Barion Pixel

Kutya divat és felszerelés

Keresés
Close this search box.

10 tipp a helyes kutyaneveléshez

A kutya a legtöbb ember számára egy családtag, de tudjuk milyen a helyes kutyanevelés?

Az alábbi cikkünkben tanácsokat olvashatsz a boldog kutyás évekhez.

1. Egyensúly.

Négylábú kedvencünk is része a családnak. Tudjuk, hogy néha nehéz az időbeosztás, gyerekek és saját programok számon tartása mellett, az időzsonglőrködés mindenkinek igen nehéz feladat. Próbáljunk a naptárban időt találni a gyerekeknek, magunknak és kedvencünkkel való közös programokra.
Fontos, hogy legyen minőségi, együtt töltött aktív idő, amit a kutyáddal töltesz. Ez segít megerősíteni a gazdi-kutya páros kapcsolatot, és remek kikapcsolódás a stresszes mindennapokban.

A közös idő mellett azonban szüksége van az ebnek az egyedüllétre is. Itt jön szóba az igazi egyensúly a kapcsolatban. Legyen a kedvencednek a lakóhelyeteken egy saját kis kuckója, kutyafekhelye, vagy akár szobakennelje, ahová félre vonulhat, ha éppen magányra vágyna. Elengedhetetlen, hogy gyermekednek is megtanítsd, ha a kutya visszahúzódik a kis fészkébe, akkor nem vágyik társaságra, és ilyen esetekben békén kell hagyni.

A Francia Bulldog kutyanevelése

2. A jó önbecsülés elősegítése.

Van-e önbecsülésük a kutyáknak? Naná! Tanulékony kis lények, akik képesek a hibáikból is tanulni. A gazdik egyik fő feladata, hogy hagyják a kutyákat, hogy saját maguk oldják meg a problémáikat. A hibák a tanulás részei. Nem szabad túl féltően bánni velük, pátyolgatni őket, különösen akkor, amikor egy új, ismeretlen dologgal találkoznak. Hagyjuk őket, hogy háttérbe vonulva adjunk nekik időt, hogy önmaguk próbálják megoldani a feladatokat. Ha összezavarodnának, egyszerűen indítsuk újra a kihívást egy egyszerűbb formában, vagy adjunk tippet, iránymutatást kutyánknak.

Például, amikor próbálod megtanítani a kedvencednek az „ül” parancsot. Ahelyett, hogy lenyomnád a hátsó fertáját, meghúznád a pórázát, vagy ismételgetnéd hogy „ülj, ülj, ülj”, állj csendben és várj. Ha segítségre van szüksége, indítsd újra a feladatot, lépj hátra néhány lépést, hogy kimozduljon a helyéről, mond neki egyszer „ül”, állj meg egy pillanatra, majd jutifalat segítségével próbáld az orra előtt húzni a falatot felfelé. Ennek az iránymutató mozgásnak köszönhetően fogja letenni a popsiját, és abban a pillanatban megkaphatja a finomságot, miközben mond neki még egyszer a parancsot.

3. Szabályok felállítása a kutyanevelés alatt.

Csakúgy, mint a gyerekeknek, a kutyáknak is a szükségük van szabályokra. Kedvencednek világos és következetes szabályokkal kell rendelkeznie, amelyeket a családban mindenki betart. Tipp: Tűzd ki ezeket a hűtőre, hogy mindenkinek a szeme előtt legyen!

Kiváltképp hasznos szabály az ajtó előtti várakozás. Tanítsd meg neki, hogy az engedélyed nélkül nem szaladhat ki az ajtón. Győződj meg róla, hogy a házban mindenki betartja ezt a szabályt – Mindig!

Ne feledd, hogy a kutyák nagyon nehezen tudnak általánosítani. Ez azt jelenti, hogy akkor se hagyd, hogy a kutyád rád ugorjon, amikor olyan ruha van rajtad amit nem sajnálsz, hanem szólj rá akkor is erélyesen, mert nem fogja tudni mikor van rajtad munkaruha, harisnya, fehérblúz tehát olyan amit nem szeretnél összekoszolni és mikor vagy „játszósban”, ő mindig ugrabugrálni fog, ha csak nem tiltod le róla. A hullámzó szabály betartatás csak összezavarja vagy frusztrálja a kutyát, és szemtelen viselkedést okozhat.

4. Menedzsment kontra kapcsolat.

Bár nagyon fontos, hogy legyenek határok, nem kell minden interakciónak engedelmességgel járnia. Túl sok szabály stresszes gazdit és kutyát eredményez! Legyenek szabályok a Te és a kutyád biztonsága szempontjából fontos dolgokra. A túlzások senki számára nem szórakoztatóak, és nem segítik a viszony fejlődését. Legyél átgondolt és szelektálj a betartandó szabályokat illetően.

