Barion Pixel

7 kapcsolat erősítő kutyasport

Napjainkban számos kutyaiskola kínál közös kapcsolat építő foglalkozásokat gazdi- kutya párosoknak. A nagy választékban nehéz megtalálni a kutyánk számára leginkább ideális sportot, melyet a közép szintű vizsga után elkezdhet. Segítségül hívtuk Tóth Ancsát a DogIsland Kutyaiskola vezetőjét, hogy útmutatást adjon, merre induljanak a tanácstalan gazdik, akik szeretnék tovább erősíteni köteléküket kedvencükkel.

Kutyasportok

„Mi a cél?”

Mindenekelőtt nagyon fontos eldönteni az állattartónak, hogy mi a célja a sporttal kapcsolatban. Szeretne inkább hobbi szinten maradni és a közös kikapcsolódás érdekében járni a kutyájával ilyen órákra, vagy komolyabban, versenyszerűen űzni az adott sportágat és alkalmanként akár vizsgákat is tenni belőle. Elsődlegesen kulcsfontosságú szem előtt tartani, hogy kutyánk ne kényszerből dolgozzon velünk, hanem érezze, hogy neki ez egy plusz örömforrás, minőségi együtt töltött idő a gazdival. Miután kiválasztottuk a célunkat a számunkra szimpatikus sportágban, a fő szempont az oktató személye. Érdemes előre megbeszélni, hogy melyik vonalon szeretnénk haladni, hogy a későbbiekben ne legyenek nézeteltérések, ha a tréner és a gazda eltérő munkamorált vár el a kutyától.

Idősebb kutyával a sport

Ha az idősödő, de még aktív kutyánk hétköznapjait szeretnénk feldobni, izgalmasabbá tenni, annak sincs semmilyen akadálya, de elengedhetetlen betartani néhány dolgot mielőtt belevágnánk. A legfontosabb konzultálni az állatorvossal, és ha szükséges egy-két vizsgálatot elvégeztetni, hogy minél tisztább képet kapjunk kedvencünk fizikumáról, egészségi állapotáról. A kutya fizikoterapeuta szakemberek, is nagy segítségünkre tudnak lenni az ízületekkel és a gerinccel kapcsolatban. Amennyiben a számunkra szimpatikus sportág nem igazán a legmegfelelőbb a kutyánk állapotához, hobbi szinten, könnyített feladatokkal, csökkentett energia bevitellel és gyakori orvosi konzultációval végezzük azt. Ebben is nagyon központi szerepe van a hozzáértő, tapasztalt tréner kiválasztásának. Egy gyakorlott szakember időben felismeri a kutyánk határait, még mielőtt nagyobb baj történne.

Lássuk a sportágakat!

Őrző-védő:

Őrző-védő kutyasport

Kétféle kutya típusnak is megfelelő sport. A kissé félénkebb, önbizalomhiányos, bizonytalan ebeknek magabiztosságot ad, megbizonyosonak róla, hogy a lehetetlennek tűnő feladatokat is megtudják csinálni. Ez a sport továbbá kiváló feszültség levezetés azoknak a kutyáknak, akik épp ellenkezőleg az előbb említett habitusú fajtársaikkal szemben, olyan jellemmel rendelkeznek, hogy szükséges számukra az irányított környezetben magas ösztönhőmérsékletük és a harapás ösztönük biztonságos kielégítése. Ezzel elkerülve a szorongást, nyugtalanságot, a békés együttélés céljából.

Az Őrző-védő oktatás vezetője a Segéd, aki játékos módszerekkel segíti kutyánk fejlődését, ezek a játékból felépülő technikák, nagyobb motivációt adnak kutyánknak, mint a megfélemlítésből, fenyítésből álló eljárásmód, hiszen az feszültségből dolgozik, míg az előző pozitív a kutya motivációján alapszik.

Klubfoglalkozás:

Klubfoglalkozás kutyáknak

Ez a fajta képzés nem minden iskolában van, vagy sokszor másnéven fordul elő. Lényege az iskola elvégzése utáni szintfenntartás, tovább fejlesztés, kreatív új dolgok, trükkök tanulása, játékos feladatok, eddig tanult gyakorlatok ismétlése. Itt érdemes új tanítási módszerekkel megismerkedni, mint például a klikker tréning.

A klubfoglalkozás bármilyen méretű, fajtájú kutyusnak ajánlott, közép színtű vizsga letétele után. Sokban segíti kapcsolatunkat, mivel oly sokrétű, így könnyedén kiszűrhetjük mire fogékony leginkább kedvencünk.

Nyomkövetés:

Nyomkövetés kutyáknak

Igen komoly szabályrendszerrel rendelkező kutyás foglalkozás. Kevesebb kutya alkalmas erre a sportra, hiszen nagyon fegyelmezett és koncentrált állapot szükséges hozzá. Tulajdonképpen a kutyánk végig a föld közeli állapotban tartja az orrát és csak a kitaposott nyomvonalon haladhat, mögötte a gazda kíséri. Leginkább a vadászatra tenyésztett és a munkavonalas juhász kutyák élvezik ezt az időtöltést.

Mantrailing: Ez a nyomkövetés lazább változata. Itt már nem kötelező a kitaposott nyomon haladnia a kutyánknak, nyugodtan szaglászhat a levegőben is nyomok után kutatva. Legfőképpen emberkeresére szokták alkalmazni.

Agility:

Agility kutyáknak

Egyik legismertebb és legközkedveltebb kutyássport. Célja különböző akadályok legyőzése minél kevesebb idő alatt. Ebben a sportágban igazán fontos kutyánk jó fizikuma, anatómiai felépítése.

Sportosabb, nyúlánkabb testalkatú kutyáknak ajánlott. A robusztusabb, erősebb csontozatú kutyusok nehezebben veszik az akadályokat, nagyobb megterhelést kapnak ízületeik egy-egy feladatoknál. Az órák után fontos időt szánni a megfelelő levezető mozgásra és nyújtásra.

Flyball:

Egy igazi kutyás csapatsport. Akadályokon halad végig a kutya, majd egy labdával a szájában jön vissza hozzánk, és amint beér a célba, már indul is a következő csapattárs.

Kiváló energia levezető sportág. Lehet hobbi és verseny szinten is végezni. Kifejezetten sportosabb testalkatú, jó fizikumú, nyúlánkabb, könnyűcsontozatú kutyáknak ajánlott, akik tömérdek energiával rendelkeznek.

Flyball kutyáknak

Húzósportok:

Kifejezetten állat és ember közös szórakozása, melyet mind két fél nagy energia befektetéssel végez.

Ide soroljuk a Canicrosst, mely kutyával végzett terepfutás, a Bikejöringet (lásd a képen), ami a terep biciklizést takarja, és a Dogscootert, ami egy ember méretű roller, melyet kutyáink húznak erdei terepen.

Leginkább alkalmasak erre az északi fajtájú ebek, hiszen ők kifejezetten erre lettek kitenyésztve. Természetesen más fajtájú sportosabb kutyusok is gyakorolhatják ezeket a remek sportokat.

Termékajánló: Waff natúr kutyasampon 6 féle szőr és bőrtípusra, 12 féle illatban

Vélemény?

Scroll to Top
VÁRJ MÉG! EZ A TIÉD!

10%
KEDVEZMÉNY

Mielőtt elmennél tőlünk, lepd meg a kedvencedet egy kis ajándékkal. Fogadj el egy kedvezményes kupont, amelyet egyszer tudsz beváltani oldalunkon, az akciós termékeken kívül bármire.

A kuponkód:

hellopetpark