Kutya divat és felszerelés

13 tipp, ha újdonsült kutyatulajdonos lennél

Fontolgatod, hogy új kedvencet vásárolj és újdonsült kutyatulajdonos legyél? Megpróbálunk széleskörű információkat nyújtani, hogy a te és az új kutyusod elindulhassatok együtt ezen az izgalmas úton!

A kutyatartás az élet egyik legnagyszerűbb öröme. Emellett ijesztő is lehet, ha még sohasem volt kutyád. Ne félj: van egy átfogó listánk az újdonsült gazdik számára, amelyben megpróbálunk segíteni, hogy biztos legyél a dolgodban az új kedvenced társaságában.

13 tipp, ha újdonsült kutyatulajdonos lennél

Készen állsz rá, hogy újdonsült kutyatulajdonos legyél?

Elég sok dolgot át kell gondolni, mielőtt egy négylábú családtagot viszel haza.

Győződj meg róla, hogy készen állsz, mielőtt azt mondod, „Csináljuk!”. A készen állás része az, hogy értsd, hogy mit igényel egy kutya fizikailag és mentálisan, és kérdezd meg magadtól, hogy hajlandó vagy-e az életének végéig tartó elkötelezettségre. Lehet, hogy neked van egy életed, munkád és barátaid, de a kutyádnak csak te vagy és teljes mértékben rád fog szorulni.

Ezért csak és kizárólag akkor vásárolj vagy hozz el egy új kutyát, ha teljesen biztos vagy benne, hogy felnőttél a feladathoz.

Gondold át, hogy milyen kutya illik hozzád

…ahhoz, hogy biztos legyél benne, hogy olyan kutyát fogadsz örökbe, aki belepasszol az aktuális élethelyzetedbe. Nézz körbe teljes egészében a környezetedben, ahol élsz – egyes helyek korlátozásokkal rendelkeznek a kisállatokkal szemben.

A fajták kutatása az interneten jó kezdet, de még jobb, ha beszélsz az állatmenhely munkatársaival vagy a tenyésztővel és elmondod nekik, hogy milyen életformát szeretnél a kedvencednek. Ők azok, akik igazán ismerik a választott állatot.

Továbbá át kell gondolnod azt is, hogy ezek után hogyan szeretnéd eltölteni a szabadidődet. Szeretsz a hétvégéken túrázni? Ebben az esetben azt javasolnám, hogy ne fogadj örökbe francia bulldogot, mopszot vagy más olyan fajtát, amelynek lapos orra van, mert ezek a kutyák nem érzik jól magukat a hosszú túrákon és a meleg időjárásban. Viszont, ha olyan családban élsz, akik passzív életmódot élnek, akkor a munkavonalú vagy sportos fajták, úgymint az ausztrál vagy német juhászok, valószínűleg nem fognak jól beleilleni az életmódotokba.

Utazás kutyával autóval

Fontold meg azt is, hogy mekkora méretű kutya illik legjobban a családodhoz. Például a nagyobb fajták hajlamosabbak a kisgyermekek véletlen fellökésére.

Az időd is egy fontos tényező. Mennyit tudsz rászánni a kutyádra belőle? Minden állat időt, figyelmet és játékot igényel, amit nem vehetsz figyelmen kívül. Ha rendszeresen dolgozol, és nem tudsz otthon lenni vele, akkor talán érdemesebb egy olyan fajtát választani, amely kevésbé igényli az emberi társaságot, vagy próbáld meg biztosítani számára azt az időt, amire szüksége van.

Legyél felelős állattartó

A leghosszabb életű kutyafajták akár 15 évet is élhetnek. Minden egyes gazdi számára ez egy hosszú ideig tartó elkötelezettséget jelent, ami magába foglalja a táplálást, sétáltatást, valamint az állatorvosi ellátást és a tanítást is.

A kutyatartással együtt felelősséget is vállalsz a kutyád cselekedeteiért. Olvass utána a törvényeknek és a rendeleteknek, amelyek a kutyatartásról szólnak, és győződj meg arról, hogy betartod ezeket a szabályokat. Ilyen például a kötelező oltások beadása, mint a veszettség elleni oltás.

