Barion Pixel

Kutya divat és felszerelés

Keresés
Close this search box.

6 alapvető parancs kutyáknak

A parancsok tanításának jelentősége

A kutyák tanítása nem csupán a káosz elkerülésének eszköze, de az egészséges és harmonikus ember-kutya kapcsolat szerves része is. Az egyes feladatok tanítása segít a kutyának megérteni, hogy mit várunk tőle, és hogyan reagáljon bizonyos helyzetekben. Ezenkívül a tanulás folyamata segít fejleszteni a kutyák mentális képességeit, javítja a koncentrációs készségüket, és még közelebb hozza őket a gazdáikhoz.

Az alapvető parancsok elsajátítása elősegíti a kutyák biztonságos és jó viselkedését, és biztosítja, hogy a gazdájuknak teljes kontrollja legyen felettük, legyen szó sétáról, vendégek jelenlétéről, vagy akár vészhelyzetről. Most pedig lássuk a hat alapvető parancsot, amelyet minden kutyának tudnia kell.

Top 10 kölyökkutya kiképzés tipp

1. „Ül” parancs

Az „ül” parancs az egyik legegyszerűbb és legfontosabb parancs, amit egy kutya megtanulhat. Ez a parancs segít a kutyának a helyén maradni, amikor a gazdi ezt kéri tőle, ami nagyon hasznos lehet, amikor vendégek jönnek, vagy amikor a gazdinak szüksége van egy kis nyugalomra.

A tanítás menete egyszerű: tartsd a kezedben a jutalomfalatot, és emeld magasra, hogy a kutya felnézzen rá, majd húzd hátra a falatot a kutya feje fölött. A kutya ösztönösen le fog ülni, hogy jobban láthassa a falatot. Ekkor mondd ki az „ül” parancsot, és jutalmazd meg a kutyát.

A feladatok könnyebb elsajátításához használhatunk neveléssegítő klikkert is.

2. „Marad” parancs

A „marad” parancs rendkívül fontos a kutyák számára, mivel segíthet megelőzni a veszélyes helyzeteket. Például, ha a kutya megtanulta ezt a parancsot, nem fogja követni a gazdiját az úttestre, ha a gazdi a zebra előtt áll.

A tanítás menete: kezdd azzal, hogy mondd ki az „ül” parancsot, majd lépj pár lépést hátra, miközben a „marad” parancsot mondogatod. Ha a kutya a helyén marad, jutalmazd meg. Fokozatosan növeld a távolságot a kutyától, amíg már megbízhatóan a helyén marad, akkor is, ha messzire mész tőle.

ül és pacsi parancs kutyáknak

3. „Gyere” parancs

A „gyere” parancs is létfontosságú, mert segíthet a kutyának biztonságban maradni, ha veszélyes helyzetbe kerülne. Ez a parancs lehetővé teszi a gazdának, hogy gyorsan visszahívja a kutyát, ha szükséges.

A tanítás menete: kezdd azzal, hogy hívd a kutyát a nevén, majd mondd ki a „gyere” parancsot, miközben a kezedben van a jutalomfalat. Amint a kutya hozzád jön, jutalmazd meg. Ahogy a kutya egyre megbízhatóbban jön, amikor hívod, növeld a távolságot és nehezítsd a körülményeket (pl. hívjad a kutyát, amikor éppen játszik).

4. „Lábhoz” parancs

A „lábhoz” parancs nagyon hasznos lehet séták során, amikor a kutya megtanulja, hogy a gazdája mellett kell maradnia, és nem szaladgálhat szabadon.

A tanítás menete: kezdd el sétáltatni a kutyát rövid pórázon, majd mondd ki a „lábhoz” szót, amikor a kutya előtted jár. Ha visszatér melléd, jutalmazd meg. Idővel meg fogja tanulni, hogy a „marad” azt jelenti, hogy a gazdi mellett kell maradnia.

5. „Nem” parancs

A „nem” szó nagyon hasznos lehet, ha a kutya valamit csinál, amit a gazdija nem szeretne, például ha valamit rág, amit nem kellene.

A tanítás menete: mondd ki a „nem” parancsot, amikor a kutya valamit csinál, amit nem kellene, és próbáld meg elvonni a figyelmét valamivel, például egy játékkal vagy egy jutalomfalattal. Amint a kutya abbahagyja az adott tevékenységet, jutalmazd meg.

6. „Fekszik” parancs

Kutya tanítása - fekszik parancs

A „fekszik” parancs is nagyon hasznos, hiszen segít a kutyának megértetni, hogy le kell feküdnie és nyugodtnak kell lennie. Ezt a parancsot gyakran használják a kutyaiskolákban is, mivel segít a kutyának abban, hogy megtanulja a nyugodt és alázatos viselkedést.

A tanítás menete: kezdjük az „ül” parancs kiadásával. Ha a kutya ül, tartsd a jutalomfalatot az orra előtt, majd lassan vidd lefelé és előre, hogy a kutya követni fogja azt. Ha a kutya lefekszik, mondd ki a „fekszik” parancsot, és jutalmazd meg. Ha a kutya nem fekszik le, ne erőltesd, inkább próbálkozz később.

Mint minden trükk esetében, itt is a következetesség és a türelem a legfontosabb. A „fekszik” parancs elsajátítása időt vehet igénybe, de ha kitartó vagy, a kutya biztosan megtanulja.

Zárszó

Ez lenne a 6 alapvető parancs kutyáknak, amit minden ebnek meg kellene tanulnia. Ha további információkat szeretnél a kutyák tanításáról, ajánlom figyelmedbe az „10 tipp a helyes kutyaneveléshez” című blogcikkünket. A kutyák tanítása nem csak nekik, hanem neked is szórakoztató és hasznos tevékenység lehet. Ne feledd, a türelem és a következetesség a siker kulcsa!

Vélemény?

Scroll to Top
VÁRJ MÉG! EZ A TIÉD!

10%
KEDVEZMÉNY

Mielőtt elmennél tőlünk, lepd meg a kedvencedet egy kis ajándékkal. Fogadj el egy kedvezményes kupont, amelyet egyszer tudsz beváltani oldalunkon, az akciós termékeken kívül bármire.

A kuponkód:

hellopetpark