Barion Pixel

5 hatásos módszer a kutya száraz bőrének megszüntetésére

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, hogy a bőrünk és így a kutyák bőre is egy szerv, ami ugyanúgy odafigyelést igényel, mint a test bármelyik része. A kutya száraz bőre az egyik leggyakoribb bőrbetegség, amire oda kell figyelni és adott esetben gyógyítani kell. A probléma hátterében több dolog állhat, lehet jelentéktelen dolog, de utalhat komoly betegségre is, így semmiképpen sem szabad elhanyagolni.

5 hatásos módszer a kutya száraz bőrének megszüntetésére

A bőrünk nem más, mint keletkező és leváló sejtek komplex rendszere, ami sarkalatosan fogalmazva folyton cserélődik. Az embernél jellemzően 28 naponta, míg a kutyák esetében 21 nap alatt.

Az elöregedő és leváló bőrsejtek helyére mindig újak és frissek lépnek, hogy fenntartsák annak egészséges állapotát, legalábbis normális esetben. Ezt a harmonikus folyamatot azonban sok minden befolyásolja és adott esetben gátolhatja is.

A bőr egy nagyon fontos szerv: védi a kutya belső szerveit, felel a hidratációért és az állat hőháztartásáért. Elengedhetetlen a normális élethez. A kiszáradásának pedig számos oka lehet, melyek a szárazság mellett a bőr hámlásához, korpásodásához, sebesedéséhez vezethetnek. Nem véletlenül írják elő az állatorvosok, hogy az ellenőrzésére rendszeresen szükség van.

Miért alakulhat ki bőrszárazság a kutyáknál?

Miért alakulhat ki bőrszárazság a kutyáknál?

Száraz levegő

A bőr kiszáradásának egyik leggyakoribb oka, hogy nem megfelelő a lakásban a páratartalom. A kutya bőrének szüksége van bizonyos nedvességtartalomra, hogy megőrizze egészséges, ruganyos állapotát.

Ezt a nedvességet jórészt a levegőből nyeri, ha folyamatosan száraz környezetben van kedvencünk, akkor kiszáradhat a bőre. Főleg télen, túlfűtött szobák esetében szokott jelentkezni a probléma, ahol semmiféle párásítót nem használnak.

Nem megfelelő táplálkozás

Az alacsony fehérjetartalmú kutyatápok számos problémát okozhatnak, köztük száraz bőrt és fakó bundát. A helytelen etetés a bőr kiszáradásához vezet, amikor az állat szervezete nem kapja meg a számára szükséges tápanyagokat. A legtöbb esetben akkor figyelhetők meg a tünetek, ha a kutya étrendje nem foglal magában elegendő zsírsavat, illetve proteint.

A forgalomba kerülő, AAFCO nyilatkozattal rendelkező kutyatápoknak, tartalmazniuk kell az ideális mennyiségű zsírt, így általában azoknál az ebeknél fordul elő száraz bőr, amelyek házi koszton élnek, és kevés zsírsav jut a szervezetükbe.

Túlzásba vitt fürdetés

Oka lehet a száraz bőrnek az is, ha túlzásba visszük a fürdetést. Az állandó locspocs ugyanis eltávolítja az állat bőrében jelenlévő természetes olajtartalmat. Tovább ronthatja a helyzetet a nem megfelelő samponok használata, amely szintén vezethet száradáshoz. Elsősorban a kisebb testű, lakásban tartott ölebeknél jelentkezik a probléma, köszönhetően a gazdi túlzásba vitt gondoskodásának.

Paraziták és gombás fertőzés

A kutyákat többféle parazita is megtámadhatja, mint például a rüh vagy a gomba. Elsősorban azoknál az ebeknél fordul elő, amelyek többet vannak a szabadban, ezért az ő bőrüket érdemes gyakrabban ellenőrizni.

A kórokozótól függően súlyosabb problémákhoz vezethet, mint a vörös, gyulladt- esetleg gennyes bőr, melynek kezelése csak gyógyszerekkel lehetséges, így mindenképpen állatorvos kell fordulni vele.

Ezért is érdemes koncentrálni a megelőzésre: számos olyan készítmény kapható gyógyszer és táplálékkiegészítő formájában, amely elveszi a paraziták kedvét attól, hogy a kedvencünkre támadjanak.

Bakteriális fertőzés

A bakteriális fertőzéseknek ugyanúgy számos válfaja ismert, melyeket a kutya szintén leginkább természetjárás közben gyűjt be. A száraz bőr problémája ebben az esetben lehet kísérő- és fő tünet is. A staphylococcus például nagyon erős bőrgyulladást okozhat, ami gennyesedéshez vezethet.

Védekezni ellene nem igazán lehet, de a bakteriális fertőzések jóval ritkábban alakulnak ki az erős immunrendszerrel és higiénikusan tartott kutyáknál. Vagyis a megfelelő tartással azért sokat tehetünk a probléma megelőzéséért. Illetőleg, ebben az esetben is léteznek táplálékkiegészítők, melyeket érdemes lehet alkalmazni az erdőtjáró kutyákkal.

Allergia

Tipikus allergiás tünet a száraz bőr, melyet allergiás bőrgyulladásnak (atópiás dermatitis) neveznek és bármilyen allergia, például ételallergia is kiválthatja.