Kölyökkutyát szeretnél? Ne terheld túl

Bár egy kölyökkutyának, aki a szép szemeivel ránk mered elég nehéz ellenállni, jól gondold át, hogy mit is jelentene az élet egy kiskedvenccel a házban, mielőtt elköteleződnél.

Egy kiskutyának még tudod formálni a személyiségjegyeit, átélheted a tanulási fázisait és láthatod, ahogyan minden újdonságot felfedez. Számukra még minden ismeretlen, ami történik és körül veszi őket. Ilyenkor hajlamosak vagyunk túlfeszíteni a húrt, és mindent azonnal akarunk. Adjon pacsit, tudjon trükköket, ne pisiljen a szobába, sétáljon mellettünk, ne rágja meg a papucsot.

Természetesen ezzel óvatosan kell bánnunk és nem biztos, hogy mindent egyszerre és azonnal meg kell neki megtanítani. Lehet, hogy sok lenne neki a szobatisztaság mellett még a pórázra vagy a kennelre szoktatás is. Figyeljünk oda, hogy ne legyen túlterhelve a kiskedvenc.

Tekintsd meg a kifejezetten kölyökkutyáknak szánt termékeinket.

Számold ki a költségeket

A kutyatartás egyik legnagyobb elkötelezettsége a vele járó költségek. Amikor kölyökkutyánk van, akkor általában az első év a legmegterhelőbb a pénztárcánk számára. Onnantól kezdve folyamatos havi vagy éves költségekkel kell számolni, mint például minőségi kutyaeledel és felszerelések vásárlása, kutyakozmetika vagy az állatorvosi kiadások. Mérj fel minden költséget, mielőtt hazaviszed az új kutyádat. Azt is, amit előre meg kell vásárolnod, és azt is, amit később folyamatosan költened kell.

Ezen kívül sajnos számolni kell azzal is, hogy lehetnek sérülések, betegségek, amelyek véletlenszerűen jöhetnek, de pénzügyileg mégis kell lennie tartaléknak, ezekre az esetekre.

Keress egy jó állatorvost

Az egyik legfontosabb tippünk az friss kutyatulajdonosnak, hogy keress egy állatorvost, akiben te és a kutyád is megbízhat. Amint megvan az új házikedvenc, minél előbb érdemes felkeresni egyet. Az orvos segít neked a kutya oltásainak az ütemezésében, valamint bolha, kullancs és szívférgesség elleni megelőzésekben is tud tanácsot adni.

A legjobb állatorvos egy kutyával

Készítsd fel az otthonod a kutya érkezésére

Először is biztonságosabbá kell tenned az otthonodat és a kerted a kutyád számára. Azután vásárolj be néhány alap felszerelést, úgymint az itató és etetőtálak, nyakörv, póráz, játékok, eledel és egy kis jutalomfalat. Bár egy idősebb kutya örökbefogadása vagy vásárlása is ugyanannyi felszerelést igényel elsőre, de valószínűbb, hogy nem nővi ki azokat, vagy nem rágja szét annyira gyorsan.

Hagyj elég időt a kutya beilleszkedésére

Az első pár nap (vagy akár hónap) nehéz lesz a kutyus számára. Időbe telik, mire megszokja az új környezetét és megbízik benned, mint gazdijában. Ha a kutya elrejtőzik, nem eszik, vagy nem túl barátságos, miután megérkezett az otthonodba, adj neki teret, időt és szeretetet. A beilleszkedési időszak két és négy hét között változhat, attól függően, hogy milyen jellemű kutyáról van szó és honnan érkezett.

Légy türelmes és használd a pozitív megerősítést, hogy megtanítsd neki a megfelelő viselkedési technikákat. Alakíts ki egy napi rutint, hogy könnyebben tudjon beilleszkedni. A megszokottság és a stabilizáltság a kulcsai annak, hogy a szorongás minél kisebb legyen az első napokban.

Válaszd ki a megfelelő kutyaeledelt

A jó minőségű kutyatáp nem olcsó, de mégis érdemes rá beruházni, hogy a kutya egészségesen fejlődjön. Vásárolhatunk tápokat a kutya életkora, a súlya vagy éppen a fajtája szerint. Egyes finomságok az allergiás kutyáknak készültek, míg vannak, amelyek valamilyen egészségügyi problémával küzdő állatoknak lehetnek alkalmasak. Ha nem tudsz dönteni, hogy a te kutyádnak milyet lenne érdemes vásárolni, nyugodtan kérdezd meg az állatorvosodat, vagy írj nekünk egy üzenetet és megpróbálunk segíteni.