5. Felelősség.

A felelősség mindkét irányban érvényesül. Rajtad múlik, hogy megtanuld pozitívan képezni kutyádat, hogy megértse, mit akarsz. Az ebek gyakran azért viselkednek rosszul, mert nem gyakorolták eléggé a tanultakat, nem voltak egyértelműek az utasítások, vagy túl korán túl sokat vártál a tőle. A jutalmakat, például a finomságokat és a játékot a kutyával való kommunikációra használhatod a tanulási folyamat során. Mivel nem tud kérdezősködni, hogy mit csinál jól vagy rosszul, próbálgatással, a tudása felkínálásával fog tanulni. Az elején sok jutalmat kapnak a próbálkozásokra. Ezután fontos, hogy megtanulja, hogy nem kap falatot minden egyes próbálkozásért. Ha a kutyád az esetek legalább 80%-ában sikeresen követi a parancsokat, kezdd el halványítani a snackeket.

Tekintsd meg oldalunkon a minőségi jutalomfalat kínálatunkat.

Kiándulás a kutyával

6. Adj teret!

A kutyáknak térre van szükségük ahhoz, hogy kutyává váljanak, de ez nem jelenti azt, hogy minden kutya ugyanolyan mennyiségű mozgást és szabadságot igényel. A gazdiknak fontos megismerni a saját kutyájuk egyéni szükségleteit, és ennek megfelelően biztosítani számukra a megfelelő mozgást, aktivitást és szocializációt. Bár sok gazdi frusztrálja kutyáját azzal, hogy az elrángatja, és nem hagyja szaglászni, vagy aktívan mozogni, de ez nem jelenti azt, hogy mindenki így csinálja. Legyél átgondolt és tanulmányozd meg a kutyád igényeit, hogy biztosítsd neki a megfelelő mozgást és kikapcsolódást.

Gyakran elfelejtjük, milyen természetellenes, ha egy kutya hosszú ideig sétál mellettünk az utcán. Ez olyan, mintha azt várnánk, hogy egy hároméves gyerek végigmenjen egy játékboltban anélkül, hogy, megnézze a polcokon lévő játékokat. Egyáltalán kinek szól a séta? A kutyáknak szükségük van a mozgásra és a szaglászásra, és ez általában a séták során történik. A gazdiknak fontos, hogy tiszteletben tartsák a kutyájuk természetes ösztöneit és lehetőséget adjanak nekik a felfedezésre és a mozgásra, anélkül, hogy elrángatnának őket. Így a séta valójában nem csak a gazdi, hanem a kutya számára is hasznos és szórakoztató lehet.
A folyamatos pórázon való rángatás után a kutya csak feladja, és azt csinál, amit akar. Vagy ami még rosszabb, a büntetés miatt a kutya „lekapcsol”, nem élvezi tovább az gazdáival töltött időt. A folyamatos pórázon való rángatás és a büntetés alatt történő nevelés negatív hatást gyakorolhat a kutya viselkedésére és a gazdi-kutya kapcsolatára. A kutyák azt fogják gondolni, hogy a séták stresszesek és nem élvezetesek, így azokat kerülik majd. A büntetés alatt történő nevelés pedig alacsonyabb önbecsülést és bizalmat eredményezhet a kutyában, és így elszigetelődhet a gazditól. A pozitív megerősítés alapú nevelés, amely jutalmakat és dicséretet használ, sokkal hatékonyabb és pozitívabb kapcsolatot eredményez a kutyával.

Szóval hogyan oldható meg ez a dilemma? Sétáltass kettőféle képpen! Az egyik séta alkalmával a kutya hámot viseljen, amelyben tud húzni, a másikon pedig legyen rajta normális nyakörv amikor csak lazán sétáltok az utcán. A különböző típusú pórázok és hámok segíthetnek abban, hogy a kutya különbséget tudjon tenni a különböző típusú séták között. Amikor a kutya húzni akar, használhatsz egy speciális hámot, amely lehetővé teszi számára, hogy azt tegye, amit szeret. Amikor pedig csak lazán sétálnátok, használj egy normál nyakörvet, ami biztonságosabb és kényelmesebb lehet a kutya számára. Fontos megjegyezni, hogy mielőtt különböző típusú pórázokat használnál, fontos, hogy megismerd a kutya természetét és a különböző pórázokkal való kényelmét.