Rendszeres kísérőtünete a vakaródzás és hogy az állat harapdálja magát, nem ritkán úgy, hogy ezzel kisebb sebeket okoz a testén. Leggyakrabban tavasszal és nyáron jelentkezik és az esetek többségében a fiatalabb kutyákat érinti.

Hormonzavar

A kutya hormonális egyensúlyának a megbomlása gyakorta okoz bőrszárazságot, vagyis a betegség kísérőtüneteként jelentkezik. A Cushing-kórt (mellékvese túlműködés) vagy a pajzsmirigy túl- és alulműködésének például az egyik első jele a kiszáradt bőr. Általában idősebb kutyáknál jelentkezik és szőrhullással is jár.

Hogyan kezeljük a kutya száraz bőrével járó tüneteket?

Hogyan kezeljük a kutya száraz bőrével járó tüneteket?

A száraz bőr kezelésének nincsen egységes receptje, hiszen a hatásos gyógymód az magától a kiváltó okoktól vagy betegségtől függ. Ezért is érdemes mielőbb állatorvoshoz fordulni vele és nem félvállról venni a problémát. Jóllehet a száraz bőr kezelése gyakorta otthon, egyszerűen megoldható, amennyiben a kiváltó ok sem súlyos.

1)Használjunk párásítót

A száraz levegő miatt kialakuló száraz bőrre meglehetősen egyszerű a megoldás, ami nem csak a kutyáknak, de a gazdiknak is kedvezni fog.

Egy viszonylag fillérekért beszerezhető párásító képes már a megfelelő páratartalmat biztosítani a helyiségben, amelyben a legtöbbet tartózkodunk és így nem alakul ki a probléma.

2) Az Omega mindig az alfa

Amennyiben a nem megfelelő mennyiségű zsír miatt kerül sor a kutya száraz bőrének kialakulására szintén egyszerűen kezelhető problémával találkozunk. Korrigálni kell kedvencünk táplálását a megfelelő étrenddel.

A hiánytünetek kezelésére pedig remek megoldás az omega 3 és omega 6 zsírsavak adagolása táplálékkiegészítő formájában. Érdemes keresni az állatorvosok által jóváhagyott, DHA-t és EPA-t tartalmazó kutyakiegészítőket. Emellett pedig a halban gazdag ételek etetése is jó terápia lehet.

3) Sok fürdőre még egy csobbanás

Ha a sok fürdetés esetén alakul ki a kutya száraz bőr szindróma, – de bármely más esetben is hasznos lehet – akkor a megfelelő válasz a bajra ugyancsak a fürdetés lehet.

Az úgynevezett zabpehely alapú samponok kiváló lehetőséget kínálnak a száraz bőr megnyugtatására. Szintén jó trükk lehet egy csipetnyi olívaolajat csöpögtetni a fürdővízbe. Remek hidratáló, de fontos, hogy csak a hiánytünetek kezelésére használjuk.

A kókuszolaj szintén jó megoldás, de rendszeresen ezt sem szabad használni, mivel túlzsírosodást okozhat.

4) Az allergia kezelése

Amennyiben a száraz bőr szindróma allergia miatt alakul ki a kutyusnál, úgy a tünetek csak az allergia megszüntetése esetén lehetségesek, vagyis orvoshoz kell fordulni a problémával.

Az esetek túlnyomó többségében hamar kezelhető a probléma, de ebben az esetben is érvényes, hogy a legjobb terápia a megelőzés. Akárcsak az embereknél, úgy a kutyáknál is létezik allergiavizsgálat, ami után könnyedén védekezhetünk az adott veszély ellen.

5) Paraziták, gombák, komolyabb betegségek

Amennyiben a kutyáknál a száraz bőr paraziták, gombák, esetleg egy betegség, például hormonális probléma miatt alakul ki, úgy a kezelés mindenképpen gyógyszereket igényel.

Csak az állatorvos által előírt szereket használjuk és ne forduljunk házi praktikákhoz, mert az valószínűleg hatástalan, vagy éppen káros is lehet.

Kiegészítő terápiaként leginkább az omega 3 és 6 zsírsavakat szokták javasolni, de komolyabb probléma esetén ezek is csak tünetmentesítenek. A száraz bőr forrását azonosítva azonban a legtöbb esetben gyógyítható a probléma a megfelelő kezeléssel.

Összefoglalás

A kutyák száraz bőrének több oka lehet. Elegendő csupán a száraz levegő vagy a zsírban gazdagabb táplálás. Éppen ezért a kedvencünknek próbáljuk meg a legideálisabb tartást és táplálást biztosítani a megelőzés érdekében. Ezek a problémák gyorsan orvosolhatóak. Az allergia, a bakteriális fertőzések, a paraziták, vagy az esetleges betegségek okán keletkező bőrszárassággal és bőrbetegségekkel pedig mindenképpen forduljunk állatorvoshoz.

Vélemény?

Scroll to Top
VÁRJ MÉG! EZ A TIÉD!

10%
KEDVEZMÉNY

Mielőtt elmennél tőlünk, lepd meg a kedvencedet egy kis ajándékkal. Fogadj el egy kedvezményes kupont, amelyet egyszer tudsz beváltani oldalunkon, az akciós termékeken kívül bármire.

A kuponkód:

hellopetpark