Így biztosíthatod, hogy a legmegfelelőbb ételt választod ki neki, amely megfelel az igényeinek és elkerülheted, hogy egy esetleges ételallergia komolyabb bajokat okozzon.

Mikrochip beültetés

A mikrochip egy apró eszköz, amely fájdalommentesen elhelyezhető a kutyád vállán a bőr alatt. Tartalmazza az állat és a gazdi adatait, amelyeket az állatorvos nagyon könnyen ki tud olvasni. Fontos tudni, hogy Magyarországon 2013 óta kötelező mikrochipeztetni a kutyákat. Ha egy menhelyről fogadtál örökbe vagy egy hivatalos tenyésztőtől vásároltad az ebet, akkor valószínűleg már mikrochipelve van, de bizonyosodj meg róla, mielőtt haza viszed.

Ha egyszer véletlenül elszökne a kutyád, akkor nagyon könnyen örökre búcsút inthetnél neki, de a mikrochipnek köszönhetően jelentősen nő az esélye annak, hogy viszontláthasd.

kutyachip beültetése

Ismerd meg kutyád igényeit

Fontos figyelni a kutyáknak a fizikai és a mentális egészségére is. Nekik nemcsak a napi mozgásra és egy kis játékra van szükségük, hanem az emberek és más állatok társaságára is. Kutyajáték vásárlása esetén érdemes beszerezni néhány lefoglalós és gondolkodásra késztető játékot is. Ilyenek például a Kong termékei vagy az interaktív fejlesztő játékok. Ezek jó unaloműzők és még a kutya elméjét is folyamatosan fejlesztik.

Kérj segítséget nyugodtan

Néha szükséged lehet egy kis segítségre kutyatartóként. Például, ha rendszeresen el kell menned otthonról néhány órára, akkor fontolóra veheted a kutyanapközit, vagy legalább egy kutyasétáltatót.

Vannak helyzetek, amikor egyszerűen nem mehet veled a kutya a dolgodra. A legjobb megoldás, ha egy családtagod tud rá vigyázni ilyenkor, de ez nem mindenkinél és mindig megoldható. Erre találták ki a kutyapanziókat. A kutyapanziót egy amolyan ottalvós táborként is fel lehet fogni, ahol más kutyusokkal együtt tölthet izgalmas napokat a kedvenced, teljes biztonságban és megfelelő gondoskodásban.

Legyél kész a kudarcokra

Valljuk be: rendesen zajlik az élet, főleg egy kutyával az otthonunkban. Elkerülhetetlen, hogy egy nap arra érjünk haza, hogy megrágta a cipőnket, vagy széttépett egy-két dolgot. Ez egy tanulási görbe. Az elején nehezebben fog menni, és érhetnek meglepetések, vagy kudarcok, de ne add fel.

Minél több időt és energiát teszünk a kutyánk oktatásába, nevelésébe, annál nagyobb sikereink lesznek vele kapcsolatban elég hamar.

Lazíts!

Az interneten rengeteg cikk található a kutyák nevelésével kapcsolatban, amelyekből rengeteget tanulhatunk, de meg is ijedhetünk a sok-sok információtól. Természetesen érdemes rájuk figyelni, hiszen ettől válunk jobb gazdivá, és tedd meg a tőled telhető legjobbat, de ne stresszelj rá. Ha stresszes vagy, azt kutyád is érezni fogja, és máshogy fog viselkedni. Tehát vegyél egy mély lélegzetet, és tudd, hogy ha szeretetet és törődést adsz a kutyádnak, azt tízszeresen fogja viszonozni számodra.

Vélemény?

Scroll to Top
VÁRJ MÉG! EZ A TIÉD!

10%
KEDVEZMÉNY

Mielőtt elmennél tőlünk, lepd meg a kedvencedet egy kis ajándékkal. Fogadj el egy kedvezményes kupont, amelyet egyszer tudsz beváltani oldalunkon, az akciós termékeken kívül bármire.

A kuponkód:

hellopetpark