Barion Pixel

7 tiltott zöldség és gyümölcs kutyáknak

Az előző cikkünkben összeszedtünk 10 kifejezetten ajánlott zöldséget és gyümölcsöt, amelyet ehet a kedvencünk, most pedig nézzük meg, hogy mi az a 7 zöldség és gyümölcs kutyáknak, ami nagyon nem ajánlott vagy egyenesen tiltott, mivel komoly egészségügyi gondokat okozhatnak.

7 tiltott zöldség és gyümölcs kutyáknak

Avokádó

Listánkban az avokádó az első gyümölcs, amelyet nem szabad adnunk kutyusunknak. Nekünk, gazdiknak kifejezetten egészséges, de nekik problémájuk lehet tőle. Mind a héja, a levelei, a kérge és még a gyümölcse is egy Persin nevű anyagot tartalmaznak, amelyek hasmenést és hányást okozhatnak. Emellett magas a zsírtartalma is, ami akár hasnyálmirigy gyulladást is okozhat.

Burgonya

Az édesburgonyával ellentétben, amit lehet adni kedvencünknek, a normál burgonyát kerüljük, mivel nem tudják megemészteni. Nagy mennyiségben mérgező is lehet, de kis mennyiség is könnyen okozhat gyomorgondokat náluk.

Cseresznye és meggy

Szintén tilos adnunk a kutyánknak mivel a cseresznye és a meggy is cianidot tartalmaz, amely mérgező számukra és meggátolhatja a sejtek oxigén ellátását. Amennyiben azt tapasztaltuk, hogy a kutya sok cseresznyét vagy meggyet evett fel, akkor mindenképpen figyeljük a légzését, vagy, hogy kitágultak-e a pupillái, mert azok a cianid mérgezés jelei.

Gomba

Rengeteg gomba előfordul a természetben, amelyeknek nagy része mérgező. A legtöbb gombát csak szakember tudja beazonosítani, míg a kutyák egyáltalán nem. Semmilyen körülmények között ne engedjük, hogy felegye a gombát, mert rájuk is kifejezetten veszélyesek lehetnek a mérgező fajták. Boltban kapható gombát sem érdemes nekik adni, mivel nincs rá szüksége a szervezetüknek.

Hagyma

Semmilyen hagymafélét ne egyen a kutyusod, mivel azok gyomorfájást, hányást, emésztési bajokat okozhatnak és károsítják a vörös vérsejteket is. A Japán típusú kutyák sokkal fogékonyabbak a hagyma veszélyeire, így ő rájuk fokozottabban figyelni kell. A fokhagymát ki kell emelnünk, mint veszélyforrás, hiába a népi hiedelem, miszerint kiváló féreghajtó. Sajnos ez egy téves állítás, féreghajtásra az állatorvosunk által előírt gyógyszereket használjuk.

Paradicsom

Kis mennyiségben nem lehet gond, de nagyobb mennyiségben ne etessük a kutyánkat paradicsommal. Egy tomatin nevű vegyületet tartalmaz, amely gyomor gondokat okozhat. A legjobb megoldás, ha teljesen elkerüljük az állat paradicsommal etetését.

Szőlő

Tiltott gyümölcs minden kutyának, mivel a szőlő mérgező számukra. A fogyasztása magas veseelégtelenséghez vezethet kortól, nemtől és fajtától függetlenül.

Végszó

Ez lett volna az a 7 tiltott zöldség és gyümölcs kutyáknak, amelyeknek a fogyasztása veszélyes lehet. Mindig legyünk kellően óvatosak, és figyeljünk kedvencünkre. Jobb megelőzni a bajt, minthogy utólag keresni a megoldásokat betegség esetén.

Ha tetszett a cikkünk és szeretnétek bebiztosítani magatokat komolyabb megbetegedés vagy baleset esetére, akkor tekintsétek meg cikkünket, amelyben a kutya és macska biztosításról írtunk részletesen.

Vélemény?

Scroll to Top
VÁRJ MÉG! EZ A TIÉD!

10%
KEDVEZMÉNY

Mielőtt elmennél tőlünk, lepd meg a kedvencedet egy kis ajándékkal. Fogadj el egy kedvezményes kupont, amelyet egyszer tudsz beváltani oldalunkon, az akciós termékeken kívül bármire.

A kuponkód:

hellopetpark