Szánj több időt a szórakoztó sétákra és a gyakorlatozó séták legyenek rövidebb időtartalmúak. A hosszabb séták alkalmával a kutya több időt tölthet azzal, hogy szagolgasson, játsszon és fedezze fel az útvonalat. Ez lehetővé teszi számára, hogy teljesen kutya módjára élvezze a sétát. A rövidebb séták alkalmával pedig a kutya fókuszálhat a tanult parancsok gyakorlására és a gazdájával való együttműködésre. Így az egyensúly megtalálható a kutya természetes igényei és a nevelési célok között.

A „szabad formázás” módszerrel is taníthatod kedvencedet. Szórakoztató módszer, amely fejben gyorsan lefáraszt minden kutyust! A lényege, hogy a kutya saját maga oldja meg a felmerülő problémákat, és tanuljon belőlük. A gazdi nagyon kevés utasítást ad, és inkább a kutya saját érzései és döntései alapján vezeti őt a tanulási folyamatban. A kutyának lehetősége van a saját tempójában tanulni, és a saját stílusában. A szabad formázás sokkal szórakoztatóbb a kutya számára, mint a hagyományos nevelési módszerek, mert ő aktívan részt vesz a tanulásban, és élvezheti a felfedezést. Azonban, érdemes megjegyezni, hogy a szabad formázásban a gazdiknak kell állni a kutya mellett és irányítani a tanulást, hogy biztosítsák a kutya biztonságát és elkerüljék a káros viselkedési formákat.

7. Csináljatok együtt dolgokat.

A kutya és az ember barátsága

Azért lett kutyád, mert szereted őket és szeretnéd, hogy részese legyen a családodnak. A következő tippek segíthetnek, hogy rajongó gazdává válj!
Szóval mit is tudtok együtt csinálni a kutyáddal?
•játszani játékokkal
•apportírozás
•kötel húzós játék
• vidám séták
•csoportos edzések
•túrázás
•kutyásportok kipróbálása
•nyomkereseés- gazdi megkeresése
•dokk ugrás
•agility
Annyi és annyi szórakoztató tevékenységet végezhetsz a kutyáddal!

8. Merj irányítani!

Ne felejtsd el, Te vagy a kedvenced védelmezője. Fontos, hogy megtanítsd az embereket, hogyan kell megfelelően üdvözölni és kommunikálni a kutyáddal. Soha ne engedd, hogy bárki udvariatlan, bántó legyen vele, még akkor sem, ha úgy látod, ez őt nem zavarja. Amit az emberek tőled tanulnak, az befolyásolhatja a jövőbeni más kutyákkal való interakcióikat is. Sétálj tovább, ha úgy látod, valaki nem tartja be a szabályaidat.

Mutass példát más kutyatulajdonosok számára is. Tartsd pórázon a kutyádat, ha nem behívható, és minden esetben takarítsd fel a kutyapiszkot magatok után.

9. Legyenek életkoruknak megfelelőek a szabályok.

Akár most hozol haza egy kölyköt, akár egy felnőtt kutyust fogadsz örökbe, a szabályoknak illeszkedniük kell a kutyához. Mindig az a legjobb, ha először szigorú szabályokat alkalmazunk, majd később lazítunk azokon, miután a kutya már nem hibázik. Ez különösen fontos egy kutya otthoni kiképzésekor. Tartsd őket biztonságos, zárt helyen, ahonnan nem tud megszökni. Így mikor nem tudod teljes figyelmed rá fordítani akkor is biztonságban tudhatod Őt. Soha ne hagyj ki semmit, amit a kutyád tönkretehet. Ha a kutyád nehezen kezelhető sétaközben, és még nem alakult ki kellő kötődés, semmiképp ne engedd el pórázról, nehogy megszökjön.

10. Szeresd a kutyádat!

Társad egy életen át. Néha haragszol rá ha rosszul viselkedik, de ne feledd, hogy ő feltétel nélkül szeret téged, úgy ahogy vagy. Szeresd hát őt viszont teljes szíveddel, még akkor is ha éppen szétrágta a papucsod, vagy lelopta a szendvicsed az asztalról. A Te nevelésed a Te felelősséged a Te kutyád!

„Igyekezz olyan ember lenni, amilyennek a kutyád gondol, különösen a kutyádhoz.”

Válassz a kedvencednek a különböző szórakoztató vagy logikai kutyjátékok közül és erősítsd a kapcsolatotokat.

Vélemény?

Scroll to Top
VÁRJ MÉG! EZ A TIÉD!

10%
KEDVEZMÉNY

Mielőtt elmennél tőlünk, lepd meg a kedvencedet egy kis ajándékkal. Fogadj el egy kedvezményes kupont, amelyet egyszer tudsz beváltani oldalunkon, az akciós termékeken kívül bármire.

A kuponkód:

hellopetpark