet a kapcsolat, ezáltal személyesebb az egész vizsgálat.

5. Az ellátás időpontja

Az állatorvosoknál eltérhetnek a rendelési időpontok. Van ahol reggeltől délutánig, van ahol estig és van, ahol hétvégén is várják a kisállatokat. Egyes helyekre kizárólag időpont egyeztetés után mehetünk be, míg máshol ügyelet is van, és bármikor odamehetünk az aktuális gondjainkkal. Mindenképp érdemes megnézni a hozzánk legközelebb eső ügyeletet is a sürgős probléma esetére.

6. Költségek

Az állatok tartásának és betegségeinek az anyagi költsége igen magas is lehet és sajnos nem mindenki áll úgy anyagilag, hogy ezeket a magas költségeket könnyen ki tudják fizetni. Az állatorvosi díjak eltérőek lehetnek az adott orvos ismertségétől, a helyszíntől, a felszereltségtől, és természetesen a betegségtől függően is. Ha rendszeresen jársz az állatorvoshoz, hogy például megkapja az oltásait, vagy éppen valamilyen gyógyszeres kezelés alatt áll a kiskedvenced, akkor lehet előre tervezni ezeknek a költségeivel.

Azonban a balesetek vagy komolyabb betegségek költségei váratlanul érhetnek minket, ezért nem árt, ha nagyvonalakban tisztában vagyunk az árakkal.

7. Extra szolgáltatások

Vannak állatorvosok, akik az általános állatgyógyászat mellett egyéb szolgáltatásokat is nyújtanak, vagy különleges szakképzettségük van. Ez fontos lehet, ha valamilyen speciális betegségben szenved a kutyusunk. További esetek is szóba jöhetnek, amikor egy rutinosabb vagy képzettebb orvosra van szükségünk. Például a legtöbb állatorvos tud fogat húzni, azonban egy töméshez már valószínűleg egy kutya fogorvoshoz kell fordulnunk.
Fontos tehát, hogy ha speciális feladatra keresünk állatdokit, akkor gondosan válasszuk ki az adott problémához értő szakorvost.

Állatorvosi kutya fogászati vizsgálat

8. Ajánlás

A szóbeszéd és az ismerősök általi ajánlás egy hasznos módszer lehet a jó állatorvos megtalálására. Ha ismersz olyan embereket a környéken, akik hasonló házikedvenccel rendelkeznek, mint te, hasznos lehet megkérdezni véleményüket. Ha nincs ilyen ismerősöd, olvasd el az online véleményeket a választott intézményről vagy csatlakozz a környékbeli fórumokhoz és csoportokhoz, ahol érdeklődhetsz ez ügyben.

9. A legjobb állatorvos választása

Bármilyen szempontot is veszel figyelembe, amikor állatorvost választasz, a legfontosabb, hogy úgy érezd, hogy az a megfelelő számotokra. Néha a legjobb állatorvos az, akivel te és a kedvenced is jól érzi magát, ami elképesztően fontos lehet.

Reméljük, hogy a fenti szempontok hasznosak lesznek, amikor elkezdtek keresgélni és kívánjuk, hogy megtaláljátok azt az állatorvost, aki valóban nektek lett teremtve.

Vélemény?

Scroll to Top
VÁRJ MÉG! EZ A TIÉD!

10%
KEDVEZMÉNY

Mielőtt elmennél tőlünk, lepd meg a kedvencedet egy kis ajándékkal. Fogadj el egy kedvezményes kupont, amelyet egyszer tudsz beváltani oldalunkon, az akciós termékeken kívül bármire.

A kuponkód:

hellopetpark